İsmail Hakkı PEKİN - E.Korgeneral
Köşe Yazarı
İsmail Hakkı PEKİN - E.Korgeneral
 

CUMHURİYET'İN YÜZÜNCÜ YILI

Cumhuriyet ilan edileli yüz yıl olmuş. Hala içine sindiremeyenler olsa da Cumhuriyet Türk Milleti’nin ezici çoğunluğu tarafından içselleştirilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün ve arkadaşlarının en büyük devrimi ve bize bıraktığı en büyük miras Cumhuriyet’tir. Tabii ki içi boşaltılmış bir Cumhuriyet kavramından ve uygulamasından söz etmiyorum. Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte Türk Milleti’nin yaşamına çıkmamak üzere giren değişikliklerden ve onun milletimize sunduğu faziletlerden, ortaya koyduğu temel felsefeden dem vurmaya çalışıyorum. Milletin kendisini yönetecekleri seçmesinden, laiklikten, hukuk devleti olmaktan, sosyal devlet olmaktan, demokrasiden bahsetmeye çalışıyorum. Türk Milleti Cumhuriyet ve onu tamamlayan devrimlerle yüz yıllık bir sürede çok büyük hatta rüya gibi bir değişim yaratmıştır. Zaman zaman çatlak sesler çıksa da Türk Milleti Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte dönüşü olmayan kutlu bir yola girmiştir. Bu milleti kutlu yolundan çevirmeye çalışan dahili ve harici bedbahtların bunu yapmaya güçleri yetmeyecektir. Çünkü Cumhuriyet’in ve onun kurucu felsefesinin yeni muhafızları günbegün çoğalmaktadır. Cumhuriyet’in bize bahşettiği temel felsefe ve devrimlerin getirdiği haklar Türkiye Cumhuriyeti’nin bu bölgede bağımsız bir devlet olarak barış, huzur içinde yaşamamızın teminatıdır. Onlara sahip çıktığımız ölçüde hem ülkemizde hem de bölgemizde barış, huzur ve refah içinde yaşamanın teminatı olacağız. Eğer bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin bölgesinde ve dünyada bir ağırlığı ve yaptırım gücü varsa bunu Cumhuriyet’e ve onun temel ilkelerine borçlu olduğumuzu unutmayalım ve unutturmayalım. Bugün içinde bulunduğumuz zorluklardan çıkışın da ancak Cumhuriyet ve onun kurucu ilkelerine sahip çıkmaktan, onları korumaktan geçtiğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Cumhuriyet, Yüce Türk Milleti’nin bu topraklardaki varlığının teminatıdır. Yüzüncü yaşın kutlu olsun CUMHURİYET. NİCE YÜZ YILLARA. Seni bizimle tanıştıran ATATÜRK ve ARKADAŞLARINA MİNNETTARIZ. SENİ YÜZ YILDIR YAŞATAN VE SONSUZA KADAR YAŞATACAK OLAN TÜRK MİLLETİ VAR OLSUN.  
Ekleme Tarihi: 28 Ekim 2023 - Cumartesi

CUMHURİYET'İN YÜZÜNCÜ YILI

Cumhuriyet ilan edileli yüz yıl olmuş. Hala içine sindiremeyenler olsa da Cumhuriyet Türk Milleti’nin ezici çoğunluğu tarafından içselleştirilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün ve arkadaşlarının en büyük devrimi ve bize bıraktığı en büyük miras Cumhuriyet’tir.

Tabii ki içi boşaltılmış bir Cumhuriyet kavramından ve uygulamasından söz etmiyorum. Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte Türk Milleti’nin yaşamına çıkmamak üzere giren değişikliklerden ve onun milletimize sunduğu faziletlerden, ortaya koyduğu temel felsefeden dem vurmaya çalışıyorum.

Milletin kendisini yönetecekleri seçmesinden, laiklikten, hukuk devleti olmaktan, sosyal devlet olmaktan, demokrasiden bahsetmeye çalışıyorum. Türk Milleti Cumhuriyet ve onu tamamlayan devrimlerle yüz yıllık bir sürede çok büyük hatta rüya gibi bir değişim yaratmıştır.

Zaman zaman çatlak sesler çıksa da Türk Milleti Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte dönüşü olmayan kutlu bir yola girmiştir. Bu milleti kutlu yolundan çevirmeye çalışan dahili ve harici bedbahtların bunu yapmaya güçleri yetmeyecektir. Çünkü Cumhuriyet’in ve onun kurucu felsefesinin yeni muhafızları günbegün çoğalmaktadır.

Cumhuriyet’in bize bahşettiği temel felsefe ve devrimlerin getirdiği haklar Türkiye Cumhuriyeti’nin bu bölgede bağımsız bir devlet olarak barış, huzur içinde yaşamamızın teminatıdır. Onlara sahip çıktığımız ölçüde hem ülkemizde hem de bölgemizde barış, huzur ve refah içinde yaşamanın teminatı olacağız.

Eğer bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin bölgesinde ve dünyada bir ağırlığı ve yaptırım gücü varsa bunu Cumhuriyet’e ve onun temel ilkelerine borçlu olduğumuzu unutmayalım ve unutturmayalım.

Bugün içinde bulunduğumuz zorluklardan çıkışın da ancak Cumhuriyet ve onun kurucu ilkelerine sahip çıkmaktan, onları korumaktan geçtiğini aklımızdan çıkarmamalıyız.

Cumhuriyet, Yüce Türk Milleti’nin bu topraklardaki varlığının teminatıdır.

Yüzüncü yaşın kutlu olsun CUMHURİYET. NİCE YÜZ YILLARA. Seni bizimle tanıştıran ATATÜRK ve ARKADAŞLARINA MİNNETTARIZ. SENİ YÜZ YILDIR YAŞATAN VE SONSUZA KADAR YAŞATACAK OLAN TÜRK MİLLETİ VAR OLSUN.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Asker
(30.10.2023 08:10 - #424)
Elinize kaleminize saglik
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.