Sevgili okurlarım; Bugünkü yazıda, Hayvan Sağlık Memurları diğer deyişle Veteriner Sağlık Teknisyenlerinin hayvan yetiştiricilerine götürdükleri hizmetlerde ne tür zorluklarla karşılaştıklarını tartışmaya açacağız. Bu önemli konunun daha iyi anlaşılabilmesi için önce Veteriner İşleri Genel Müdürü Sayın Rafet Şahmelikoğlu’nun 14. Olağan Genel Kurul Toplantısında yapmış olduğu konuşmasını hatırlatacağız.
RAFET ŞAHMELİKOĞLU:
“Hayvancılığın kalkınmasında mesleğin temel taşı olan siz veteriner sağlık teknisyenlerine büyük görevler düşmektedir. Suni tohumlama tatbikatında elde edilen büyük başarı sizlerindir.
1980’li yıllara kadar iki yüz bin (200.000) olan suni tohumlama hayvan sayısı beş yüz bine (500.000) oldu. Bu sayı nümüzdeki yıllarda bir milyon beş yüz bin (1.500.000) olacak.
Gang ren olmuş bir yaramız daha vardır. O da 1928’li yıllarda yürürlüğe giren 1234 sayılı Hayvan Sağlık Zabıtası Kanun’dur. Bu kanun aksayan yönlerinin değiştirilmesi için hazırladığımız teklifi bir türlü meclisten geçiremedik, KADÜK kaldı” Demişti.
Bir hatırlatma yapalım:
Veteriner Sağlık Teknisyenleri Derneğinin 10 Mart 1984 tarihinde yapmış olduğu 14. olağan genel kurulda yapılan seçimde yönetim kurulu asil üyeliğe seçilmiştik. Beş kişiden oluşan yönetim kurulu üyeleri arasında yapılan görev dağılımında genel başkanlık görevi verilmişti. Diğer arkadaşlarımdan Osman Çelik genel başkan yardımcısı, Tahsin Tüfekçi genel sekreter, Mehmet Keçe genel sayman, Yaşar Özkum serbest üye olarak görev almıştı.
İkinci bir hatırlatma yapalım:
15. Olağan Genel Kurulda asil yönetim kurulu üyeliğine seçildik. Fakat anahtar listemizde yer alan arkadaşlarım seçilemediği için biz de görevi kabul etmemiştik. Diğer deyişle seçimleri kaybetmiştik.
Üçüncü bir hatırlatma:
16. Olağan Genel Kurulda, yeniden yönetim kurulu asil üyeliğe seçildik. Beş kişiden oluşan yönetim kurulu üyeleri arasında yapılan görev dağılımında; Tuna Demir Genel Başkan Yardımcısı, Sinan Kara Genel Sekreter, Yüksel Yücel Genel Sayman, Selahattin Ünal Serbest Üye olarak görev almıştı. Denetleme Kurulu Asil Üyeliğe: Sebahattin Başaran. Recep Cantürk, Sururi Çevirgen. Denetleme Kurulu Yedek Üyeliğe: Ali Arlı, Tahsin Bozkurt, Salih Gökhan seçilmişti.
Arkadaşlarımızla oturduk, düşündük… Beş kişiden oluşan yönetim ile mesleğimizin devasa sorunlarını çözmede zorluklar yaşanacağına karar verildi. Derneksel çalışmalara yedek üyelerle birlikte denetleme kurulu üyeleri de toplantılara davet edildi.
Şimdi; Veteriner İşleri Genel Müdürünün KADÜK kaldığı, Meclisten bir türlü geçiremediği 3285 sayılı Hayvan Sağlık Zabıtası Kanuna gelelim.
3285 sayılı Kanun Veteriner Sağlık Teknisyeni mesleğimizi yok sayıyordu. Mesleğimizi yok sayan düzenlemeler kanun teklifinin 17- 33- 41. Maddesinde yer alıyordu.
Veteriner İşleri Genel Müdürünün suni tohumlama çalışmalarındaki başarılarımız unutulmuştu! Salgın hayvan hastalıklarına karşı yapılan aşılama ve ilaçlamalarda yapılan çalışmalarımız unutulmuştu!
Tarım Bakanlığı Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü bürokratları tarafından hazırlanan Kanun taslağında; yıllardır zor şartlar altında hayvan yetiştiricilerine götürdüğümüz hizmetler göz ardı edilmişti.
Hayvan yetiştiricilerine yüz yılı aşkın süredir başarılı hizmetler vermiş olan Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü ile Suni Tohumlama Genel Müdürlüğü kapatıldı. Yerine Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü kuruldu.
Veteriner Sağlık Teknisyenleri Derneği olarak 1985 yılında başlatılan Tarım Bakanlığının Reorganizasyon düzenlemesine karşıydık.
Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü görevine Necdet Atala getirildi. O da Rafet Şahmelikoğlunun çıkarmak istediği 3285 sayılı Hayvan Sağlık Zabıtası Kanunu bir an önce çıkarılmasını istiyordu.
3285 sayılı kanunun 17-33-41. Maddesinde yer alan düzenlemeye şiddetle karşıydık. Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü ile uzun süren görüşmelerden sonra uzlaşı sağlandı. Mesleğimizi yok sayan düzenlemeler, kanun metninden çıkarıldı.
Kanun taslağının bir örneği elimizdeydi. Yine o bilinen ayak oyunlarıyla mesleğimizi yok sayan düzenlemeler Kanun metninde yer verildi. Güvenimiz kalmamıştı. Konu Türkiye Büyük Millet Meclisine taşındı. Başta Tarım Komisyonu Başkanı Ahmet Altuntaş olmak üzere siyasi parti ayırımı yapılmadan komisyon üyeleri ziyaret edilerek bilgilendirildi. Kanunun istendiği şekilde çıkması halinde; ülke hayvancılığında yaşanan sorunların daha da artacağı hatırlatıldı.
Bu arada Kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına veren kişinin Anavatan Partisi Tokat Milletvekili Selim Koçaker ve arkadaşları olduğunu hatırlatmamız gerekir.
Türkiye Büyük Millet Meclisinde yapmış olduğumuz çalışmalarımızı destek veren milletvekilleri olduğu gibi köstekleyenler de vardı. Destek veren milletvekilleri: Halkçı Parti 17. Dönem Bilecik Milletvekili Yılmaz Demir, Edirne Milletvekili Muhittin Yıldırım, Tekirdağ Milletvekili Salih Alcan, Diyarbakır Milletvekili Kadir Narin ve Anavatan Partisi Samsun Milletvekili Süleyman Yağcıoğlu’dur. Sayın Süleyman Yağcığoğlu’nun bize destek vermesi çok önemliydi. Bu önemli destek; Samsundaki meslektaşlarımızın gayretleriyle olmuştur.
Yine bu arada, Anavatan Partisi Kars Milletvekili, Veteriner Hekim kökenli Sabri Aras’ın isteklerimizin haklılığı konusunda tarafsız kalışı ve bazı konularda bize destek verdiğini hatırlatalım. Ama bu iyimser yaklaşımımızı Aydın Milletvekili (E.G) ile Afyon Milletvekili (Ş.Y) için söylememiz mümkün değildir. Bu iki milletvekilin de Veteriner Hekim kökenli olduğunu burada belirtmemiz gerekir.
Sonrasında neler oldu biliyor musunuz? Şimdilik saklı kalsın…
Olmadı değiştir.
14 Mayıs 1928 yılında yürürlüğe giren 1234 sayılı Hayvan Sağlık Zabıtası Kanunu değiştirildi. Sonrasında 8 Mayıs 1986 tarihinde yürürlüğe giren 3285 sayılı Kanunu değiştirildi. Çünkü Kanunun 9. maddesinde “Serbest Veteriner Sağlık Teknisyeni” ismi yer almıştı. Bu tanımdan da Veteriner Hekimlerimiz rahatsızdı…
6343 sayılı Veteriner Hekimleri mesleğinin icrasına dair kanunun 11. Maddesinin 2. Bendinde yer alan isimden de rahatsız olmuşlardı. Sonunda o da değiştirildi.
Daha sonrasında ise 3285 sayılı Kanundan rahatsız oldular. Bu kez, 13 Haziran 2010 tarihinde yayınlanan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı ve Gıda ve Yem Kanun yürürlüğe girdi. Bu kanunla Veteriner Sağlık Teknisyenleri tamamen dışlandı…
Veteriner Sağlık Teknisyenleri- Teknikerlerini zor duruma düşüren Kanun Veteriner Hekim kökenli Tarım Bakanı Mehdi Eker döneminde yürürlüğe girmiş olduğunu hatırlatmamız gerekir.
***
Çalışmalarıma destek veren tüm dostlarımıza bir daha minnet duygularımızla saygılarımızı iletiyoruz. Aramızdan ayrılarak ebediyete göç eden dostlarımızı da yine minnet duygularımızla saygıyla anıyoruz. Devamı gelecek sayıda. Yararlanılan Kaynak: Veteriner Sağlık Teknisyenleri Dergisi/ Yıl: 1986 Sayı: 1