Sevgili okurlarım; 1963 yılında okuldan mezun olduğumuz yılda bile her ilçede Hükümet Veterineri yoktu. Hükümet Veterinerin yapacağı iş ve işlemleri Hayvan Sağlık Memurları diğer adıyla Veteriner Sağlık Teknisyenleri tarafından yürütülüyordu.
Ülkede ulaşım çok çetin ve zordu. Araç sayısı yok denecek kadar azdı. İlçelerin pek çoğunda hizmet aracı bile yoktu. İşte bu zor şarlar altında köylere bazen atla bazen eşekle gidilirdi. Bir köyden diğer bir köye oradan da başka köye geçilirdi. Köylerde bir haftadan fazla kaldığımız olurdu. İlçeye döndüğümüzde yapılan aşılama çalışmaları Hükümet Veterinerine bildirilirdi.
Hayvanların hastalığa yakalanmamsı için aşılanırdı, ilaçlanırdı. Dairede hizmet aracı olsa bile binmeye hakkın yoktu. Çünkü devlet bizlere köylere gitmek için ayda 52,5 lira at tazminatı veriyordu. Bir de olumsuz hava koşullarına dayanıklı olduğuna dair heyetten sağlık raporu almamız gerekiyordu.
İkircikli yaklaşımdan rahatsızdık. İşte bu zor şartlar altında yapılan Hayvan Sağlık Memurları Derneği “Veteriner Sağlık Teknisyenleri Derneği” olağan genel kurul toplantılarından birini Ankara’da gerçekleştirmişti.
1970’li yıllarda yapılan bu genel kurul toplantısında kürsüde Bolu’dan gelen Mehmet Erçoban ağabeyimiz, mesleğimizde yaşanan sorunların giderilmesi için söylemiş olduğu “mezarımın üzerine hayvan sağlık memuru yazdırmayacağım” sözünden çok etkilenmiştik.
Hatırlanacağı üzere, 12 Eylül 1980’de askerler tarafından yapılan darbe sonunda seçimle iş başına gelen hükümet yıkılmıştı. Genel Kurmay Başkanı Kenan Evren ve kuvvet komutanlarının sözleri geçerliydi. Herkes korku ve panik içindeydi.
Derneğimizin Genel başkanı; Nail Ertürk, görevinden istifa etmişti. Genel başkanlık görevini Tahsin Tüfekçi üstlenmişti. Bendeniz anılan tarihte derneğin yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmıştık.
10 Mart 1984 tarihinde yapılan 14. Olağan Genel Kurul Toplantısında genel başkanlığa seçildiğimizde; Sevgili Tahsin Tüfekçi genel sekreter olarak görev almıştı. Karşılıklı sevgi, saygı içerisinde derneksel çalışmalarımızı sürdürdük…
Fakat içimde bir uhde vardı.
Mesleğimizin ateşli savunucularından birisi olan sevgili Mehmet Erçoban ağabeyimizin genel kurulda yapmış olduğu konuşması beynimde derin bir iz bırakmıştı.
Sonradan aramızdan ayrıldığını öğrendik. Mezarını görmek için Bolu ilinin Düzce ilçesine gittik. Hükümet Veterinerliğinde görev yapan meslektaşlarımızla konuştuk. Çocuklarının İstanbul yolu üzerinde araba lastiği ticaretiyle uğraştıklarını öğrendik. Fakat yerlerinde bulamadık, mezarına ulaşamadık.
Üzgündük…
Birazdan okuyacağınız yazıda, satır aralarında geçen “mezar taşlarımızın üzerine artık hayvan sağlığı memuru” yazılmayacak sözü, Mehmet Erçoban ağabeyimizin anısının hatırlanması için söylenmiştir.
“Örnek Hayvancılık Gazetesinde” yayımlanmış olan “sözlerime evetle başlıyorum” başlıklı yazıyı aradan kırk yıl geçtikten sonra merhum meslektaşımızın anısının hatırlanması için yayımlayalım dedik.
SÖZLERİME EVETLE BAŞLIYORUM:
- EVET: 14 Aralık1983 Tarihli Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığını düzenleyen 183 sayılı Kanun Hükmünde Kararname.
- İkinci kez, 18 Haziran 1984 tarihinde yayınlanan 312 sayılı Kanun Hükmünde Kararname.
- NİHAYET 6 Mart 1985 tarihli Resmi Gazete yayınlanan Tarım Orman ve Köy işleri Bakanlığı kadrolarını belirleyen Bakanlar Kurulu Kararı.
- Uzun yıllardan beri çeşitli nedenlerle bir türlü sonuçlandırılamayan incelemeler, araştırmalar…
- Haklı isteklerimiz devamlı sürüncemede bırakılmış, nihayet yasama organın sayın üyelerinin olumlu yaklaşımları sayesinde çıkarılan 3161 sayılı Kanun ve buna dayalı olarak yayınlanan kadro kararnamesi ile nihayet çözüm getirilmiştir.
- Bundan böyle Hayvan Sağlık Memuru yok VETERİNER SAĞLIK TEKNİSYENİ VAR.
- Yıllanmış unvan sorunu sona ermiş ve yeni bir anlayışla VETERİNER SAĞLIK TEKNİSYENİ mesleği doğmuştur.
- Yurt hayvancılığının hizmetinde yaz-kış, yağmur, çamur, kar, kış demeden köye, mezraya, ahıra, koma artık VETERİNER SAĞLIK TEKNİSYENİ eskisinden daha çok şevk ve heyecanla koşacaktır.
- VETERİNER SAĞLIK TEKNİSYENİ mesleği daha çok gelişecektir.
- VETERİNER SAĞLIK TEKNİSYENİ mesleği büyüyecektir.
- Bu günlere kavuşmaktan bizler, aile fertlerimizle birlikte mutluyuz ve geleceğe ümitle, güvenle bakıyoruz.
- EVET, yılarca mücadele verip de şu anda aramızda bulunmayan meslektaşlarımızı rahmetle anıyor, hayatta olanlara şükran duygularımızla mutluluklar diliyoruz.
- Artık bundan böyle mezar taşlarımızın üzerine “Hayvan Sağlık Memuru yazılmayacaktır. Allah kimseyi hak yolundan ayırmasın.
- Bizlere bu mutluluğu tattıran; başta Bakanımız Sayın Hüsnü Doğan’a, Müsteşarımız Sayın Mustafa Keten’e, Devlet Personel Başkanı Sayın Şevki Göğüsger’e, Personel Genel Müdürümüz Mayın Yusuf Yurttaş’a, Personel Genel Müdür Yardımcısı Sayın Fevzi Kılıç ve emeği geçen diğer yöneticilerimize sonsuz şükran ve saygılarımızı sunuyoruz. Devamı gelecek sayıda…
Yararlanılan Kaynak: Örnek Hayvancılık Gazetesi, Yıl: 1985/Temmuz