İran savaşı enerji şoku Avrupa Merkez Bankasını alarma geçirdi

Ekonomi (Web Sitesi) - Web Sitesi | 26.03.2026 - 11:50, Güncelleme: 26.03.2026 - 11:50 155 kez okundu.
 

İran savaşı enerji şoku Avrupa Merkez Bankasını alarma geçirdi

İran savaşı enerji şoku Avrupa Merkez Bankasını alarma geçirdi
İran’daki savaş petrol ve gaz fiyatlarını sıçratıp faiz artışı beklentilerini artırdı; AMB Başkanı Lagarde, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği zamana göre euro bölgesinin bu şoku çok daha iyi kaldırabileceğini söylüyor. Dünyanın "derin bir belirsizlikle" karşı karşıya olduğunu vurgulayan Lagarde, enflasyonun şu anda yüzde 2 hedefine yakın seyretmesi ve euro bölgesi ekonomisinin sağlam bir zeminde olması sayesinde AMB'nin bu çalkantıyla başa çıkmaya iyi konumlanmış olduğunu savundu. Frankfurt'taki AMB merkezinde yaptığı konuşmada "Tepki vermek için kademeli bir seçenekler yelpazemiz var" dedi. AMB, geçen hafta yaptığı son toplantısında faiz oranlarını beklendiği gibi sabit tuttu ancak savaş nedeniyle daha yüksek enflasyon ve daha yavaş büyüme uyarısında bulundu. Ancak analistler, tüketici fiyatlarında beklenen sıçramayı kontrol altında tutmak için merkez bankasının borçlanma maliyetlerini daha gelecek aydan itibaren artırma ihtimaline daha yüksek olasılık tanımaya başladı. Rusya'nın Ukrayna savaşının başlamasının ardından Avrupa'ya gaz akışını kısmaya başladığı dönemde, enflasyonun zaten pandemi sonrası tedarik zinciri sorunları ve önceden var olan işgücü sıkıntıları nedeniyle yüksek seyrettiğini söyledi. Bugün ise Lagarde, euro bölgesi ekonomisinin daha sağlam bir zeminde olduğunu ve enflasyonun bir süredir AMB'nin hedefine yakın seyrettiğini vurguladı.  
İran savaşı enerji şoku Avrupa Merkez Bankasını alarma geçirdi

İran’daki savaş petrol ve gaz fiyatlarını sıçratıp faiz artışı beklentilerini artırdı; AMB Başkanı Lagarde, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği zamana göre euro bölgesinin bu şoku çok daha iyi kaldırabileceğini söylüyor.

Dünyanın "derin bir belirsizlikle" karşı karşıya olduğunu vurgulayan Lagarde, enflasyonun şu anda yüzde 2 hedefine yakın seyretmesi ve euro bölgesi ekonomisinin sağlam bir zeminde olması sayesinde AMB'nin bu çalkantıyla başa çıkmaya iyi konumlanmış olduğunu savundu.

Frankfurt'taki AMB merkezinde yaptığı konuşmada "Tepki vermek için kademeli bir seçenekler yelpazemiz var" dedi.

AMB, geçen hafta yaptığı son toplantısında faiz oranlarını beklendiği gibi sabit tuttu ancak savaş nedeniyle daha yüksek enflasyon ve daha yavaş büyüme uyarısında bulundu.

Ancak analistler, tüketici fiyatlarında beklenen sıçramayı kontrol altında tutmak için merkez bankasının borçlanma maliyetlerini daha gelecek aydan itibaren artırma ihtimaline daha yüksek olasılık tanımaya başladı.

Rusya'nın Ukrayna savaşının başlamasının ardından Avrupa'ya gaz akışını kısmaya başladığı dönemde, enflasyonun zaten pandemi sonrası tedarik zinciri sorunları ve önceden var olan işgücü sıkıntıları nedeniyle yüksek seyrettiğini söyledi.

Bugün ise Lagarde, euro bölgesi ekonomisinin daha sağlam bir zeminde olduğunu ve enflasyonun bir süredir AMB'nin hedefine yakın seyrettiğini vurguladı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.