Hakan Fidan'dan Şam'da Kritik SDG Mesajı
Hakan Fidan'dan Şam'da Kritik SDG Mesajı
Şam'da Suriyeli mevkidaşı Şeybani'yle görüşen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) fesih ve Suriye ordusuna entegrasyon kararının "pratiğe" geçirilmesi için çağrıda bulundu.
Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'nin başkenti Şam'da Suriyeli mevkidaşı Esad Hasan Şeybani ile görüştü.
Ortak basın toplantısında konuşan Fidan, Suriye Demokratik Güçleri'nin(SDG) fesih kararından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ancak bu deklarasyonun "pratiğe" geçirilmesi için de çağrıda bulundu.
Bakan Fidan, "SDG'nin kendisini feshetmesi ve Suriye devlet kurumlarına entegrasyonu yönünde yapmış olduğu deklarasyonu kıymetli buluyoruz. Bu önemli bir adım, önemli bir girişim ve Suriye hükümetinin yürüttüğü yapıcı çalışmalara verilmiş önemli ve yapıcı bir cevap. Bunun, vakit geçirilmeden pratiğe evrilmesini ve sonuçlanmasını bekliyoruz. Deklarasyon aşaması önemli ancak bunun hayata geçmesi de gerekiyor" dedi.
Fidan, basın toplantısındaki konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'ye gerçekleştirmeyi planladığı ziyaret hakkında da bilgi verdi.
Hakan Fidan, SDG’nin kendisini feshetmesi ve Suriye’nin devlet kurumlarına entegrasyonu yönünde yaptığı açıklamanın önemli olduğunu belirtti.
Fidan, “SDG'nin kendini feshetmesi ve Suriye'nin devlet kurumlarına entegrasyonu yönünde yapmış olduğu deklarasyonu kıymetli buluyoruz. İnşallah bunun, alanda vakit geçirilmeden pratiğe evrilmesini, sonuçlanmasını bekliyoruz. Bu deklarasyon aşaması önemli, ama bunun hayata geçmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin süreci yakından takip ettiğini vurgulayan Fidan, açıklanan kararların sahada da karşılık bulmasının gerektiğine dikkat çekti.
Fidan, Suriye’de bulunan silahlı yapıların merkezî devlet çatısı altında birleşmesinin ülkenin geleceği açısından önem taşıdığını söyledi.
Suriye’nin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün güçlendirilmesi için silahlı unsurların tek bir yapı altında toplanması gerektiğini ifade eden Fidan, iç savaş döneminden kalan grupların Millî Ordu’ya dahil edildiğini belirtti.
Bu sürecin ülkenin istikrarının sağlanması, yatırımların artırılması ve vatandaşların güvenliğinin güçlendirilmesi bakımından kritik olduğuna dikkat çekildi.
İsrail'in Suriye'deki saldırılarıyla ilgili de konuşan Fidan, "Suriye'nin istikrarsızlaştırılması için gayret gösteren bir aktör var. O aktörün adını da biliyorsunuz: İsrail. "İsrail'in izlediği politikalar, olumlu gidişatın önündeki en ciddi engeli teşkil etmekte" ifadelerini kullandı.
Bakan Fidan "İsrail, Suriye'nin askeri kapasitesini sistematik şekilde hedef alarak DAEŞ gibi terör örgütlerine dolaylı biçimde destek vermektedir. Suriye'nin güneyindeki gelişmeleri de bu çerçevede yakından takip etmekteyiz" açıklamasında bulundu.
"Suriye'nin istikrarsızlaştırılması yönünde atılacak adımlar sadece Suriye'yi değil, bütün bölgeyi, hatta bölgenin ötesini etkileyecek adımlar" uyarısında bulunan Fidan, uluslararası toplum ve bölge ülkelerinin İsrail'i bu politikadan vazgeçirmek için çaba göstermesi gerektiğini söyledi.
Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani ise "İsrail'in Suriye toprakları ve kurumlarına yönelik saldırıları Suriye-Türkiye ilişkilerini etkilemiyor. İki ülke ilişkileri en iyi dönemini yaşıyor" diye konuştu.
Şeybani, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin "sağlam temeller üzerinde ilerlediğini" vurguladı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
