Trump'ın doğuştan vatandaşlık kısıtlamala

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 27.07.2025 - 10:31, Güncelleme: 27.07.2025 - 10:31 4458+ kez okundu.
 

Trump'ın doğuştan vatandaşlık kısıtlamala

Trump'ın doğuştan vatandaşlık kısıtlamala
Bir federal yargıç Trump yönetiminin ABD'de yasa dışı olarak bulunan ebeveynlerin çocukları için doğuştan vatandaşlık hakkını sona erdirmesini engelledi. Bu, Haziran ayında Yüksek Mahkeme'nin önemli bir kararından bu yana ülke çapında doğuştan vatandaşlık hakkını engelleyen üçüncü mahkeme kararı oldu. ABD Bölge Yargıcı Leo Sorokin, başka bir bölge mahkemesinin yanı sıra temyiz yargıçları heyetine de katılarak, bir düzineden fazla eyalete verilen ülke çapındaki ihtiyati tedbir kararının Yüksek Mahkeme kararındaki bir istisna kapsamında yürürlükte kaldığını tespit etti. Bu karar, alt mahkeme hakimlerinin ülke çapında ihtiyati tedbir kararı verme yetkisini kısıtlıyordu. Eyaletler, Trump'ın doğuştan vatandaşlık emrinin açıkça anayasaya aykırı olduğunu ve vatandaşlık statüsüne bağlı olan sağlık sigortası hizmetleri için milyonlarca doları tehdit ettiğini savunuyor. Konunun hızla ülkenin en yüksek mahkemesine taşınması bekleniyor. Beyaz Saray sözcüsü Abigail Jackson yaptığı açıklamada, yönetimin "temyizde haklı çıkmayı" dört gözle beklediğini söyledi. Trump yönetimi henüz son mahkeme kararlarından herhangi birini temyiz etmedi. Başkan'ın ülkede yasa dışı ya da geçici olarak bulunan ebeveynlerin çocuklarına vatandaşlık verilmemesi yönündeki çabaları, Yüksek Mahkeme aksini söyleyene kadar engellenmeye devam edecek.
Trump'ın doğuştan vatandaşlık kısıtlamala

Bir federal yargıç Trump yönetiminin ABD'de yasa dışı olarak bulunan ebeveynlerin çocukları için doğuştan vatandaşlık hakkını sona erdirmesini engelledi. Bu, Haziran ayında Yüksek Mahkeme'nin önemli bir kararından bu yana ülke çapında doğuştan vatandaşlık hakkını engelleyen üçüncü mahkeme kararı oldu.

ABD Bölge Yargıcı Leo Sorokin, başka bir bölge mahkemesinin yanı sıra temyiz yargıçları heyetine de katılarak, bir düzineden fazla eyalete verilen ülke çapındaki ihtiyati tedbir kararının Yüksek Mahkeme kararındaki bir istisna kapsamında yürürlükte kaldığını tespit etti. Bu karar, alt mahkeme hakimlerinin ülke çapında ihtiyati tedbir kararı verme yetkisini kısıtlıyordu.

Eyaletler, Trump'ın doğuştan vatandaşlık emrinin açıkça anayasaya aykırı olduğunu ve vatandaşlık statüsüne bağlı olan sağlık sigortası hizmetleri için milyonlarca doları tehdit ettiğini savunuyor. Konunun hızla ülkenin en yüksek mahkemesine taşınması bekleniyor.

Beyaz Saray sözcüsü Abigail Jackson yaptığı açıklamada, yönetimin "temyizde haklı çıkmayı" dört gözle beklediğini söyledi.

Trump yönetimi henüz son mahkeme kararlarından herhangi birini temyiz etmedi. Başkan'ın ülkede yasa dışı ya da geçici olarak bulunan ebeveynlerin çocuklarına vatandaşlık verilmemesi yönündeki çabaları, Yüksek Mahkeme aksini söyleyene kadar engellenmeye devam edecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.