Suudi Arabistan: "Husiler Mekke'yi İHA ile hedef aldı"

Dünya (Web Sitesi) - Web Sitesi | 16.09.2026 - 10:45, Güncelleme: 16.09.2026 - 11:44 350 kez okundu.
 

Suudi Arabistan: "Husiler Mekke'yi İHA ile hedef aldı"

Suudi Arabistan liderliğindeki Arap Koalisyonu, Mekke hava sahasına yönelen bir insansız hava aracının yasaklı bölgeye girmeden imha edildiğini açıkladı. Koalisyon saldırıdan Husileri sorumlu tutarken, Husiler ise iddiayı reddetti.
Riyad yönetimi, Mekke'ye yönelen bir Husi İHA'sını düşürdüğünü açıklayarak kutsal mekânların güvenliğini "kırmızı çizgi" olarak nitelendirdi ve karşılık vereceğini bildirdi. Husiler ise Mekke'yi hedef aldıkları iddiasını reddetti. İran destekli Husiler ile Suudi Arabistan'ın desteklediği Yemen hükümeti arasındaki çatışmaların yeniden şiddetlenmesi, Riyad'ı da çatışmaya çekti. Husiler, Suudi Arabistan'a deniz ablukası uyguladıklarını ilan ederek Kızıldeniz'deki gemilerini hedef aldı. Grup, geçen hafta hızla ilerlediği saldırıda Yemen'in Kızıldeniz kıyılarının tamamını ve Babülmendep Boğazı'nı kontrolü altına aldı. Orta Doğu'daki savaşın Hürmüz Boğazı üzerinden sevkiyatı aksattığı bir dönemde Babülmendep, Suudi Arabistan'ın petrol ihracatı için hayati önem taşıyor. Riyad yönetimi, Husilerin her yıl milyonlarca hacı ve umre ziyaretçisini ağırlayan Mekke'ye doğru gönderdiği bir insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü açıkladı. Husiler ise bu açıklamayı "yalan" olarak nitelendirdi. 57 Müslüman ülkenin üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) da "menfur" olarak nitelendirdiği saldırıyı kınadı. Suudi Arabistan, salı günü Mekke'de ve ülkenin Yemen sınırındaki güney bölgelerinin geniş bir bölümünde olası saldırılara karşı uyarılar yayımlamıştı. Mekke'de, Orta Doğu savaşının şubatta başlamasından bu yana ilk kez böyle bir uyarı yapıldı. Uyarılardan bir gün önce Yemen'den düzenlenen balistik füze ve İHA saldırılarında Suudi Arabistan'ın güneyinde 13 kişi yaralanmıştı. Yemen'in kuzeyindeki geniş bölgeleri yıllardır kontrol eden Husilerin, temmuz ayında hükümet güçlerine karşı büyük çaplı bir saldırı başlatmasıyla çatışmalar yeniden şiddetlenmişti. Birleşmiş Milletlere (BM) göre, Arap Yarımadası'nın en yoksul ülkesi Yemen'deki çatışmalar, eylül başından bu yana 82 bin kişiyi evlerini terk etmek zorunda bıraktı. Yemen'in BM Daimi Temsilcisi Abdullah al-Saadi, Yemenlilerin "topraklarının her karışında ulusal kurumları yeniden tesis etmek" için savaştığını söyledi ve uluslararası topluma Husilere karşı harekete geçme çağrısında bulundu.
Suudi Arabistan liderliğindeki Arap Koalisyonu, Mekke hava sahasına yönelen bir insansız hava aracının yasaklı bölgeye girmeden imha edildiğini açıkladı. Koalisyon saldırıdan Husileri sorumlu tutarken, Husiler ise iddiayı reddetti.

Riyad yönetimi, Mekke'ye yönelen bir Husi İHA'sını düşürdüğünü açıklayarak kutsal mekânların güvenliğini "kırmızı çizgi" olarak nitelendirdi ve karşılık vereceğini bildirdi. Husiler ise Mekke'yi hedef aldıkları iddiasını reddetti.

İran destekli Husiler ile Suudi Arabistan'ın desteklediği Yemen hükümeti arasındaki çatışmaların yeniden şiddetlenmesi, Riyad'ı da çatışmaya çekti. Husiler, Suudi Arabistan'a deniz ablukası uyguladıklarını ilan ederek Kızıldeniz'deki gemilerini hedef aldı.

Grup, geçen hafta hızla ilerlediği saldırıda Yemen'in Kızıldeniz kıyılarının tamamını ve Babülmendep Boğazı'nı kontrolü altına aldı.

Orta Doğu'daki savaşın Hürmüz Boğazı üzerinden sevkiyatı aksattığı bir dönemde Babülmendep, Suudi Arabistan'ın petrol ihracatı için hayati önem taşıyor.

Riyad yönetimi, Husilerin her yıl milyonlarca hacı ve umre ziyaretçisini ağırlayan Mekke'ye doğru gönderdiği bir insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü açıkladı. Husiler ise bu açıklamayı "yalan" olarak nitelendirdi.

57 Müslüman ülkenin üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) da "menfur" olarak nitelendirdiği saldırıyı kınadı.

Suudi Arabistan, salı günü Mekke'de ve ülkenin Yemen sınırındaki güney bölgelerinin geniş bir bölümünde olası saldırılara karşı uyarılar yayımlamıştı.

Mekke'de, Orta Doğu savaşının şubatta başlamasından bu yana ilk kez böyle bir uyarı yapıldı. Uyarılardan bir gün önce Yemen'den düzenlenen balistik füze ve İHA saldırılarında Suudi Arabistan'ın güneyinde 13 kişi yaralanmıştı.

Yemen'in kuzeyindeki geniş bölgeleri yıllardır kontrol eden Husilerin, temmuz ayında hükümet güçlerine karşı büyük çaplı bir saldırı başlatmasıyla çatışmalar yeniden şiddetlenmişti.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, Arap Yarımadası'nın en yoksul ülkesi Yemen'deki çatışmalar, eylül başından bu yana 82 bin kişiyi evlerini terk etmek zorunda bıraktı.

Yemen'in BM Daimi Temsilcisi Abdullah al-Saadi, Yemenlilerin "topraklarının her karışında ulusal kurumları yeniden tesis etmek" için savaştığını söyledi ve uluslararası topluma Husilere karşı harekete geçme çağrısında bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.