İsrail, ateşkesin 2. aşamasına geçilmesine rağmen Gazze'ye saldırmaya devam ediyor
İsrail, ateşkesin 2. aşamasına geçilmesine rağmen Gazze'ye saldırmaya devam ediyor
İsrail, ateşkesin 2. aşamasına geçilmesine rağmen Gazze Şeridi'nin birçok bölgesine hava ve topçu saldırıları düzenledi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsrail - Hamas ateşkesinde ikinci aşamaya geçildiğini duyurdu.
Bu etapta Hamas'ın silah bırakması, savaşta harap olmuş Gazze Şeridi'nin yeniden inşası, ABD gözetiminde bölgenin gündelik işlerini yürütecek Filistinli uzmanlardan oluşan bir grubun kurulması öne çıkıyor.
Witkoff sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda, Trump’ın arabuluculuğunda sağlanan ateşkes anlaşmasının, İsrail ile Hamas arasında iki yıldır süren savaşın ardından ikinci aşamaya girdiğini ve bu kapsamda Gazze’de teknokratik bir yönetimin kurulacağını söyledi.
Witkoff, “Başkan’ın Gazze'deki çatışmayı sona erdirmeye yönelik 20 maddelik planının ikinci aşamasının başlatıldığını duyuruyoruz. Bu aşamada ateşkesten silahsızlanmaya, teknokratik yönetime ve yeniden inşaya geçiliyor,” dedi.
Çarşamba günkü açıklama önemli bir ilerlemeye işaret etse de, Gazze’de yeni bir yönetim kurulması ve ateşkesin sürdürülmesi önünde büyük zorluklar bulunuyor. Bunlar arasında anlaşmayı denetleyecek uluslararası bir güvenlik gücünün konuşlandırılması ve Hamas’ın silahsızlandırılması gibi son derece karmaşık süreçler yer alıyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
