Girişimciler yapay zeka için arazi arıyor
Girişimciler yapay zeka için arazi arıyor
Girişimciler yapay zeka için arazi arıyor
Yapay zekâ patlaması dördüncü yılına girerken, teknoloji dünyasında yeni bir meslek grubu doğdu: Veri merkezi arazisi avcıları.
Tıpkı 19-20'inci yüzyılın petrol arayıcıları ve baronları gibi, bu modern girişimciler de ABD genelinde eyalet eyalet gezerek yapay zekânın "can damarı" olan devasa elektrik kapasitesine uygun arazileri bulmaya çalışıyor.
S&P Global verilerine göre, yapay zekâ şirketleri 2030 yılına kadar 85 gigavat ek güce ihtiyaç duyacak. Bu, mevcut elektrik şebekesinin kapasitesinden yüzde 20 daha fazla. Bu talep, "elektrikli araziyi" ülkenin en değerli emtialarından biri haline getirdi.
Girişimciler, birçok bölgede halkın sert tepkisiyle karşılaşıyor. Zira veri merkezlerinin soğutma sistemleri devasa miktarda su tüketiyor ve gürültü kirliliği yaratıyor. Yerel halk, devasa tesislerin elektrik fiyatlarını artıracağından da korkuyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
