Evliya Çelebi’nin eşsiz Nil Haritası
Evliya Çelebi’nin eşsiz Nil Haritası
Evliya Çelebi’nin eşsiz Nil Haritası
Vatikan Apostolik Kütüphanesi'nin gözde parçalarından biri, 17. yüzyılın ünlü seyyahı ve nesir yazarı Evliya Çelebi’nin Nil Haritası.
Günümüzde en eski kütüphanelerden biri olan, 1475 yılında kurulan Vatikan Apostolik Kütüphanesi, 80 binden fazla tarihi el yazması, bir buçuk milyona yakın basılı antik ve modern kitap ile binlerce gravür ve çizim gibi eserleri muhafaza ediyor.
Kütüphanenin gözde parçalarından biri, 17’nci yüzyılın ünlü seyyahı ve nesir yazarı Derviş Mehmed Zıllî ya da bilinen adıyla Evliya Çelebi’nin Nil Haritası.
Muhafaza ettikleri haritalar arasında en özel ve en dikkat çekenin bu olduğunu belirten Vatikan Apostolik Kütüphanesi yetkilileri, Nil Haritasının onarım çalışmalarını ilk kez Euronews Türkçe’ye özel olarak açtı.
Uzunluğu 6 metre, yukarıda eni 88 ve aşağıda ise 45 santimetreyi bulan harita, boyunun uzun olmasından dolayı kütüphanenin tarihi restorasyon laboratuvarının yerine, onun hemen üst katındaki bir dairede onarılıyor.
Söz konusu daire, 18’inci yüzyılın ortalarında Nil Haritasını Konstantinopolis’te satın alarak Vatikan’a getiren kütüphanenin sorumlusu Giuseppe Simonio Assemani’nin yaşamış olduğu ev.
Harita, 1750’lerde ve 1950’lerin başında olmak üzere iki kez yüzeysel onarım geçirdi. Eylül’de başlayan ve yaklaşık 4 ayın ardından Ocak ortasında bitmesi planlanan bu restorasyonla ise ilk kez topyekûn ve derin bir çalışma yapılıyor.
Seyahatname’den sonra Evliya Çelebi’ye ait en önemli belge olarak kabul edilen Nil Haritası, müdahaleci değil, koruyucu bir restorasyondan geçiriliyor. Çalışmalarda son aşamaya gelindi ve büyük boyutlu eserler üzerine uzman, Bernini’nin bir eserini de elden geçirmiş olan Manuela Belli son dokunuşları yapıyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.