Belediye başkanlarının yetkileri kısıtlanacak!

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 30.03.2026 - 10:55, Güncelleme: 30.03.2026 - 10:55 195 kez okundu.
 

Belediye başkanlarının yetkileri kısıtlanacak!

AK Parti’nin yaklaşık iki yıldır üzerinde çalıştığı Belediyeler Yasası’nda değişiklik öngören taslak metin milletvekillerinin görüşlerine açıldı. Öneri ve eleştirilerin ardından metne son şekli verilecek. Belediyeler Yasası’nın 2026 yılında yasalaşması planlanıyor. Belediyeler ve Büyükşehir Belediye kanunlarında yapılacak değişiklik ile yerel yönetimler yeniden tanımlanacak.
Ekonomim'in haberine göre AK Parti’nin hazırladığı yeni yasa taslağıyla belediyelerin yapısı değişiyor, başkanların yetkileri sınırlandırılıyor. Taslakta en dikkat çeken başlıklardan biri ise belediye başkanlarının yetkilerinin sınırlandırılması. Yeni düzenlemeyle birlikte belediye harcamaları daha sıkı denetime tabi tutulacak. Bu kapsamda belediyelerin gelir, gider ve harcamalarını izlemek üzere yeni denetim mekanizmalarının kurulması planlanıyor. Ayrıca “denetim komisyonu” oluşturulması da gündemde. Düzenleme, yerel yönetimlerde mali disiplinin güçlendirilmesini, kamu kaynaklarının daha şeffaf ve hesap verebilir şekilde kullanılmasını hedefliyor. Taslakta belediyelerin kendi kaynaklarını oluşturmasına yönelik adımlar da yer alıyor. Hizmetlerde öncelik sıralaması ve hiyerarşik yapı yeniden şekillendirilirken, kentsel dönüşüm süreçlerinin hızlandırılması için yeni bir sistem kurulması öngörülüyor. Öte yandan, kentsel dönüşüm projelerinde görevlerini yerine getirmeyen ya da geciktiren belediyelere idari ve cezai yaptırımlar uygulanması da seçenekler arasında bulunuyor. Bu kapsamda bazı durumlarda yetkilerin ilgili bakanlığa devredilmesi de tartışılıyor. Taslak metinde ayrıca belediyelerin imar izni alanındaki yetkilerinin sınırlandırılması, belediye şirketlerinin faaliyetlerinin sıkı denetime alınması ve personel giderlerine sınırlama getirilmesi gibi düzenlemeler de yer alıyor. Milletvekillerinin önerileri doğrultusunda “köy” statüsünün yeniden tanımlanması da gündemdeki başlıklar arasında bulunuyor. Yerel yönetimlerde mali disiplini güçlendirecek adımları da devreye alarak kamuda şeffaflığı, hesap verebilirliği ve verimliliği daha da pekiştirecek adımların atılması hedeflenen yasa değişikliği ile; büyükşehir, il, ilçe belediye başkanlarının bazı yetkileri sınırlandırılacak, harcamaları sıkı denetim altına alınacak. Belediye harcamalarını denetlemek üzere, ‘denetim komisyonu’ kurulması da planlanıyor. Öte yandan belediyelerin kendi kaynaklarını oluşturmaları sağlanacak, hizmetlerde öncelik sıralaması ve hiyerarşi oluşturulacak. Yapılacak yasal değişiklik ile kentsel dönüşümün hızlandırılması için sistem yeniden düzenlenecek. Kentsel dönüşüm konusunda görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyen ya da geciktiren belediyelere cezai ve idari yaptırım uygulanmasının yanı sıra belediyenin yetkilerinin ilgili bakanlığa devredilmesi seçeneği de tartışılıyor. Belediyelerin imar izni alanındaki yetkilerine sınırlama getirilmesi düşünülüyor. Edinilen bilgilere göre; milletvekilleri, ‘köy’ statüsünün farklı yapıda yeniden değerlendirilmesini önerdi. Milletvekillerinden gelen öneriler arasında, belediye şirketlerinin faaliyet ve harcamalarının sıkı denetim altında olması istenirken, personel giderlerinin, şirket gelirinin belirli bir oranını geçmemesi için kanuna bir hüküm koyulması istendi.
AK Parti’nin yaklaşık iki yıldır üzerinde çalıştığı Belediyeler Yasası’nda değişiklik öngören taslak metin milletvekillerinin görüşlerine açıldı. Öneri ve eleştirilerin ardından metne son şekli verilecek. Belediyeler Yasası’nın 2026 yılında yasalaşması planlanıyor. Belediyeler ve Büyükşehir Belediye kanunlarında yapılacak değişiklik ile yerel yönetimler yeniden tanımlanacak.
Ekonomim'in haberine göre AK Parti’nin hazırladığı yeni yasa taslağıyla belediyelerin yapısı değişiyor, başkanların yetkileri sınırlandırılıyor.

Taslakta en dikkat çeken başlıklardan biri ise belediye başkanlarının yetkilerinin sınırlandırılması. Yeni düzenlemeyle birlikte belediye harcamaları daha sıkı denetime tabi tutulacak. Bu kapsamda belediyelerin gelir, gider ve harcamalarını izlemek üzere yeni denetim mekanizmalarının kurulması planlanıyor. Ayrıca “denetim komisyonu” oluşturulması da gündemde.

Düzenleme, yerel yönetimlerde mali disiplinin güçlendirilmesini, kamu kaynaklarının daha şeffaf ve hesap verebilir şekilde kullanılmasını hedefliyor.

Taslakta belediyelerin kendi kaynaklarını oluşturmasına yönelik adımlar da yer alıyor. Hizmetlerde öncelik sıralaması ve hiyerarşik yapı yeniden şekillendirilirken, kentsel dönüşüm süreçlerinin hızlandırılması için yeni bir sistem kurulması öngörülüyor.

Öte yandan, kentsel dönüşüm projelerinde görevlerini yerine getirmeyen ya da geciktiren belediyelere idari ve cezai yaptırımlar uygulanması da seçenekler arasında bulunuyor. Bu kapsamda bazı durumlarda yetkilerin ilgili bakanlığa devredilmesi de tartışılıyor.

Taslak metinde ayrıca belediyelerin imar izni alanındaki yetkilerinin sınırlandırılması, belediye şirketlerinin faaliyetlerinin sıkı denetime alınması ve personel giderlerine sınırlama getirilmesi gibi düzenlemeler de yer alıyor.

Milletvekillerinin önerileri doğrultusunda “köy” statüsünün yeniden tanımlanması da gündemdeki başlıklar arasında bulunuyor.

Yerel yönetimlerde mali disiplini güçlendirecek adımları da devreye alarak kamuda şeffaflığı, hesap verebilirliği ve verimliliği daha da pekiştirecek adımların atılması hedeflenen yasa değişikliği ile; büyükşehir, il, ilçe belediye başkanlarının bazı yetkileri sınırlandırılacak, harcamaları sıkı denetim altına alınacak. Belediye harcamalarını denetlemek üzere, ‘denetim komisyonu’ kurulması da planlanıyor.

Öte yandan belediyelerin kendi kaynaklarını oluşturmaları sağlanacak, hizmetlerde öncelik sıralaması ve hiyerarşi oluşturulacak. Yapılacak yasal değişiklik ile kentsel dönüşümün hızlandırılması için sistem yeniden düzenlenecek. Kentsel dönüşüm konusunda görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyen ya da geciktiren belediyelere cezai ve idari yaptırım uygulanmasının yanı sıra belediyenin yetkilerinin ilgili bakanlığa devredilmesi seçeneği de tartışılıyor.

Belediyelerin imar izni alanındaki yetkilerine sınırlama getirilmesi düşünülüyor. Edinilen bilgilere göre; milletvekilleri, ‘köy’ statüsünün farklı yapıda yeniden değerlendirilmesini önerdi. Milletvekillerinden gelen öneriler arasında, belediye şirketlerinin faaliyet ve harcamalarının sıkı denetim altında olması istenirken, personel giderlerinin, şirket gelirinin belirli bir oranını geçmemesi için kanuna bir hüküm koyulması istendi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.