Almanya Leipzig'deki bombalı İHA'dan Rusya'yı sorumlu tuttu: Moskova suçlamaları reddetti
Almanya Leipzig'deki bombalı İHA'dan Rusya'yı sorumlu tuttu: Moskova suçlamaları reddetti
4 Ağustos'ta Leipzig Havalimanı'nda ele geçirilen patlayıcı yüklü İHA'dan Rusya'yı sorumlu tutan Almanya, bu ülkenin Bonn Başkonsolosluğu'nu kapatma kararı aldı.
Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul ve İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt, Ağustos başında Leipzig Havalimanı'nda ele geçirilen patlayıcı yüklü insansız hava aracına(İHA) dair ortak basın toplantısı düzenledi.
İçişleri Bakanı Dobrindt; polis soruşturması, olay örgüsü ve istihbarat örgütleri tarafından elde edilen bilgiler değerlendirildiğinde, Leipzig Havalimanı'ndaki bombalı saldırı teşebbüsünde "sorumluluğunun Rusya'ya ait olduğunun anlaşıldığını" dile getirdi.
Bakan Dobrindt, "Bu nedenle Federal Hükümet, 4 Ağustos'ta Leipzig'te gerçekleşen hibrit saldırının sorumluluğunun Rusya'ya ait olduğu hükmüne varmıştır" ifadesini kullandı.
Dobrindt, ele geçirilen insansız hava aracında Rusya'nın diğer hibrit operasyonlarından ve Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaştan bilinen İHA konfigürasyonu, çeşitli parçalar, patlayıcı ve ateşleme tekniği gibi suç araçlarının kullanıldığını aktardı.
Olay yerinde tespit edilen teknolojinin ve bütünü meydana getiren unsurlar arasındaki etkileşiminin "profesyonel" olarak nitelendirilmesi gerektiğini belirten Bakan Dobrindt, böylesi yüksek düzeyli bir saldırının planlanması ve uygulanmasının çok iyi teknik uzmanlık ve ciddi organizasyonel çaba ile mümkün olabileceğini vurguladı.
"Saldırı girişiminin son aşamadaki uygulaması düşük seviyeli ajanlara atfedilebilir" diyen Alexander Dobrindt, "Şunu açıkça belirtmeme izin verin: Savaşta değiliz ama günlük olarak bir hibrit savaşın hedefindeyiz" ifadesini kullandı.
Dobrindt'in ardından söz alan Dışişleri Bakanı Wadephul, Rusya'nın Bonn Başkonsolosluğu'nun 18 Eylül'de kapatılacağını, başkent Berlin'de bulunan Rus Evi'nin sözleşmesinin iptal edileceğini ve Rusya'nın Berlin Büyükelçisinin, Dışişleri Bakanlığı'na çağrılacağını duyurdu.
Wadephul ayrıca, federal hükümetin "Ukrayna'ya sivil ve askerî desteği sürdürdüğünü" ve "istihbarat alanında yeni tedbirler" alacağını bildirerek NATO bünyesinde de "kendi savunma kabiliyetini güçlendirmek ve Rusya'yı etkili şekilde caydırmak" için çabalarına devam ettiğini belirtti.
Tüm bunları Rusya'ya "uygun bir biçimde bildirdiklerini" ifade eden Wadephul, bu nedenle Rus büyükelçinin çağrılması talimatını verdiğini açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanı sözlerine şöyle devam etti: "Rus yönetimi ülkemize açık bir düşmanlıkla yaklaşıyor. Şunu vurgulamam gerekir ki, bu durum federal hükümetin çıkarına değildir. Bunu açık bir şekilde üzüntüyle karşılıyoruz."
Moskova suçlamaları reddetti
Rusya'nın Berlin Büyükelçiliği suçlamaları "asılsız ve saçma bir provokasyon" olarak nitelendirirken Berlin'in tutumunu iki ülke ilişkilerinde "benzeri görülmemiş bir tırmanma" olarak değerlendirdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Almanya'nın saldırıya ilişkin yeterli kanıt sunmadığını savundu. Putin, Alman hükümetinin yaklaşımını "ciddi bir hata" olarak tanımlarken Berlin'in suçlamalarının Almanya'daki iç siyasi sorunlardan dikkatleri uzaklaştırmayı amaçladığını ifade etti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise Almanya'nın kararlarına karşı Moskova'nın da adım atacağını belirtti.
Zaharova, Berlin'in yeni yaptırımlar uygulayabilmek için "bahane yarattığını" söyleyerek, "Moskova karşılık verecek" dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
