ABD donanmasından İran gemisine operasyon!
ABD donanmasından İran gemisine operasyon!
Başkan Donald Trump, Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD ordusunun, hayati önem taşıyan Hürmüz Boğazı'ndaki Amerikan ablukasını aşmaya çalışan İran bayraklı bir kargo gemisine el koyduğunu söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump, ABD donanmasının ablukasını aşmaya çalışan İran’a ait bir kargo gemisine ateş açarak müdahalede bulunduklarını bildirdi.
Trump, sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.
İran bayraklı Touska adlı kargo gemisinin ABD’nin deniz ablukasını aşmaya çalıştığını kaydeden Trump, ABD Donanması'na ait güdümlü füze destroyeri USS Spruance’nin Umman Körfezi'nde Touska’nın durması için uyarıda bulunduğunu belirtti.
Trump, “İranlı mürettebat dinlemeyi reddetti, bu yüzden donanma gemimiz makine dairesinde bir delik açarak onları durdurdu. Şu anda gemi ABD Deniz Piyadelerinin gözetiminde.” diye yazdı.
İran askeri komutanlığı yaptığı açıklamada, ABD'nin gemiye el koymasını "korsanlık" eylemi olarak kınadı.
ABD Merkez Komutanlığı, Pazar günü sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda, Touska gemisinin geri dönmesi için altı saat boyunca uyarıda bulunulduktan sonra geminin ele geçirildiğini belirtti. Açıklamada, geminin bunun yerine Arap Denizi'nin kuzey kesiminde hızlı bir şekilde ilerlemeye devam ettiği ve bu noktada Spruance'ın gemiyi makine dairesini boşaltması konusunda defalarca uyardığı ifade edildi.
Merkez Komutanlığı tarafından çevrimiçi olarak yayınlanan olay videosuna göre, Spruance'tan Touska'ya "Sizi etkisiz hale getirecek ateşe maruz bırakmaya hazırız" şeklinde bir uyarı sesi geliyor, ardından bir uyarı borusu çalınıyor ve gemiye en az üç el ateş ediliyor.
Spruance gemisi, 5 inçlik topunu kullanarak motorları devre dışı bırakmayı başardı ancak gemiyi batıramadı. Merkez Komutanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ABD Deniz Piyadeleri daha sonra gemiye çıkarak geminin kontrolünü ele geçirdi.
Bu açıklama, Trump'ın bu hafta Pakistan'da yapılması beklenen görüşmelerde bir anlaşmaya varılmaması halinde İran'ın altyapısına yönelik geniş çaplı saldırılar tehdidini yinelemesinden saatler sonra geldi.
Saldırı, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la olası görüşmeler için ekibini İslamabad'a göndereceğini açıklamasından saatler sonra gerçekleşti. Ancak İranlı bir kaynak, ABD abluka kaldırmadığı sürece Tahran'ın müzakerelere katılmayacağını söylüyor.
Pakistan, ABD ve İran arasında savaşı sona erdirmeyi amaçlayan ikinci tur görüşmelere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor, ancak son saatlerde artan gerilimler, iki haftalık ateşkesin sona ermesi için belirlenen süre yaklaşırken Tahran'ın katılımı konusunda belirsizlik yaratıyor.
Pakistan, olası görüşmeler öncesinde İslamabad'da güvenlik önlemlerini sıkılaştırdı, şehrin bazı bölgelerini abluka altına aldı ve 20.000 güvenlik görevlisini görevlendirdi.
ABD Başkanı Donald Trump bu akşam temsilcilerini İslamabad'a göndereceğini açıklayarak İran'la ikinci bir müzakere turunun önünü açtı. Tahran ise müzakerelerde sınırlı ilerleme kaydedildiğini ancak nihai bir anlaşmaya ulaşmak için halen ‘büyük bir uçurumun’ olduğunu belirtti. Bu arada İran’ın iş birliği yapıp yapmayacağı ve Hürmüz Boğazı'ndaki deniz trafiğinin durması konusunda belirsizlik devam ediyor.
Diplomatik çabaların başarısız olması halinde İran'daki tüm elektrik santrallerini ve köprüleri yok etme tehdidinde bulunan Trump, Hürmüz Boğazı'ndaki gemilere ateş açarak ateşkesi ‘tamamen ihlal ettiğini’ ve ‘ciddi bir ihlal’ gerçekleştirdiğini öne sürdü. ABD Başkanı bu açıklamayı yapmadan önce, çarşamba gününe kadar anlaşma sağlanmazsa savaşın yeniden başlayabileceği yönündeki uyarmıştı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
