Ertuğrul Mat-Günün Getirdikleri-E.Milletvekili
Köşe Yazarı
Ertuğrul Mat-Günün Getirdikleri-E.Milletvekili
 

BEN YORGUNUM HAYAT…

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlardan yorgunum hayat… Ben CHP Genel Başkanı'nın "Cumhurbaşkanı başka partiden, Başbakan başka partiden olursa ne olacak" demesinden… CHP'nin "Başbakan değil; Çoğunluk Partisi Genel Başkanı kast edilmiştir. Bu sürçülisandır" demesinden yorgunum. Yahu bu kaçıncı sürçülisan, daha geçen gün, Meclis’i 23 Eylül 1923’te açmadı mı? Rahmetli Av. Ethem Kırgıl anlatırdı. Genç bir avukat, yine böyle yanlış bir ifadeyi sürçülisan diye açıklamaya çalışırken, rahmetli Sıddık Tümerkan, “O’na sürçü lisan demezler. Mesela ben sana ‘öküz’ diyecek yerde, ‘öksüz’ dersem, sürçülisanda bulunmuş olurum” cevabını vermiş. Başka bir halk deyişiyle “zırva tevil götürmez”. Dürüst politikacı, halka doğru bilgi verendir. Sayın Kılıçdaroğlu, geçen gün de halka diyordu ki, “Bir tek imzayla senin seçtiğin Meclis’i feshedebilecek.” Doğru ama eksik… Anayasa değişikliğinin 16’ncı maddesi, Cumhurbaşkanının böyle bir karar vermesi halinde, kendi seçiminin de yenileneceğini söylüyor. Bu söylemde bunun da belirtilmesi gerekir. Yani bu karar kendi dönemini de sona erdiriyor. Bunun da belirtilmesi gerekirdi. Evet, doğru ama eksik… Çünkü Meclis’in de üye tam sayısının 5’te 3 çoğunlukla seçimleri yenileme yetkisi var. Bu kararın neticesi, Cumhurbaşkanının döneminin de sona ermesi ve onun da seçimlerinin yenilenmesidir. Cumhurbaşkanı diyor ki, “Halka yetki veriyoruz. 100 bin imza ile Cumhurbaşkanlığı seçimi de yapılır, parlamento seçimi de yapılır.” Mal bulmuş mağribiler gibi hemen bazılarının atlayıp, "100 bin imzayla ne cumhurbaşkanı ne de parlamento seçimi yapılıyor. Anayasa'da böyle bir şey yok" demesinden yorgunum… Telaşa kapılan AK Partililer hemen diyor ki, "Referanduma sunulan Anayasa değişikliğinin 7’nci maddesinde, Cumhurbaşkanlığı seçilme yeterliliğine sahip herhangi bir kimse, 100 bin imzayla aday gösterilebilinir." Doğru ama eksik… 100 bin kişinin verdikleri imzayla ne cumhurbaşkanlığı seçimini ne de milletvekili seçimini yenilemek imkânı var. Ama yapılacak bir seçimde, herhangi bir partiye mensup olmayan 100 bin kişi, müşterek imzalarıyla, bir aday gösterebilirler. Esasında, ben bugün, “Ben yorgunum hayat” şarkısının bende uyandırdığı duyguları yazacaktım. Siyasi duygularımın ayranı kabardı. Diğeri belki yarın…    
Ekleme Tarihi: 27 Nisan 2024 - Cumartesi

BEN YORGUNUM HAYAT…

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlardan yorgunum hayat…

Ben CHP Genel Başkanı'nın "Cumhurbaşkanı başka partiden, Başbakan başka partiden olursa ne olacak" demesinden…

CHP'nin "Başbakan değil; Çoğunluk Partisi Genel Başkanı kast edilmiştir. Bu sürçülisandır" demesinden yorgunum.

Yahu bu kaçıncı sürçülisan, daha geçen gün, Meclis’i 23 Eylül 1923’te açmadı mı?

Rahmetli Av. Ethem Kırgıl anlatırdı. Genç bir avukat, yine böyle yanlış bir ifadeyi sürçülisan diye açıklamaya çalışırken, rahmetli Sıddık Tümerkan, “O’na sürçü lisan demezler. Mesela ben sana ‘öküz’ diyecek yerde, ‘öksüz’ dersem, sürçülisanda bulunmuş olurum” cevabını vermiş.

Başka bir halk deyişiyle “zırva tevil götürmez”.

Dürüst politikacı, halka doğru bilgi verendir.

Sayın Kılıçdaroğlu, geçen gün de halka diyordu ki, “Bir tek imzayla senin seçtiğin Meclis’i feshedebilecek.”

Doğru ama eksik…

Anayasa değişikliğinin 16’ncı maddesi, Cumhurbaşkanının böyle bir karar vermesi halinde, kendi seçiminin de yenileneceğini söylüyor. Bu söylemde bunun da belirtilmesi gerekir. Yani bu karar kendi dönemini de sona erdiriyor. Bunun da belirtilmesi gerekirdi.

Evet, doğru ama eksik…

Çünkü Meclis’in de üye tam sayısının 5’te 3 çoğunlukla seçimleri yenileme yetkisi var. Bu kararın neticesi, Cumhurbaşkanının döneminin de sona ermesi ve onun da seçimlerinin yenilenmesidir.

Cumhurbaşkanı diyor ki, “Halka yetki veriyoruz. 100 bin imza ile Cumhurbaşkanlığı seçimi de yapılır, parlamento seçimi de yapılır.”

Mal bulmuş mağribiler gibi hemen bazılarının atlayıp, "100 bin imzayla ne cumhurbaşkanı ne de parlamento seçimi yapılıyor. Anayasa'da böyle bir şey yok" demesinden yorgunum…

Telaşa kapılan AK Partililer hemen diyor ki, "Referanduma sunulan Anayasa değişikliğinin 7’nci maddesinde, Cumhurbaşkanlığı seçilme yeterliliğine sahip herhangi bir kimse, 100 bin imzayla aday gösterilebilinir."

Doğru ama eksik…

100 bin kişinin verdikleri imzayla ne cumhurbaşkanlığı seçimini ne de milletvekili seçimini yenilemek imkânı var. Ama yapılacak bir seçimde, herhangi bir partiye mensup olmayan 100 bin kişi, müşterek imzalarıyla, bir aday gösterebilirler.

Esasında, ben bugün, “Ben yorgunum hayat” şarkısının bende uyandırdığı duyguları yazacaktım.

Siyasi duygularımın ayranı kabardı.

Diğeri belki yarın…

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.