Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan üçlü savunma işbirliği!

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 16.01.2026 - 16:31, Güncelleme: 16.01.2026 - 16:43 256 kez okundu.
 

Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan üçlü savunma işbirliği!

Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan, üçlü savunma işbirliğini artırmada mutabık kaldı
Pakistan ordusundan yapılan açıklamaya göre, Ravalpindi'deki Genelkurmay Başkanlığı'nda, üç ülkeden üst düzey askeri yetkililerin katıldığı ikinci Üçlü Savunma İşbirliği Toplantısı düzenlendi. Araştırma ve kalkınma dahil savunma teçhizatları teknolojilerinde muhtemel işbirliklerinin ele alındığı toplantıda, Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan, üçlü savunma işbirliğini artırmada mutabık kaldı. Toplantıda, üç ülke, savunma alanında paylaşılan ortak hedeflere ulaşılması ve kendine yeterliliğin elde edilmesi için birbirleri arasında entelektüel, teknik, finansal kaynak ve insan kaynağının birleştirilmesinin önemini yeniden teyit etti. Üç ülkenin askeri yetkililerinin, Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasındaki tarihi, kardeşçe ilişkilere atıfta bulunduğu toplantıda, benzer nitelikteki üçüncü toplantının şubatta Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yapılması kararlaştırıldı. Bu ülkeler arasında ilk toplantı, Ağustos 2023'te Riyad'da yapılmıştı. Reuters'ın haberine göre Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan, bölgesel güvenlik ve istikrarı artırmayı amaçlayan bir üçlü savunma anlaşmasının taslağını tamamlamak üzere. Pakistan Savunma Üretim Bakanı Raza Hayat Harraj, taslağın yaklaşık bir yıldır hazır olduğunu ve üç ülkenin üzerinde müzakerelerini sürdürdüğünü belirtti. Harraj, Reuters’a yaptığı açıklamada, anlaşmanın geçen yıl açıklanan ikili Suudi-Pakistan anlaşmasından bağımsız olduğunu ve nihai anlaşmanın tamamlanabilmesi için üç ülkenin mutabakatının gerektiğini ifade etti. Harraj, “Pakistan–Suudi Arabistan–Türkiye üçlü anlaşması zaten hazırlık aşamasında olan bir süreç. Taslak anlaşma halihazırda bizim elimizde. Taslak metin Suudi Arabistan’da da bulunuyor. Türkiye’de de mevcut. Üç ülke de şu anda bu metin üzerinde değerlendirme yapıyor. Bu anlaşma yaklaşık 10 aydır gündemde,” ifadelerini kullandı.  
Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan, üçlü savunma işbirliğini artırmada mutabık kaldı

Pakistan ordusundan yapılan açıklamaya göre, Ravalpindi'deki Genelkurmay Başkanlığı'nda, üç ülkeden üst düzey askeri yetkililerin katıldığı ikinci Üçlü Savunma İşbirliği Toplantısı düzenlendi.

Araştırma ve kalkınma dahil savunma teçhizatları teknolojilerinde muhtemel işbirliklerinin ele alındığı toplantıda, Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan, üçlü savunma işbirliğini artırmada mutabık kaldı.

Toplantıda, üç ülke, savunma alanında paylaşılan ortak hedeflere ulaşılması ve kendine yeterliliğin elde edilmesi için birbirleri arasında entelektüel, teknik, finansal kaynak ve insan kaynağının birleştirilmesinin önemini yeniden teyit etti.

Üç ülkenin askeri yetkililerinin, Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasındaki tarihi, kardeşçe ilişkilere atıfta bulunduğu toplantıda, benzer nitelikteki üçüncü toplantının şubatta Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yapılması kararlaştırıldı.

Bu ülkeler arasında ilk toplantı, Ağustos 2023'te Riyad'da yapılmıştı.

Reuters'ın haberine göre Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan, bölgesel güvenlik ve istikrarı artırmayı amaçlayan bir üçlü savunma anlaşmasının taslağını tamamlamak üzere. Pakistan Savunma Üretim Bakanı Raza Hayat Harraj, taslağın yaklaşık bir yıldır hazır olduğunu ve üç ülkenin üzerinde müzakerelerini sürdürdüğünü belirtti.

Harraj, Reuters’a yaptığı açıklamada, anlaşmanın geçen yıl açıklanan ikili Suudi-Pakistan anlaşmasından bağımsız olduğunu ve nihai anlaşmanın tamamlanabilmesi için üç ülkenin mutabakatının gerektiğini ifade etti.

Harraj, “Pakistan–Suudi Arabistan–Türkiye üçlü anlaşması zaten hazırlık aşamasında olan bir süreç. Taslak anlaşma halihazırda bizim elimizde. Taslak metin Suudi Arabistan’da da bulunuyor. Türkiye’de de mevcut. Üç ülke de şu anda bu metin üzerinde değerlendirme yapıyor. Bu anlaşma yaklaşık 10 aydır gündemde,” ifadelerini kullandı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.