Sırbistan ve Arnavutluk’tan AB’ye kademeli üyelik talebi
Sırbistan ve Arnavutluk’tan AB’ye kademeli üyelik talebi
Sırbistan ve Arnavutluk’tan AB’ye kademeli üyelik talebi
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Alman gazetesi Frankfurter Allgemeine Zeitung’da yayımlanan ortak bir köşe yazısında, Sırbistan ve Arnavutluk’un Avrupa Birliği’ne (AB) katılım sürecinin hızlandırılmasını talep etti.
Liderler, önerilerini “AB’ye gerçekçi bir yol” olarak nitelendirerek, kısmi ve işlevsel entegrasyonun AB genişleme sürecini canlandırmak ve bölgedeki istikrarı artırmak için ara bir adım olabileceğini vurguladı.
Ortak öneri, aday ülkelerin AB iç pazarına ve Schengen alanına kademeli olarak entegre olmasını öngörüyor, ancak ülkelerinden AB Komisyonerleri, Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri ve veto hakkı gibi tam üyelik ayrıcalıkları uygulanmayacak. Tam üyelik, bu hakların tümünü içeriyor. Sırbistan ve diğer Batı Balkan ülkeleri için AB’ye katılım süreci yıllardır duraklamış durumda; aday ülkeler, hukukun üstünlüğü, yolsuzlukla mücadele, medya özgürlüğü ve yargı reformları gibi AB üyeliği için gereken alanlarda yeterli ilerleme kaydedemedi.
Sırbistan ve Arnavutluk liderleri makalede, “Avrupa’nın bu bölgesinde, AB ile coğrafi olarak çevrili ve tarihsel olarak Avrupa’nın kaderine bağlı Batı Balkanlar’da üyelik perspektifi hâlâ reform, yatırım ve uzlaşmanın en güçlü itici gücü” ifadelerini kullandı.
AB’ye seslenen liderler, “AB’nin artık Batı Balkanlar’ın, Birliğin gücüne yatırım için yeni bir cephe oluşturduğunu kabul etme zamanı geldi,” dedi.
Kasım 2025’te Euronews, Arnavutluk, Moldova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Ukrayna devlet başkanlarını, ayrıca Avrupa Konseyi Başkanı ve AB Genişleme Komisyoneri’ni Euronews Genişleme Zirvesi’nde ağırladı.
Zirve, Avrupa Komisyonu’nun yıllık genişleme raporunun yayımlanmasıyla aynı zamana denk geldi. Raporda Komisyon, Belgrad’ın Moskova’ya yönelik AB yaptırımlarına uyum sağlamadığını vurguladı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
