Şanlıurfa'da 5,4'lük deprem: Bir çok kentte hissedildi

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 24.09.2026 - 12:49, Güncelleme: 24.09.2026 - 13:16 89 kez okundu.
 

Şanlıurfa'da 5,4'lük deprem: Bir çok kentte hissedildi

Türkiye'nin doğu ve güneydoğusundaki birçok kentte hissedilen bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi'nin ilk verilerine göre büyüklüğü 5.8 olarak ölçülen sarsıntı için AFAD 5.4 açıklaması yaptı. Şanlıurfa Valisi, "Sahada inceleme sürüyor, yıkım bulunmuyor. Depremde can kaybı yok" dedi.
Türkiye'nin doğu ve güneydoğusundaki birçok kentte hissedilen 5.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.   AFAD, depremin merkezini Şanlıurfa Karaköprü olarak açıklarken, Kandilli Rasathanesi, depremin büyüklüğünü 5.8 olarak duyurdu. AFAD ise 5.4 açıklaması yaptı.   Sarsıntının Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep ve Malatya başta olmak üzere geniş bir bölgede hissedildiği bildirildi.   Depremin ardından özellikle Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin ve Malatya'da sarsıntıyı hisseden kişilerden bildirimler geldi.   Sarsıntı sonrası panik yaşanırken uzmanlar en çok merak edilen sorulara yanıt verdi. Depremin 6 Şubat Kahramanamraş depremiyle bağlantılı olup olmadığı ve artçıların sürüp sürmeyeceği konusunda uzman isimlerden cevap geldi. NTV'ye konuşan Prof. Dr. Okan Tüysüz şu ifadeleri kullandı: "Sığ olması şiddetli hissedileceği anlamına geliyor. Hasar olmayacağını düşünüyorum. 6 Şubat'tan beri yoğun deprem yaşanıyor. Fakat bu deprem 6 Şubat'tan bağımsız. Bozova fayı dediğimiz 70 km civarında bir fayda meydana geldi. Geçmişte de 4 lük 5 lik depremler oldu. Artçılar olacak 4.1'e varan bunları zaman içinde yaşayacağız. Geleceğe yönelik de büyük deprem beklemiyorum. Fakat bu fayın 70 km boyuyla 7 ye varan deprem üretme potansiyeli var. Benim kanaatim büyük bir deprem olmayacak. Büyük bir depremin birkaç 10 yıl içinde olmayacağını söylemek mümkün."dedi. Prof. Dr. Osman Bektaş ise  CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; "Şu an AFAD ve Kandilli'de depremi göremiyorum. Yerini göremeyince konuşulacak bir şey yok. Maraş'taki depremden sonra Doğu Anadolu'nun Güney Doğu bölgesinde deprem tehlikesi arttı. Nedeni bölgedeki stres yükleri fayları etkilemiştir. Bölgedeki faylar bu stresten etkilendi. Diyarbakır Urfa bundan etkilenecek yerler. Biz o faydan endişeliyiz. Bu Bitlis bindirmesinden kuşkuluyuz. Bu tür depremlerin olması doğal. Hem Arap levhası hareketi devam ediyor hem 2023 depremlerinin etkisi hala devam ediyor. İkisi birleşince 150- 200 kilometrekarelik alandaki illerdeki risk devam ediyor. 6 Şubat'daki depremlerde yeryüzüne yansıya enerjiden daha fazlası belki yer altına indi. Bu büyük bir depremin habercisi değil. Orta büyüklükte sığ bir deprem. Olağan bir deprem. Türkiye'nin dört bir yanında deprem olursa şaşılacak bir şey değil. Bizim bilmediğimiz nerede ne zaman hangi büyüklükte deprem olacak bunu bilemiyoruz. Hakkari Urfa Diyarbakır çevresinde bu tür depremler olağan. 5'lik bir deprem arkasından büyük deprem gelecek demek değil."
Türkiye'nin doğu ve güneydoğusundaki birçok kentte hissedilen bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi'nin ilk verilerine göre büyüklüğü 5.8 olarak ölçülen sarsıntı için AFAD 5.4 açıklaması yaptı. Şanlıurfa Valisi, "Sahada inceleme sürüyor, yıkım bulunmuyor. Depremde can kaybı yok" dedi.
Türkiye'nin doğu ve güneydoğusundaki birçok kentte hissedilen 5.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
 
AFAD, depremin merkezini Şanlıurfa Karaköprü olarak açıklarken, Kandilli Rasathanesi, depremin büyüklüğünü 5.8 olarak duyurdu. AFAD ise 5.4 açıklaması yaptı.
 
Sarsıntının Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep ve Malatya başta olmak üzere geniş bir bölgede hissedildiği bildirildi.
 
Depremin ardından özellikle Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin ve Malatya'da sarsıntıyı hisseden kişilerden bildirimler geldi.
 
Sarsıntı sonrası panik yaşanırken uzmanlar en çok merak edilen sorulara yanıt verdi. Depremin 6 Şubat Kahramanamraş depremiyle bağlantılı olup olmadığı ve artçıların sürüp sürmeyeceği konusunda uzman isimlerden cevap geldi.

NTV'ye konuşan Prof. Dr. Okan Tüysüz şu ifadeleri kullandı:

"Sığ olması şiddetli hissedileceği anlamına geliyor. Hasar olmayacağını düşünüyorum. 6 Şubat'tan beri yoğun deprem yaşanıyor. Fakat bu deprem 6 Şubat'tan bağımsız. Bozova fayı dediğimiz 70 km civarında bir fayda meydana geldi. Geçmişte de 4 lük 5 lik depremler oldu. Artçılar olacak 4.1'e varan bunları zaman içinde yaşayacağız. Geleceğe yönelik de büyük deprem beklemiyorum. Fakat bu fayın 70 km boyuyla 7 ye varan deprem üretme potansiyeli var. Benim kanaatim büyük bir deprem olmayacak. Büyük bir depremin birkaç 10 yıl içinde olmayacağını söylemek mümkün."dedi.

Prof. Dr. Osman Bektaş ise  CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

"Şu an AFAD ve Kandilli'de depremi göremiyorum. Yerini göremeyince konuşulacak bir şey yok. Maraş'taki depremden sonra Doğu Anadolu'nun Güney Doğu bölgesinde deprem tehlikesi arttı. Nedeni bölgedeki stres yükleri fayları etkilemiştir. Bölgedeki faylar bu stresten etkilendi. Diyarbakır Urfa bundan etkilenecek yerler. Biz o faydan endişeliyiz. Bu Bitlis bindirmesinden kuşkuluyuz. Bu tür depremlerin olması doğal. Hem Arap levhası hareketi devam ediyor hem 2023 depremlerinin etkisi hala devam ediyor. İkisi birleşince 150- 200 kilometrekarelik alandaki illerdeki risk devam ediyor.

6 Şubat'daki depremlerde yeryüzüne yansıya enerjiden daha fazlası belki yer altına indi. Bu büyük bir depremin habercisi değil. Orta büyüklükte sığ bir deprem. Olağan bir deprem. Türkiye'nin dört bir yanında deprem olursa şaşılacak bir şey değil. Bizim bilmediğimiz nerede ne zaman hangi büyüklükte deprem olacak bunu bilemiyoruz. Hakkari Urfa Diyarbakır çevresinde bu tür depremler olağan. 5'lik bir deprem arkasından büyük deprem gelecek demek değil."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.