Pekin, zirve konusunda ABD ile temas halinde olduğunu açıkladı

Dünya (Web Sitesi) - Web Sitesi | 16.03.2026 - 14:50, Güncelleme: 16.03.2026 - 14:50 138 kez okundu.
 

Pekin, zirve konusunda ABD ile temas halinde olduğunu açıkladı

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e yapması planlanan resmi ziyaret konusunda Washington ile temasların sürdüğünü açıkladı.
Beyaz Saray daha önce Trump'ın Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile merakla beklenen zirve için 31 Mart-2 Nisan tarihleri ​​arasında Çin'e gideceğini açıklamıştı.   Trump  Hürmüz Boğazı konusunda gazeteye verdiği demeçte, "Bence Çin de yardım etmeli çünkü Çin petrolünün yüzde 90'ını boğazlardan alıyor" dedi ve planlanan ziyaretten önce Pekin'in pozisyonunu bilmeyi tercih edeceğini ekledi. Ziyaretle ilgili olarak ise "Erteleyebiliriz" dedi.   Çin, Başkan Donald Trump'ın Hürmüz Boğazı nedeniyle ziyareti ertelemekle tehdit etmesinin ve Marco Rubio'ya daha önce uygulanan yaptırımların artık yürürlükte olmadığını ima etmesinin ardından, Trump'ın ziyaretiyle ilgili olarak ABD ile iletişim halinde olduğunu Pazartesi günü açıkladı. Pekin, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun, Trump'a Pekin gezisinde eşlik etmesi beklenirken, o dönemde ABD Senatörü olduğu sırada Hong Kong ve Sincan hakkındaki açıklamaları nedeniyle 2020'de kendisine uygulanan yaptırımlara rağmen ülkeye girişine izin verileceğinin sinyalini verdi   Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Jian, düzenli basın toplantısında Trump'ın açıklamaları hakkında sorulan bir soruya yanıt olarak, "Devlet başkanlığı diplomasisi, Çin-ABD ilişkilerine stratejik rehberlik sağlamada yeri doldurulamaz bir rol oynamaktadır" dedi. Lin, her iki tarafın da gezi konusunda iletişim halinde olduğunu sözlerine ekledi.   Çinli ve ABD'li yetkililer bu hafta Paris'te biraraya  geliyor; tarım, kritik mineraller ve kontrollü ticaret konularında potansiyel anlaşma alanları bulunuyor ve bu konular Trump ile Xi tarafından Pekin'deki zirvede ele alınabilir.
Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e yapması planlanan resmi ziyaret konusunda Washington ile temasların sürdüğünü açıkladı.
Beyaz Saray daha önce Trump'ın Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile merakla beklenen zirve için 31 Mart-2 Nisan tarihleri ​​arasında Çin'e gideceğini açıklamıştı.
 
Trump  Hürmüz Boğazı konusunda gazeteye verdiği demeçte, "Bence Çin de yardım etmeli çünkü Çin petrolünün yüzde 90'ını boğazlardan alıyor" dedi ve planlanan ziyaretten önce Pekin'in pozisyonunu bilmeyi tercih edeceğini ekledi. Ziyaretle ilgili olarak ise "Erteleyebiliriz" dedi.
 
Çin, Başkan Donald Trump'ın Hürmüz Boğazı nedeniyle ziyareti ertelemekle tehdit etmesinin ve Marco Rubio'ya daha önce uygulanan yaptırımların artık yürürlükte olmadığını ima etmesinin ardından, Trump'ın ziyaretiyle ilgili olarak ABD ile iletişim halinde olduğunu Pazartesi günü açıkladı. Pekin, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun, Trump'a Pekin gezisinde eşlik etmesi beklenirken, o dönemde ABD Senatörü olduğu sırada Hong Kong ve Sincan hakkındaki açıklamaları nedeniyle 2020'de kendisine uygulanan yaptırımlara rağmen ülkeye girişine izin verileceğinin sinyalini verdi
 
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Jian, düzenli basın toplantısında Trump'ın açıklamaları hakkında sorulan bir soruya yanıt olarak, "Devlet başkanlığı diplomasisi, Çin-ABD ilişkilerine stratejik rehberlik sağlamada yeri doldurulamaz bir rol oynamaktadır" dedi. Lin, her iki tarafın da gezi konusunda iletişim halinde olduğunu sözlerine ekledi.
 
Çinli ve ABD'li yetkililer bu hafta Paris'te biraraya  geliyor; tarım, kritik mineraller ve kontrollü ticaret konularında potansiyel anlaşma alanları bulunuyor ve bu konular Trump ile Xi tarafından Pekin'deki zirvede ele alınabilir.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.