Örümcek ağından esinlenen mikrofon tasarlandı

Bilim-Teknoloji (Web Sitesi) - Web Sitesi | 21.05.2024 - 12:16, Güncelleme: 21.05.2024 - 12:16 408 kez okundu.
 

Örümcek ağından esinlenen mikrofon tasarlandı

Örümcek ağından esinlenen mikrofon tasarlandı
Örümcek ipeğinden esinlenen mikrofon tasarlandı. Bilim insanları bu yöntemin dünyanın en gelişmiş mikrofonuna giden yolu açabileceğini düşünüyor.  Amerika Akustik Derneği ve Kanada Akustik Derneği'nin toplantısında geçen hafta çalışmalarını sunan ekip, örümcek ağlarının basınç dalgasıyla titreşmek yerine, bal gibi akışkan bir ortam olan havanın yer değiştirmesiyle hareket ettiğini ve bu şekilde duyduğunu tespit etti. Binghamton Üniversitesi'nden araştırmacılar bu bulgularını daha önce yayınlamıştı. Bilim insanları örümceklerin ağını ördüğü ipeğin kullanılması çok maliyetli ve zorlu olacağından silikondan yararlanlandı. Cihazları, silikondan yapılan son derece ince çubukların sesin hava akışında yarattığı küçük dalgalanmalara tepki vermesiyle çalışıyor. Ağındaki dalgalanmaları tespit eden bir örümcek gibi, bir lazerin çubukların hareketini ölçmesiyle sesin duyulması sağlanıyor. Bilim insanları ayrıca basıncı algılayan mikrofonların daha iyi hale gelmesi için boyutunun artırılması gerektiğini belirtiyor. Örümcek ağından esinlenen mikrofonlarsa sesin havadaki akışına göre çalıştığından çok daha küçük boyutlarda üretilebilir.  Bulguların sağlık alanında da önemli sonuçlar yaratabileceği düşünülüyor.  İnsan kulağı basınç nedeniyle titreştiğinde ses çıkarıyor. Araştırmacılar, bu çok düşük seviyedeki sesleri algılayacak bir cihaz geliştirerek bebeklerin yaşadığı işitme sorunlarının daha erken tespit edilmesini sağlamayı planlıyor.  Mikrofonlar insan kulağıyla aynı şekilde çalışıyor. Kulak zarı ve bu cihazlar sesin hava basıncında yarattığı değişiklikle titreşiyor.  Öte yandan sesi antenleriyle algılayan böcekler, ses basıncından ziyade sesin havadaki hareketini algılayarak duyuyor. Örümceklerin işitme becerisi de bu prensibe dayanıyor fakat onlar ördükleri ağlardan yararlanıyor.  Kaynak: İndependent Turkey
Örümcek ağından esinlenen mikrofon tasarlandı

Örümcek ipeğinden esinlenen mikrofon tasarlandı. Bilim insanları bu yöntemin dünyanın en gelişmiş mikrofonuna giden yolu açabileceğini düşünüyor. 

Amerika Akustik Derneği ve Kanada Akustik Derneği'nin toplantısında geçen hafta çalışmalarını sunan ekip, örümcek ağlarının basınç dalgasıyla titreşmek yerine, bal gibi akışkan bir ortam olan havanın yer değiştirmesiyle hareket ettiğini ve bu şekilde duyduğunu tespit etti. Binghamton Üniversitesi'nden araştırmacılar bu bulgularını daha önce yayınlamıştı.

Bilim insanları örümceklerin ağını ördüğü ipeğin kullanılması çok maliyetli ve zorlu olacağından silikondan yararlanlandı. Cihazları, silikondan yapılan son derece ince çubukların sesin hava akışında yarattığı küçük dalgalanmalara tepki vermesiyle çalışıyor. Ağındaki dalgalanmaları tespit eden bir örümcek gibi, bir lazerin çubukların hareketini ölçmesiyle sesin duyulması sağlanıyor.

Bilim insanları ayrıca basıncı algılayan mikrofonların daha iyi hale gelmesi için boyutunun artırılması gerektiğini belirtiyor. Örümcek ağından esinlenen mikrofonlarsa sesin havadaki akışına göre çalıştığından çok daha küçük boyutlarda üretilebilir. 

Bulguların sağlık alanında da önemli sonuçlar yaratabileceği düşünülüyor. 

İnsan kulağı basınç nedeniyle titreştiğinde ses çıkarıyor. Araştırmacılar, bu çok düşük seviyedeki sesleri algılayacak bir cihaz geliştirerek bebeklerin yaşadığı işitme sorunlarının daha erken tespit edilmesini sağlamayı planlıyor. 

Mikrofonlar insan kulağıyla aynı şekilde çalışıyor. Kulak zarı ve bu cihazlar sesin hava basıncında yarattığı değişiklikle titreşiyor. 

Öte yandan sesi antenleriyle algılayan böcekler, ses basıncından ziyade sesin havadaki hareketini algılayarak duyuyor. Örümceklerin işitme becerisi de bu prensibe dayanıyor fakat onlar ördükleri ağlardan yararlanıyor. 

Kaynak: İndependent Turkey

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.