Kuantum internet atılımı: "En uzun mesafeye ulaşıldı"

Bilim-Teknoloji (Web Sitesi) - Web Sitesi | 21.05.2024 - 12:38, Güncelleme: 21.05.2024 - 12:38 418 kez okundu.
 

Kuantum internet atılımı: "En uzun mesafeye ulaşıldı"

Kuantum internet atılımı: "En uzun mesafeye ulaşıldı"
Dolanık fotonların bugüne kadarki en uzun ağda taşınmasıyla kuantum internete doğru önemli bir adım atıldı. Hacklenmesinin imkansız olması beklenen kuantum internet, optik fiber kullanılan mevcut internet gibi bilginin ışık yoluyla iletilmesine dayanıyor. Kuantum ağı bunun için dolanıklık denen bir olgudan yararlanıyor.  Kuantum fiziğine has bu olgu, iki parçacık arasında çok fazla mesafe olsa bile birbirlerinin fiziksel özelliklerinden etkilenebilmesini, kuantum durumlarının ayrılamamasını ifade ediyor.  Bu doğrultuda, bilgi taşıyan fotonlar birbirine bağlandığında birindeki değişim diğeri hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlıyor. Kuantum internette bilgiyi gönderen ve alan taraflar iki dolanık fotondan birine sahipse, bunları kullanarak güvenli bir şekilde veri Dolanık parçacıklar daha önce optik fiber kablolarla taşınmıştı fakat bu kablolar uzun yolculuklarda fotonları emdiğinden aktarılan bilgi kayboluyor. Bu nedenle bilim insanları dolanıklığı koruyarak bilginin güvenli bir şekilde taşınmasını sağlayacak kuantum tekrarlayıcıları üretmeye çalışıyor.  Harvard Üniversitesi ve Amazon Web Services son çalışmalarında bu yönde büyük bir adım attı. Esasen küçük kuantum bilgisayarlar olan iki düğüm arasındaki 35 kilometrelik bir kuantum ağında dolanıklık bozulmadan fotonların taşınması sağlandı.  ABD'nin Massachusetts eyaletinin başkenti Boston'da halihazırda bulunan optik fiber altyapıda iki düğüm arasında güvenli bilgi aktarmayı başaran araştırmacılar, bu tür cihazlar arasındaki en uzun mesafeye ulaştıklarını söylüyor.  Kaynak: İndependent Turkey
Kuantum internet atılımı: "En uzun mesafeye ulaşıldı"

Dolanık fotonların bugüne kadarki en uzun ağda taşınmasıyla kuantum internete doğru önemli bir adım atıldı.

Hacklenmesinin imkansız olması beklenen kuantum internet, optik fiber kullanılan mevcut internet gibi bilginin ışık yoluyla iletilmesine dayanıyor. Kuantum ağı bunun için dolanıklık denen bir olgudan yararlanıyor. 

Kuantum fiziğine has bu olgu, iki parçacık arasında çok fazla mesafe olsa bile birbirlerinin fiziksel özelliklerinden etkilenebilmesini, kuantum durumlarının ayrılamamasını ifade ediyor. 

Bu doğrultuda, bilgi taşıyan fotonlar birbirine bağlandığında birindeki değişim diğeri hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlıyor. Kuantum internette bilgiyi gönderen ve alan taraflar iki dolanık fotondan birine sahipse, bunları kullanarak güvenli bir şekilde veri

Dolanık parçacıklar daha önce optik fiber kablolarla taşınmıştı fakat bu kablolar uzun yolculuklarda fotonları emdiğinden aktarılan bilgi kayboluyor. Bu nedenle bilim insanları dolanıklığı koruyarak bilginin güvenli bir şekilde taşınmasını sağlayacak kuantum tekrarlayıcıları üretmeye çalışıyor. 

Harvard Üniversitesi ve Amazon Web Services son çalışmalarında bu yönde büyük bir adım attı. Esasen küçük kuantum bilgisayarlar olan iki düğüm arasındaki 35 kilometrelik bir kuantum ağında dolanıklık bozulmadan fotonların taşınması sağlandı. 

ABD'nin Massachusetts eyaletinin başkenti Boston'da halihazırda bulunan optik fiber altyapıda iki düğüm arasında güvenli bilgi aktarmayı başaran araştırmacılar, bu tür cihazlar arasındaki en uzun mesafeye ulaştıklarını söylüyor. 

Kaynak: İndependent Turkey

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.