Birleşik Arap Emirlikleri'nin OPEC'ten ayrılması, küresel petrol üreticileri grubuna darbe vurdu
Birleşik Arap Emirlikleri'nin OPEC'ten ayrılması, küresel petrol üreticileri grubuna darbe vurdu
Birleşik Arap Emirlikleri Salı günü OPEC'ten ayrıldığını açıkladı. Bu karar, İran savaşı nedeniyle ortaya çıkan benzeri görülmemiş enerji krizi Körfez ülkeleri arasındaki anlaşmazlığı gözler önüne sererken, petrol üreticileri grubuna büyük bir darbe vurdu.
BAE 1967'den bu yana OPEC üyesiydi.
Ülke yönetimi bu karara gerekçe olarak uzun vadeli ekonomik vizyon ve stratejisini gösterirken, "Gelecekte dünyanın enerji talebi ve ihtiyacının artacağını düşünüyoruz" açıklaması yapıldı.
Bu durum, Körfez ülkeleri üzerinden ihracat yeniden başladığında BAE'nin üretimini artırmasına da olanak sağlayabilir, zira artık OPEC kotalarına bağlı kalmayacaktır.
BAE Enerji Bakanı Süheyl Muhammed el Mazrevi bu adımla birlikte örgütün üyelerine belirlediği üretim kotalarına sadık kalmak zorunda kalmayacaklarını duyurdu.
Ayrıca dünyanın daha fazla enerjiye ihtiyaç duyacağını belirterek, BAE'nin bu ihtiyacı karşılayacak konumda olacağını ima etti.
OPEC'e üye Körfez ülkelerindeki üreticiler, İran'ın tehditleri ve gemilere yönelik saldırıları nedeniyle, normalde dünyanın ham petrol ve sıvılaştırılmış doğal gazının beşte birinin geçtiği, İran ve Umman arasındaki bir geçiş noktası olan boğazdan ihracat sevkiyatında zorluk yaşıyorlar .
BAE yaklaşık 60 yıldır bu örgütün üyesiydi.
Ayrılık kararı, OPEC ve diğer üretici ülkelerin de dahil olduğu OPEC+'ın liderliğini fiilen yapan Suudi Arabistan açısından bir kayıp olarak görülüyor.
BAE'nin OPEC'ten ayrılma kararının etkisi, Hürmüz Boğazı'nın hala kapalı olması nedeniyle hemen görülmeyecek ama uzun vadede petrol üretiminde bir patlamaya yol açabilir.
Ekonomistler BAE'nin uzun süredir üretim kapasitesini artırmak için büyük yatırımlar yaptığını ve piyasaya daha çok petrol sürmek istediğini söylüyor.
OPEC'in son verilerine göre BAE 2024 yılında günde 2,9 milyon varil petrol üretti. Örgütün fiili lideri Suudi Arabistan ise günde 9 milyon varil petrol piyasaya sürdü.
MST Finans'ın enerji araştırmaları direktörü Saul Kavonic, kararın OPEC için "sonun başlangıcı olduğunu" söyledi.
Kavonic "BAE'nin ayrılmasıyla OPEC kapasitesinin % 15'ini ve en uyumlu üyelerinden birini kaybedecek" dedi.
Alanında bir kartel olan OPEC, üye ülkelerin ne kadar petrol üreteceğine karar vererek uluslararası petrol fiyatlarına yön verebiliyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
