ABD, Çinli yapay zeka şirketi DeepSeek'in federal kurumlarda kullanımını yasakladı

Gündem (AA) - Anadolu Ajansı | 20.10.2026 - 16:00, Güncelleme: 20.10.2026 - 15:52 30 kez okundu.
 

ABD, Çinli yapay zeka şirketi DeepSeek'in federal kurumlarda kullanımını yasakladı

ABD, ulusal ve siber güvenlik riskleri gerekçesiyle Çinli yapay zeka şirketi DeepSeek'in ürünlerinin federal kurumların bilişim sistemlerinden çıkarılmasına ve kamu ihale süreçlerinden menedilmesine karar verdi.
ANKARA (AA) - The Hill gazetesinin haberine göre, ABD İç Güvenlik Bakanlığının (DHS) konuya ilişkin ilk olarak temmuzda açıkladığı karar yayımlandı.Kararda, ulusal ve siber güvenlik riskleri gerekçesiyle Çinli yapay zeka şirketi DeepSeek'in ürünlerinin, federal kurumların bilişim sistemlerinden çıkarıldığı ve kamu ihale süreçlerinden menedildiği bildirildi.DeepSeek'in yapay zeka modellerinin "birden fazla tehdit unsuru" barındırdığı belirtilen kararda, kararda, uygulamayla Çin hükümetinin ülkedeki özel şirketlerin altyapılarına erişebileceğine işaret edildi.Kararda, DeepSeek'in kişisel bilgileri toplayabileceği, kullanıcıları takip edebileceği ve dijital parmak izi oluşturabileceği ifadeleri yer aldı.Şirketin uygulamalarının kötü amaçlı yazılımlar ve diğer güvenlik açıkları barındırabileceğine dikkat çekilen kararda, şunlar kaydedildi:“Söz konusu bilgilerin tek başına ya da kamuya açık verilerle birleştirilerek Çin'e aktarılması, ABD vatandaşları ve/veya hükümet programları hakkında eyleme geçirilebilir istihbarat oluşturabilir.” Muhabir: Elif Gültekin Karahacıoğlu
ABD, ulusal ve siber güvenlik riskleri gerekçesiyle Çinli yapay zeka şirketi DeepSeek'in ürünlerinin federal kurumların bilişim sistemlerinden çıkarılmasına ve kamu ihale süreçlerinden menedilmesine karar verdi.

ANKARA (AA) - The Hill gazetesinin haberine göre, ABD İç Güvenlik Bakanlığının (DHS) konuya ilişkin ilk olarak temmuzda açıkladığı karar yayımlandı.

Kararda, ulusal ve siber güvenlik riskleri gerekçesiyle Çinli yapay zeka şirketi DeepSeek'in ürünlerinin, federal kurumların bilişim sistemlerinden çıkarıldığı ve kamu ihale süreçlerinden menedildiği bildirildi.

DeepSeek'in yapay zeka modellerinin "birden fazla tehdit unsuru" barındırdığı belirtilen kararda, kararda, uygulamayla Çin hükümetinin ülkedeki özel şirketlerin altyapılarına erişebileceğine işaret edildi.

Kararda, DeepSeek'in kişisel bilgileri toplayabileceği, kullanıcıları takip edebileceği ve dijital parmak izi oluşturabileceği ifadeleri yer aldı.

Şirketin uygulamalarının kötü amaçlı yazılımlar ve diğer güvenlik açıkları barındırabileceğine dikkat çekilen kararda, şunlar kaydedildi:

“Söz konusu bilgilerin tek başına ya da kamuya açık verilerle birleştirilerek Çin'e aktarılması, ABD vatandaşları ve/veya hükümet programları hakkında eyleme geçirilebilir istihbarat oluşturabilir.”


 

Muhabir: Elif Gültekin Karahacıoğlu

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.