TUSAŞ’tan İspanya ile HÜRJET İçin 2,6 Milyar Euroluk Nihai Anlaşma

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 30.12.2025 - 11:09, Güncelleme: 30.12.2025 - 11:09 135 kez okundu.
 

TUSAŞ’tan İspanya ile HÜRJET İçin 2,6 Milyar Euroluk Nihai Anlaşma

Türkiye’nin ilk millî jet eğitim uçağı HÜRJET, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen en stratejik savunma projelerinden biri olarak İspanya ile imzalanan 2,6 milyar Euroluk anlaşma ile Avrupa pazarına resmen giriş yaptı.
Savunma sanayii tarihinin en yüksek tutarlı ihracat anlaşmalarından biri olarak kayda geçen sözleşme kapsamında, ilk etapta 30 adet HÜRJET İspanyol Hava ve Uzay Kuvvetleri için üretilecek. İspanyol Hava Kuvvetleri, bu anlaşmayla uzun yıllardır envanterinde bulunan F-5 eğitim uçaklarını HÜRJET ile değiştirme kararı aldı. Teslimatların 2028 yılında başlaması planlanırken, uçaklar TUSAŞ üretim hattından çıkmasının ardından İspanya’da Airbus tarafından entegre edilecek aviyonik ve telsiz sistemleri ile donatılacak. HÜRJET projesi, yalnızca bir uçak satışını değil; uluslararası sanayi iş birliğini de kapsıyor. Bu kapsamda Aciturri, Aernova, Aertec, Airtificial, Amper, Centum, Cesa, Clue, GMV, Grabysur, Indra, ITP, Grupo Oesía, Orbital ve Sener olmak üzere 15 İspanyol savunma ve havacılık şirketi, TUSAŞ ile birlikte projede görev alacak. Anlaşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, HÜRJET’in Avrupa ve NATO üyesi bir ülkenin envanterine girmesinin, Türkiye savunma sanayiinin ulaştığı teknolojik seviyenin açık bir göstergesi olduğunu vurguladı.   Kaynak:airlinehaber.com
Türkiye’nin ilk millî jet eğitim uçağı HÜRJET, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen en stratejik savunma projelerinden biri olarak İspanya ile imzalanan 2,6 milyar Euroluk anlaşma ile Avrupa pazarına resmen giriş yaptı.

Savunma sanayii tarihinin en yüksek tutarlı ihracat anlaşmalarından biri olarak kayda geçen sözleşme kapsamında, ilk etapta 30 adet HÜRJET İspanyol Hava ve Uzay Kuvvetleri için üretilecek.

İspanyol Hava Kuvvetleri, bu anlaşmayla uzun yıllardır envanterinde bulunan F-5 eğitim uçaklarını HÜRJET ile değiştirme kararı aldı. Teslimatların 2028 yılında başlaması planlanırken, uçaklar TUSAŞ üretim hattından çıkmasının ardından İspanya’da Airbus tarafından entegre edilecek aviyonik ve telsiz sistemleri ile donatılacak.

HÜRJET projesi, yalnızca bir uçak satışını değil; uluslararası sanayi iş birliğini de kapsıyor. Bu kapsamda Aciturri, Aernova, Aertec, Airtificial, Amper, Centum, Cesa, Clue, GMV, Grabysur, Indra, ITP, Grupo Oesía, Orbital ve Sener olmak üzere 15 İspanyol savunma ve havacılık şirketi, TUSAŞ ile birlikte projede görev alacak.

Anlaşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, HÜRJET’in Avrupa ve NATO üyesi bir ülkenin envanterine girmesinin, Türkiye savunma sanayiinin ulaştığı teknolojik seviyenin açık bir göstergesi olduğunu vurguladı.

 

Kaynak:airlinehaber.com

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.