Türkiye ile Kanada'dan stratejik ortaklık hamlesi
Türkiye ile Kanada'dan stratejik ortaklık hamlesi
Kanada Başbakanı Mark Carney Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi. İki lider basın toplantısında ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine çıkardıklarını açıkladı.
Kanada Başbakanı Mark Carney Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulundu. Carney, Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki lider Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Carney'nin Türkiye ziyareti, Kanada başbakanı düzeyinde gerçekleştirilen ilk ikili ziyaret olma özelliği taşıyor.
Görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kanada Başbakanı Carney’in huzurunda savunma sanayisi, hava ulaştırması ve enerji alanlarında üç anlaşmaya imza atıldı.
Savunma Sektörü Ortaklıkları Mutabakat Zaptı, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ile Kanada Dışişleri Bakanı Anita Anand tarafından imzalandı.
Hava Ulaştırma Antlaşması‘na, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Kanada Dışişleri Bakanı Anita Anand imza attı.
Enerji Alanında İş Birliğine Dair Ortak Bildiri ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Kanada Enerji Bakanı Tim Hodgson tarafından imzalandı.
İmzalanan belgelerle iki ülke arasında savunma sanayisi ortaklıklarının genişletilmesi, hava ulaşımının geliştirilmesi ve enerji yatırımlarına yönelik iş birliğinin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
İmza töreninin ardından Kanada Başbakanı Mark Carney ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkiler bakımından önemli sonuçlar ortaya koyduğunu söyledi.
Carney ve beraberindeki heyeti Türkiye’de ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirten Erdoğan, üst düzey ziyaretlerin devam etmesini temenni etti.
Görüşmelerde ikili ilişkileri bütün yönleriyle değerlendirdiklerini, bölgesel ve küresel gelişmeleri de ele aldıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, alınan kararları şöyle açıkladı:
“Bu ziyaretin en somut çıktılarından birini hiç şüphesiz Kanada ile ilişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine yükseltme kararımız teşkil etti. Stratejik ortaklık kararımızın katkısıyla önümüzdeki dönemde enerji, ticaret, ulaştırma ve savunma sanayi gibi birçok alanda yeni projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu yönde atacağımız somut adımları içeren bir eylem planını da bugün kabul ettik. Öncelikle ticaret ve yatırımların artırılmasını teminen Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerine yıl sonundan önce başlanmasını kararlaştırdık. Bu sürece paralel olarak ekonomi alanındaki ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla ele almak üzere Ortak Ekonomik ve Ticari Komite dahil mevcut mekanizmaları daha etkin şekilde kullanacağız. Bu komitenin müteakip toplantısına 2027 yılında bu defa özel sektörlerimizin de katılımıyla ev sahipliği yapacağız. Atacağımız bu adımlarla hâlen yaklaşık 3 milyar dolar civarında seyreden ticaret hacmimizi ilk olarak 5 milyara, akabinde de 10 milyar dolara çıkarmayı temenni ediyoruz.”
Türkiye ile Kanada arasındaki hava ulaşımının geliştirilmesine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, güncellenen Hava Ulaştırma Anlaşması’yla iki ülke arasındaki doğrudan uçuşların yaklaşık iki katına çıkarılacağını bildirdi.
Erdoğan, Türkiye ve Kanada’nın üçüncü ülkelerde ortak yatırım fırsatlarını değerlendirdiğini belirterek şunları söyledi:
“Bugün ayrıca üçüncü ülkelerde ortak yatırım fırsatlarını da değerlendirdik. Afrika’dan Latin Amerika’ya, Orta Asya’dan Uzak Doğu’ya kadar geniş bir coğrafyada önemli iş birliği fırsatlarının bulunduğuna inanıyoruz. Yarın Türk Eximbank ile Kanada İhracatı Geliştirme Kurumu arasında imzalanacak mutabakat zaptının üçüncü ülkelerde ortak projelere vesile olmasını temenni ediyoruz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanada ile savunma sanayisi ve nükleer enerji alanlarında yakın temas hâlinde olduklarını belirtti.
Türkiye ve Kanada’nın NATO müttefiki olarak savunma sanayisi iş birliğine önem verdiğini ifade eden Erdoğan, Ankara’da düzenlenen NATO Zirvesi sırasında da bu alandaki iş birliğinin öneminin görüldüğünü söyledi.
İki ülke arasında Savunma Sektörü Ortaklıkları Mutabakat Zaptı’nın imzalandığını hatırlatan Erdoğan, Kanada öncülüğünde kurulmakta olan Savunma, Güvenlik ve Dayanıklılık Bankasının iki ülkenin savunma sanayisi iş birliğine katkıda bulunmasını beklediklerini kaydetti.
Enerji alanında da kapsamlı bir iş birliği potansiyeli bulunduğunu belirten Erdoğan, madencilik, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG), kritik mineraller ve nükleer enerjinin bu alanlar arasında yer aldığını ifade etti.
İki ülkenin enerji bakanlıkları arasında kabul edilen ortak bildirinin, nükleer enerji dahil olmak üzere sektördeki iş birliği potansiyelini ortaya koyduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanada Başbakanı Carney ile Gazze, Ukrayna ve Körfez bölgesindeki gelişmeleri de değerlendirdiklerini belirtti.
Bölgesel sorunların diplomatik yollarla çözülmesinin önemine işaret eden Erdoğan, görüşmelerde bu konuda ortak yaklaşımın teyit edildiğini söyledi.
Erdoğan, Kanada’nın Gazze ve İsrail’in yerleşim politikalarına ilişkin tutumunu değerlendirirken şu ifadeleri kullandı:
“Gerek Ukrayna’da, gerek Körfez’de olsun diplomatik yöntemlerin kalıcı barışa giden yolu açmasını temenni ediyoruz. Bu noktada ortak görüşte olduğumuzu teyit ettik. Gazze’de ise Kanada’nın diğer bazı müttefiklerle birlikte istilacı yerleşimlere yönelik yaptırım adımlarını, İsrail hükümetinin ihlallerinin caydırılması noktasında isabetli bir adım olarak görüyoruz. Bölgemizde barış ve istikrarın tesisi noktasında bu yöndeki tutumlarını sürdürmelerini temenni ediyoruz.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
