NATO ve misyonu

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 10.07.2024 - 12:06, Güncelleme: 10.07.2024 - 12:06 822+ kez okundu.
 

NATO ve misyonu

NATO ve misyonu
Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinden oluşan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), kuruluşunun 75'inci yılını, doğduğu yer olan ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenecek bir zirve ile kutlayacak. Bugün başlayacak 3 günlük zirve için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında olduğu dünya liderleri ABD'de bir araya gelecek. NATO üyesi devletler, bir yandan kendi savunmalarını güçlendirmeye çalışırken, bir yandan da Rusya ile savaşan Ukrayna ordusunu güçlü tutmak için silah yardımını sürdürüyor. NATO, 4 Nisan 1949'da aralarında ABD, İngiltere, Kanada ve Fransa'nın da bulunduğu 12 ülke tarafından kuruldu. NATO'nun kurulmasına öncülük eden anlaşma ise, Washington'daki Mellon Oditoryumu'nda imzalandı. İttifakın 75'inci yıl dönümü kapsamındaki 9-11 Temmuz tarihleri arasındaki zirve de, aynı oditoryumda düzenlenecek. NATO'nun Avrupa ve Kuzey Amerika'da 31 üyesi bulunuyordu. İsveç'in de resmen katılmasıyla bu sayı 32'ye çıktı. Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasından sonra Doğu Avrupa'da Arnavutluk, Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Romanya, Litvanya, Letonya ve Estonya da ittifaka katıldı. NATO, üye ülkelerden milli gelirlerinin en az yüzde 2'sini savunmaya harcamalarını talep ediyor. Bu ülkelerden 23'ünün 2024'te bu hedefi tutturacağı öngörülüyor. 2014'te ise yalnızca 3'ü bunu başarabilmişti. Ekonomilerinin büyüklüğü ile karşılaştırıldığında savunmaları için en çok harcama yapan ülkelerin başında ABD'nin yanı sıra, Rusya ile sınırı olan Polonya ve Baltık devletleri geliyor.  
NATO ve misyonu

Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinden oluşan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), kuruluşunun 75'inci yılını, doğduğu yer olan ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenecek bir zirve ile kutlayacak.

Bugün başlayacak 3 günlük zirve için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında olduğu dünya liderleri ABD'de bir araya gelecek.

NATO üyesi devletler, bir yandan kendi savunmalarını güçlendirmeye çalışırken, bir yandan da Rusya ile savaşan Ukrayna ordusunu güçlü tutmak için silah yardımını sürdürüyor.

NATO, 4 Nisan 1949'da aralarında ABD, İngiltere, Kanada ve Fransa'nın da bulunduğu 12 ülke tarafından kuruldu.

NATO'nun kurulmasına öncülük eden anlaşma ise, Washington'daki Mellon Oditoryumu'nda imzalandı.

İttifakın 75'inci yıl dönümü kapsamındaki 9-11 Temmuz tarihleri arasındaki zirve de, aynı oditoryumda düzenlenecek.

NATO'nun Avrupa ve Kuzey Amerika'da 31 üyesi bulunuyordu. İsveç'in de resmen katılmasıyla bu sayı 32'ye çıktı.

Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasından sonra Doğu Avrupa'da Arnavutluk, Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Romanya, Litvanya, Letonya ve Estonya da ittifaka katıldı.

NATO, üye ülkelerden milli gelirlerinin en az yüzde 2'sini savunmaya harcamalarını talep ediyor. Bu ülkelerden 23'ünün 2024'te bu hedefi tutturacağı öngörülüyor. 2014'te ise yalnızca 3'ü bunu başarabilmişti.

Ekonomilerinin büyüklüğü ile karşılaştırıldığında savunmaları için en çok harcama yapan ülkelerin başında ABD'nin yanı sıra, Rusya ile sınırı olan Polonya ve Baltık devletleri geliyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.