İtalya'da okullarda yüz kapatmaya yasak, yabancı öğrencilere kota
İtalya'da okullarda yüz kapatmaya yasak, yabancı öğrencilere kota
İtalya'da okullarda yüz kapatmaya yasak, yabancı öğrencilere kota
İtalya hükümeti, okullarda yüzün kapatılmasını yasaklayan ve sınıflardaki yabancı öğrenci sayısını sınırlandıran bir yasayı kabul etti. Başbakan Giorgia Meloni'nin bu hafta başında duyurduğu düzenleme, uygulanma biçimi nedeniyle muhalefetin tepkisini çekti. Yasa, Eylül 2027'de yürürlüğe girecek.
Düzenleme, öğrencilerin “yüzleri kapalı veya kimliklerinin belirlenmesini herhangi bir şekilde engelleyecek biçimde” okul faaliyetlerine katılmasını yasaklıyor. Kurala uymayanlara 1.000 euro'ya kadar para cezası verilebilecek.
Yasada doğrudan İslami burka veya peçeye atıfta bulunulmuyor. Ancak Meloni, düzenlemeyi duyururken bu kıyafetlerden söz ederek İtalya'da “hiç kimsenin bir kızı kendisini gizlemeye zorlamaması gerektiğini” söyledi.
Burka, yüz dahil tüm vücudu örterken peçe yüzü kapatıyor ancak gözleri açıkta bırakıyor. Her ikisi de saçı ve boynu örten ancak yüzü açıkta bırakan başörtüsünden farklı. Bu kıyafetler İtalya'da yaygın değil. İtalyan basınında yer alan tahminlere göre, ülke genelinde yaklaşık 500 ila 600 kadın bu kıyafetleri kullanıyor.
Yasa ayrıca, belirli kategorilerdeki yabancı öğrencilerin birinci sınıflardaki oranını yüzde 30 ile sınırlandırıyor.
İlkokullarda bu sınır, İtalyan vatandaşı olmayan, İtalya'da doğmamış ve en az iki yıl okul öncesi eğitim almamış öğrenciler için geçerli olacak.
Ortaöğretimde ise düzenleme, İtalyan vatandaşı olmayan ve İtalya'daki eğitim sisteminde en az üç yılı tamamlamamış öğrencileri kapsayacak.
Düzenleme, göçmen nüfusun yoğun olduğu bölgelerde bazı çocukların ikamet ettikleri yere en yakın ikinci okula nakledilmesine yol açabilir.
İtalya Eğitim Bakanlığı'na göre, ülkedeki 52 bin 392 okulun 4 binden fazlasında İtalyan vatandaşı olmayan öğrencilerin oranı yüzde 30'un üzerinde. Bu okulların büyük bölümü ülkenin kuzeyinde bulunuyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
