Husi saldırılarının ardından ülkeler Suudi Arabistan'a seyahat edilmemesi konusunda uyarıda bulundu

Dünya (Web Sitesi) - Web Sitesi | 12.10.2026 - 10:30, Güncelleme: 12.10.2026 - 10:30 416 kez okundu.
 

Husi saldırılarının ardından ülkeler Suudi Arabistan'a seyahat edilmemesi konusunda uyarıda bulundu

ABD, Avustralya, Kanada, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda, vatandaşlarını Krallığa seyahat etmekten kaçınmaya çağıran ülkeler arasında yer alıyor.
Suudi Arabistan'daki havaalanlarına yönelik Husi saldırılarının ardından birçok ülke vatandaşlarını Suudi Arabistan'a seyahat etmemeleri konusunda uyardı. Pazartesi günü, ABD, Kanada, İngiltere, Güney Kore ve Japonya'nın benzer uyarılarının ardından Avustralya ve Yeni Zelanda da krallığa seyahat edilmemesi konusunda uyarı yayınlayan son ülkeler oldu. Avustralya Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı, Avustralyalıların Riyad'daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı'ndan uzak durmaları ve diğer Suudi havalimanlarına seyahat etmeyi "yeniden değerlendirmeleri" gerektiğini söyledi. Yeni Zelanda Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı, vatandaşlarını Suudi Arabistan'ın başkentine ve Najran, Jazan ve Asir illerine herhangi bir nedenle seyahat etmemeye ve genel olarak Suudi Arabistan'a "zorunlu olmayan" seyahatlerden kaçınmaya çağırdı. ABD'nin Riyad Büyükelçiliği Pazar günü, İran ve İran destekli Husi milislerinin saldırı tehdidini gerekçe göstererek, ABD vatandaşlarına krallığa seyahatlerini yeniden gözden geçirmelerini tavsiye etti. Kanada Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın herhangi bir yerine zorunlu olmayan seyahatlerden kaçınılması yönünde bir uyarı yayınladı. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'da bulunan vatandaşlarına, zorunlu bir iş seyahati dışında ülkeyi terk etmelerini tavsiye etti ve krallığa seyahat planlayan herkesin seyahatlerini iptal etmesini önerdi. Birleşik Krallık Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi, vatandaşları zorunlu nedenler dışında Cidde ve Dammam'a ve Medine Uluslararası Havalimanı dışındaki tüm havalimanlarına seyahat etmekten kaçınmaya çağırdı. Bu uyarılar, Suudi Arabistan'ın bir haftadan kısa bir süre içinde havaalanlarına düzenlenen beş saldırının şokunu yaşadığı bir dönemde geldi. Suudi Arabistan Sivil Havacılık Genel Otoritesi'ne (GACA) göre, Pazar günü Kral Halid Uluslararası Havalimanı'na isabet eden bir cisim nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti, 11 kişi ise yaralandı. Cumartesi günü aynı havaalanına düzenlenen Husi saldırısında 13 kişi hayatını kaybetti ve 300'den fazla kişi yaralandı. Bu saldırı, Suudi Arabistan'a son on yıldan fazla süredir düzenlenen en ölümcül saldırı oldu. Husiler, Pazar günkü saldırıdan önce Suudi havaalanlarına düzenlenen dört saldırının tamamının sorumluluğunu üstlenmişti; ancak Pazar günkü saldırıyı henüz hiçbir grup üstlenmedi. Saldırıların ardından Dammam'daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı ve Kral Fahd Uluslararası Havalimanı kapalı kalmaya devam ediyor ve bu durum Orta Doğu genelinde havacılıkta önemli aksamalara neden oluyor. Saldırılar, Cidde'deki Kral Abdulaziz Uluslararası Havalimanı'na gidiş-dönüş uçuşlarını da aksattı. Uçuş takip sitesi Flightradar24'e göre, Pazar günü Cidde havaalanında 150'den fazla uçuş iptal edildi ve 374 uçuş gecikti.
ABD, Avustralya, Kanada, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda, vatandaşlarını Krallığa seyahat etmekten kaçınmaya çağıran ülkeler arasında yer alıyor.

Suudi Arabistan'daki havaalanlarına yönelik Husi saldırılarının ardından birçok ülke vatandaşlarını Suudi Arabistan'a seyahat etmemeleri konusunda uyardı.

Pazartesi günü, ABD, Kanada, İngiltere, Güney Kore ve Japonya'nın benzer uyarılarının ardından Avustralya ve Yeni Zelanda da krallığa seyahat edilmemesi konusunda uyarı yayınlayan son ülkeler oldu.

Avustralya Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı, Avustralyalıların Riyad'daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı'ndan uzak durmaları ve diğer Suudi havalimanlarına seyahat etmeyi "yeniden değerlendirmeleri" gerektiğini söyledi.

Yeni Zelanda Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı, vatandaşlarını Suudi Arabistan'ın başkentine ve Najran, Jazan ve Asir illerine herhangi bir nedenle seyahat etmemeye ve genel olarak Suudi Arabistan'a "zorunlu olmayan" seyahatlerden kaçınmaya çağırdı.

ABD'nin Riyad Büyükelçiliği Pazar günü, İran ve İran destekli Husi milislerinin saldırı tehdidini gerekçe göstererek, ABD vatandaşlarına krallığa seyahatlerini yeniden gözden geçirmelerini tavsiye etti.

Kanada Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın herhangi bir yerine zorunlu olmayan seyahatlerden kaçınılması yönünde bir uyarı yayınladı.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'da bulunan vatandaşlarına, zorunlu bir iş seyahati dışında ülkeyi terk etmelerini tavsiye etti ve krallığa seyahat planlayan herkesin seyahatlerini iptal etmesini önerdi.

Birleşik Krallık Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi, vatandaşları zorunlu nedenler dışında Cidde ve Dammam'a ve Medine Uluslararası Havalimanı dışındaki tüm havalimanlarına seyahat etmekten kaçınmaya çağırdı.

Bu uyarılar, Suudi Arabistan'ın bir haftadan kısa bir süre içinde havaalanlarına düzenlenen beş saldırının şokunu yaşadığı bir dönemde geldi.

Suudi Arabistan Sivil Havacılık Genel Otoritesi'ne (GACA) göre, Pazar günü Kral Halid Uluslararası Havalimanı'na isabet eden bir cisim nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti, 11 kişi ise yaralandı.

Cumartesi günü aynı havaalanına düzenlenen Husi saldırısında 13 kişi hayatını kaybetti ve 300'den fazla kişi yaralandı. Bu saldırı, Suudi Arabistan'a son on yıldan fazla süredir düzenlenen en ölümcül saldırı oldu.

Husiler, Pazar günkü saldırıdan önce Suudi havaalanlarına düzenlenen dört saldırının tamamının sorumluluğunu üstlenmişti; ancak Pazar günkü saldırıyı henüz hiçbir grup üstlenmedi.

Saldırıların ardından Dammam'daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı ve Kral Fahd Uluslararası Havalimanı kapalı kalmaya devam ediyor ve bu durum Orta Doğu genelinde havacılıkta önemli aksamalara neden oluyor.

Saldırılar, Cidde'deki Kral Abdulaziz Uluslararası Havalimanı'na gidiş-dönüş uçuşlarını da aksattı.

Uçuş takip sitesi Flightradar24'e göre, Pazar günü Cidde havaalanında 150'den fazla uçuş iptal edildi ve 374 uçuş gecikti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.