Fransa’da sıcaklara karşı ilginç yöntem
Fransa’da sıcaklara karşı ilginç yöntem
Fransa’da sıcaklara karşı ilginç yöntem
Fransa’da etkisini artıran aşırı sıcak hava dalgaları, halkı sıra dışı ama düşük maliyetli çözümlere yöneltti. Ülkede “Blanc de Meudon” olarak bilinen kalsiyum karbonat bazlı tebeşir tozu, pencereleri serin tutmak için yeniden popüler hale geldi.
Vatandaşlar, tebeşir tozunu suyla karıştırarak ev ve okul pencerelerinin dış yüzeyini boyuyor. Oluşan beyaz tabaka, güneş ışığını büyük ölçüde yansıtarak iç mekânların daha serin kalmasına yardımcı oluyor.
Uzmanlara göre yöntemin temelinde, beyaz yüzeylerin güneş radyasyonunu emmek yerine geri yansıtma özelliği yatıyor. Kalsiyum karbonatın yüksek yansıtıcılığı sayesinde güneşten gelen ultraviyole ve kızılötesi ışınlar büyük ölçüde engelleniyor.
Bu sayede iç mekân sıcaklıklarında düşüş yaşanırken, klima kullanımına alternatif düşük teknolojili bir serinleme yöntemi ortaya çıkıyor.
Öte yandan bazı evlerin pencerelerinde sıcak havadan korunmak için alüminyum folyoyla kaplandığı görüldü.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
