Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Zirvesine gidiyor: Zirve'de neler konuşulacak?

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 09.07.2024 - 12:23, Güncelleme: 09.07.2024 - 12:23 822+ kez okundu.
 

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Zirvesine gidiyor: Zirve'de neler konuşulacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi için bugün Washington’a gidiyor. Erdoğan ABD'ye hareketinden önce havalimanında soruları yanıtladı. Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, Ukrayna meselesi ve KKTC'nin Şuşa Zirvesi'ne katılması hakkında konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9-11 Temmuz günlerinde yapılacak NATO Zirvesi için bugün Washington’a gidiyor. Erdoğan, ABD'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.   İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına değinerek "NATO'dan istediğimizi alabilmiş değiliz" diyen Erdoğan, "NATO Liderler Zirvesi'nde ortak değerlerimizin samimiyet testinden geçmekte olduğu Gazze'de Filistin halkına yönelik katliamları gündeme taşıyacağız. Uluslararası camianın İsrail'i durdurmakta yetersiz kaldığını vurgulayacağız." dedi. Zirve, 11 Temmuz’da yapılacak NATO-Ukrayna Konsey toplantısıyla sona erecek. Zirvede alınan kararların aynı gün yazılı olarak duyurulması bekleniyor. Erdoğan'ın konuşmalarında öne çıkanlar şu şekilde; "NATO'nun bel kemiği ülkelerin başında yer alıyoruz. NATO'daki konumumuzu güçlendirerek devam ediyoruz. Rutte'nin genel sekreterliğinde üst düzey rolümüz var. Yeni NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye'ye gelecek. İlişkileri geçmişte nasıl yürütüyorsak Rutte ile de öyle yürüteceğiz" "Zirveden beklentimiz müttefiklerimizin milli güvenlik hassasiyetlerini gözeten, ittifak dayanışmasını güçlendiren neticelerin elde edilmesidir. Savunma sanayideki engellerin kaldırılması mühimdir. Görüşmelerde dünyada artan terör tehlikesine dikkat çekeceğiz" "NATO'nun gayretlerinin artırılmasının gerektiğinin altını çizeceğiz. Ukrayna'da NATO'nun savaşın tarafı haline getirilmemesi için ilkeli duruşumuzu sürdürüyoruz. Silahların konuştuğu her gün bizim ne kadar isabetli bir yerde durduğumuzu gösteriyor" "(Doha'daki ateşkes)Sabırla süreci takip ediyoruz. İstihbarat başkanımız,Dışişleri Bakanımız takip ediyor. İnşallah kısa zamanda beklediğimiz neticeyi alırız" 'KKTC TÜRK DEVLETLERİNİN TAM ÜYESİ KONUMUNDA' "KKTC bizim nezdimizde Türk Devletlerinin tam üyesi konumunda. Başta Azerbaycan olmak üzere onların yaklaşımı da bizimle aynı konuma geldi. Türk Devletleri ile KKTC'yi tam üyeliğe taşımanın gayretindeyiz. Son Suşa zirvesinde de KKTC orada bulundu. " Cumhurbaşkanı Erdoğan gazetecilerin sorularını yanıtladıktan sonra, özel uçak "TUR" ile saat 10.00'da ABD'nin başkenti Washington'a hareket etti. Erdoğan'ın, zirve kapsamında katılımcı bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirmesi planlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan da Washington'a gitti.  
Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi için bugün Washington’a gidiyor. Erdoğan ABD'ye hareketinden önce havalimanında soruları yanıtladı. Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, Ukrayna meselesi ve KKTC'nin Şuşa Zirvesi'ne katılması hakkında konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9-11 Temmuz günlerinde yapılacak NATO Zirvesi için bugün Washington’a gidiyor. Erdoğan, ABD'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına değinerek "NATO'dan istediğimizi alabilmiş değiliz" diyen Erdoğan, "NATO Liderler Zirvesi'nde ortak değerlerimizin samimiyet testinden geçmekte olduğu Gazze'de Filistin halkına yönelik katliamları gündeme taşıyacağız. Uluslararası camianın İsrail'i durdurmakta yetersiz kaldığını vurgulayacağız." dedi.

Zirve, 11 Temmuz’da yapılacak NATO-Ukrayna Konsey toplantısıyla sona erecek. Zirvede alınan kararların aynı gün yazılı olarak duyurulması bekleniyor.

Erdoğan'ın konuşmalarında öne çıkanlar şu şekilde;

"NATO'nun bel kemiği ülkelerin başında yer alıyoruz. NATO'daki konumumuzu güçlendirerek devam ediyoruz. Rutte'nin genel sekreterliğinde üst düzey rolümüz var. Yeni NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye'ye gelecek. İlişkileri geçmişte nasıl yürütüyorsak Rutte ile de öyle yürüteceğiz"

"Zirveden beklentimiz müttefiklerimizin milli güvenlik hassasiyetlerini gözeten, ittifak dayanışmasını güçlendiren neticelerin elde edilmesidir. Savunma sanayideki engellerin kaldırılması mühimdir. Görüşmelerde dünyada artan terör tehlikesine dikkat çekeceğiz"

"NATO'nun gayretlerinin artırılmasının gerektiğinin altını çizeceğiz. Ukrayna'da NATO'nun savaşın tarafı haline getirilmemesi için ilkeli duruşumuzu sürdürüyoruz. Silahların konuştuğu her gün bizim ne kadar isabetli bir yerde durduğumuzu gösteriyor"

"(Doha'daki ateşkes)Sabırla süreci takip ediyoruz. İstihbarat başkanımız,Dışişleri Bakanımız takip ediyor. İnşallah kısa zamanda beklediğimiz neticeyi alırız"

'KKTC TÜRK DEVLETLERİNİN TAM ÜYESİ KONUMUNDA'

"KKTC bizim nezdimizde Türk Devletlerinin tam üyesi konumunda. Başta Azerbaycan olmak üzere onların yaklaşımı da bizimle aynı konuma geldi. Türk Devletleri ile KKTC'yi tam üyeliğe taşımanın gayretindeyiz. Son Suşa zirvesinde de KKTC orada bulundu. "

Cumhurbaşkanı Erdoğan gazetecilerin sorularını yanıtladıktan sonra, özel uçak "TUR" ile saat 10.00'da ABD'nin başkenti Washington'a hareket etti.

Erdoğan'ın, zirve kapsamında katılımcı bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirmesi planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan da Washington'a gitti.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.