2023 neden zamanın unuttuğu yıl haline gelecek?

Yaşam (Web Sitesi) - Web Sitesi | 11.01.2024 - 12:17, Güncelleme: 11.01.2024 - 12:17 1087+ kez okundu.
 

2023 neden zamanın unuttuğu yıl haline gelecek?

2023 neden zamanın unuttuğu yıl haline gelecek?
2023'e, zamanın unuttuğu yıla yeni veda ettik.The Beatles'ın yeni şarkısı bir numaraya yükseldi, Rolling Stones listeleri alt üst etti ve Wham! 1984'te kaydettiği şarkıyla Noel'de listenin tepesine çıktı. Başlıca rakipleri, Sam Ryder'ın pop tarihinin algoritma tarafından yazılabileceği umuduyla son yarım yüzyılın tüm Britanya bayram hitlerini bir araya getirdiği alaycı girişimiydi. 2023'te David Tennant, Doctor Who'da başrol oynuyordu. 2023'te Taylor Swift'in 1989 albümü yılın en büyük albümlerinden biriydi. 2023'te yılın en popüler filmleri 70 yaşında bir oyuncak bebek ve 40 yaşında bir video oyunu hakkındaydı. Ayrıca bir Hızlı ve Öfkeli filmi (serinin başlangıcı: 2001) ve bir Görevimiz Tehlike filmi (serinin başlangıcı: 1966) vardı. Disney, Küçük Deniz Kızı'yla (The Little Mermaid, orijinal senaryo ve müziğin yazıldığı tarih: 1987) büyük bir başarı elde etti. Yazın en iyi konserleri? Pulp ve Blur. Guns N' Roses ve Elton John, Glastonbury'de ana sanatçılar olarak sahneye çıktı. Herkes Robbie Williams ve Girls Aloud'un bu yılki turnesi için heyecanlı. 2023'ün sonunda manşetlere hakim olan haberler arasında İsrail ve Filistin'deki savaş, Doğu Avrupa'daki savaş ve Kuzey İrlanda sorunu vardı. Yıl 2023'tü ve aynı zamanda 1967, 2008, 1984, 2010 ve 1989'du. Bugün Kükreyen Yirmiler'de ve 2000'lerin ortasındayız. Sık sık tarihin fasit daire olduğu söylenir. Bu hiç bu kadar doğru olmamıştı. Şimdiye kadar gelecekte yaşıyor olmamız gerekiyordu. Bize ütopya vaat edilmişti. Ay'a gitmiş olmalıydık. Bize sırt roketi sözü verilmişti. Ama 2023 bunun yerine zamanın anlamını yitirdiği yıl oldu. Yaklaşık 10 yıl önce Doctor Who'da zamanın kendisinin kırıldığı bir bölüm yayımlanmıştı: Winston Churchill ve Charles Dickens, piramitler ve uzay çağı monoraylarının hepsi aynı anda vardı. 2023 de böyle hissettirdi. Kapalı bir döngü. Gelecek yok; sadece aşağı yukarı geçen yüzyılın en büyük hitlerini tekrarlayan sonsuz bir kültürel devre. Yeni müzik, yeni filmler, yeni sanat, yeni fikirler yok değil. Eğer nereye bakacağınızı biliyorsanız kesinlikle varlar. Ancak ana akım kolektifimizdeki bir şey geriye doğru bakmak istedi. Rahatlığa ya da nostaljiye doğru bakmak. Her şeyin daha farklı, daha tanıdık geldiği bir zamana bakmak. Daha az kasvetli. Telefonunuzda bir haber uygulaması varsa ve bildirim işlevini devre dışı bırakmadıysanız, o zaman anlayacaksınız. Ölümler, saldırılar, Gazze'deki kayıplarla ilgili güncellemeler ya da "yeni" (eski) hükümet politikalarıyla ilgili haber uyarılarına aşina olacaksınız. Eğer siz de benim gibiyseniz, sözümona "kültür savaşları", sürekli çevrimiçi "söylemler" ve Elon Musk'ın söylediği ve yaptığı her şey karşısında gözlerinizi devireceksiniz. Uyanık olduğumuz her saat bilgi bombardımanına tutuluyoruz. Her yerde ne olduğunu biliyoruz, dün, bugün, yarın. Köşede televizyon, sehpanın üzerinde dizüstü bilgisayar, elimizde telefon: Üçlü bir tehdit. Kaynak: Independent Türkçe (Mark Burrows’dan)
2023 neden zamanın unuttuğu yıl haline gelecek?

2023'e, zamanın unuttuğu yıla yeni veda ettik.The Beatles'ın yeni şarkısı bir numaraya yükseldi, Rolling Stones listeleri alt üst etti ve Wham! 1984'te kaydettiği şarkıyla Noel'de listenin tepesine çıktı. Başlıca rakipleri, Sam Ryder'ın pop tarihinin algoritma tarafından yazılabileceği umuduyla son yarım yüzyılın tüm Britanya bayram hitlerini bir araya getirdiği alaycı girişimiydi.

2023'te David Tennant, Doctor Who'da başrol oynuyordu. 2023'te Taylor Swift'in 1989 albümü yılın en büyük albümlerinden biriydi. 2023'te yılın en popüler filmleri 70 yaşında bir oyuncak bebek ve 40 yaşında bir video oyunu hakkındaydı.

Ayrıca bir Hızlı ve Öfkeli filmi (serinin başlangıcı: 2001) ve bir Görevimiz Tehlike filmi (serinin başlangıcı: 1966) vardı. Disney, Küçük Deniz Kızı'yla (The Little Mermaid, orijinal senaryo ve müziğin yazıldığı tarih: 1987) büyük bir başarı elde etti. Yazın en iyi konserleri? Pulp ve Blur. Guns N' Roses ve Elton John, Glastonbury'de ana sanatçılar olarak sahneye çıktı. Herkes Robbie Williams ve Girls Aloud'un bu yılki turnesi için heyecanlı.

2023'ün sonunda manşetlere hakim olan haberler arasında İsrail ve Filistin'deki savaş, Doğu Avrupa'daki savaş ve Kuzey İrlanda sorunu vardı. Yıl 2023'tü ve aynı zamanda 1967, 2008, 1984, 2010 ve 1989'du. Bugün Kükreyen Yirmiler'de ve 2000'lerin ortasındayız. Sık sık tarihin fasit daire olduğu söylenir. Bu hiç bu kadar doğru olmamıştı.

Şimdiye kadar gelecekte yaşıyor olmamız gerekiyordu. Bize ütopya vaat edilmişti. Ay'a gitmiş olmalıydık. Bize sırt roketi sözü verilmişti. Ama 2023 bunun yerine zamanın anlamını yitirdiği yıl oldu. Yaklaşık 10 yıl önce Doctor Who'da zamanın kendisinin kırıldığı bir bölüm yayımlanmıştı: Winston Churchill ve Charles Dickens, piramitler ve uzay çağı monoraylarının hepsi aynı anda vardı. 2023 de böyle hissettirdi. Kapalı bir döngü. Gelecek yok; sadece aşağı yukarı geçen yüzyılın en büyük hitlerini tekrarlayan sonsuz bir kültürel devre.

Yeni müzik, yeni filmler, yeni sanat, yeni fikirler yok değil. Eğer nereye bakacağınızı biliyorsanız kesinlikle varlar. Ancak ana akım kolektifimizdeki bir şey geriye doğru bakmak istedi. Rahatlığa ya da nostaljiye doğru bakmak. Her şeyin daha farklı, daha tanıdık geldiği bir zamana bakmak. Daha az kasvetli.

Telefonunuzda bir haber uygulaması varsa ve bildirim işlevini devre dışı bırakmadıysanız, o zaman anlayacaksınız. Ölümler, saldırılar, Gazze'deki kayıplarla ilgili güncellemeler ya da "yeni" (eski) hükümet politikalarıyla ilgili haber uyarılarına aşina olacaksınız. Eğer siz de benim gibiyseniz, sözümona "kültür savaşları", sürekli çevrimiçi "söylemler" ve Elon Musk'ın söylediği ve yaptığı her şey karşısında gözlerinizi devireceksiniz.

Uyanık olduğumuz her saat bilgi bombardımanına tutuluyoruz. Her yerde ne olduğunu biliyoruz, dün, bugün, yarın. Köşede televizyon, sehpanın üzerinde dizüstü bilgisayar, elimizde telefon: Üçlü bir tehdit.

Kaynak: Independent Türkçe (Mark Burrows’dan)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.