“Uluslararası insancıl hukuk zayıflıyor”

Dünya (Web Sitesi) - Web Sitesi | 23.05.2025 - 14:02, Güncelleme: 23.05.2025 - 14:02 788 kez okundu.
 

“Uluslararası insancıl hukuk zayıflıyor”

“Uluslararası insancıl hukuk zayıflıyor”
Uluslararası Kızılhaç Başkanı, Avrupa İnsani Forumu küresel çatışmaların şiddetlenmesi, insani yardım hukukuna saygının azalması ve bütçelerin daralmasıyla ilgili endişelerin artması konularında uyarılarda bulundu. Dünya genelinde silahlı çatışmaların arttığı bir dönemde Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Spoljaric, yıkımın boyutları ve uluslararası insancıl hukukun zayıflamasıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Dünya genelinde mevcut insani durumun kötüye gittiğini belirten ilgili, "bu eğilimin acilen tersine çevrilmesi gerektiğini" de sözlerine ekledi. Cenevre Uluslararası İnsancıl Hukuk ve İnsan Hakları Akademisi şu anda en az 55 devletin ve 70'ten fazla devlet dışı silahlı aktörün dahil olduğu 110'dan fazla silahlı çatışmayı izliyor. Orta Doğu ve Kuzey Afrika en fazla etkilenen bölge olup, bu bölgede 45'ten fazla silahlı çatışma yaşanıyor. Avrupa Komisyonu'na göre, 2025 yılında 300 milyondan fazla kişinin insani yardıma ihtiyaç duyması bekleniyor. ICRC bu durumu uluslararası insancıl hukukun giderek aşınmasına bağlarken, Spoljaric insancıl hukukun gevşek yorumlandığı örnekler olarak Sudan, Ukrayna ve Gazze'yi gösterdi.  
“Uluslararası insancıl hukuk zayıflıyor”

Uluslararası Kızılhaç Başkanı, Avrupa İnsani Forumu küresel çatışmaların şiddetlenmesi, insani yardım hukukuna saygının azalması ve bütçelerin daralmasıyla ilgili endişelerin artması konularında uyarılarda bulundu.

Dünya genelinde silahlı çatışmaların arttığı bir dönemde Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Spoljaric, yıkımın boyutları ve uluslararası insancıl hukukun zayıflamasıyla ilgili endişelerini dile getirdi.

Dünya genelinde mevcut insani durumun kötüye gittiğini belirten ilgili, "bu eğilimin acilen tersine çevrilmesi gerektiğini" de sözlerine ekledi.

Cenevre Uluslararası İnsancıl Hukuk ve İnsan Hakları Akademisi şu anda en az 55 devletin ve 70'ten fazla devlet dışı silahlı aktörün dahil olduğu 110'dan fazla silahlı çatışmayı izliyor.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika en fazla etkilenen bölge olup, bu bölgede 45'ten fazla silahlı çatışma yaşanıyor.

Avrupa Komisyonu'na göre, 2025 yılında 300 milyondan fazla kişinin insani yardıma ihtiyaç duyması bekleniyor.

ICRC bu durumu uluslararası insancıl hukukun giderek aşınmasına bağlarken, Spoljaric insancıl hukukun gevşek yorumlandığı örnekler olarak Sudan, Ukrayna ve Gazze'yi gösterdi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.