Trump Grönland'ı satın almak istiyor

Dünya (Web Sitesi) - Web Sitesi | 29.11.2024 - 11:50, Güncelleme: 29.11.2024 - 11:50 213 kez okundu.
 

Trump Grönland'ı satın almak istiyor

Trump Grönland'ı satın almak istiyor
Trump’a geçen sefer gerçekleştiremediği Grönland’ı Danimarka’dan satın alma fikrini gerçekleştirmesi önerildi. Grönland, Danimarka Krallığı'na bağlı özerk bir bölge. Ulusal Güvenlik Konseyinden Gray’e göre bu adım, ABD’nin Arktik bölgesindeki çıkarlarını koruma, Grönland’ın savunmasız yapısını güçlendirme ve zengin doğal kaynaklardan yararlanma açısından stratejik önem taşıyor. Gray bu nedenle Trump’a bu konuda girişimde bulunmasını istediğini belirtti. Haberlere göre, Grönland ile ABD’nin Pasifik’teki Mikronezya, Palau ve Marshall Adaları ile yaptığı anlaşmalara benzer bir düzenleme yapılması öngörülüyor. Bu tür bir anlaşma, Grönland’a tam bağımsızlık sağlarken, ABD’ye savunma desteği karşılığında askeri üsler sunabilir. Bu konudaki uzmanlar, Grönland’ın Danimarka’dan ayrılma isteği göz önüne alındığında, ABD’nin bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini savunuyor. Grönland, dünyanın en seyrek nüfuslu bölgelerinden biri. Öte yandan Adanın bağımsız bir devlet olarak güvenliğini sağlamakta zorlanabileceği de biliniyor. Ayrıca, bölge Çin ve Rusya’nın artan ilgisiyle karşı karşıya. Arktik bölgesindeki stratejik alanlar üzerindeki Rus talepleri ve Grönland’ın zengin altın, gümüş, uranyum, petrol ve bakır rezervleri, adayı küresel güçler için cazip hale getiriyor. Trump, ilk başkanlık döneminde Grönland’ı satın alma fikrini “büyük bir gayrimenkul anlaşması” olarak nitelendirmişti. Ancak Danimarka hükümeti bu teklifi reddetmişti. Bu kez durum, geçmişte tartışmalı bulunan bu fikrin, yeni jeopolitik koşullarda yeniden değerlendirilmesi gerektiğini gösteriyor. Uzmanlara göre ABD’nin bu stratejik hamlesi, Arktik’teki güç dengelerini yeniden şekillendirebilir. Geçmişte Rusya, Alaska bölgesini 7,2 milyon dolara ABD’ye satmıştı. 1867yılındaki bu anlaşma, Rusya'nın Alaska'nın yönetim maliyetini karşılamakta zorlanması ve bölgenin stratejik öneminin azaldığı düşüncesiyle gerçekleşmişti. O zamanlar tenkit edilen bu anlaşmanın, ancak, Alaska'nın zengin doğal kaynaklarının (altın, petrol ve doğalgaz gibi) keşfi ile, uzun vadede ABD için son derece kârlı bir yatırım olduğu kanıtlandı.  
Trump Grönland'ı satın almak istiyor

Trump’a geçen sefer gerçekleştiremediği Grönland’ı Danimarka’dan satın alma fikrini gerçekleştirmesi önerildi. Grönland, Danimarka Krallığı'na bağlı özerk bir bölge. Ulusal Güvenlik Konseyinden Gray’e göre bu adım, ABD’nin Arktik bölgesindeki çıkarlarını koruma, Grönland’ın savunmasız yapısını güçlendirme ve zengin doğal kaynaklardan yararlanma açısından stratejik önem taşıyor. Gray bu nedenle Trump’a bu konuda girişimde bulunmasını istediğini belirtti.

Haberlere göre, Grönland ile ABD’nin Pasifik’teki Mikronezya, Palau ve Marshall Adaları ile yaptığı anlaşmalara benzer bir düzenleme yapılması öngörülüyor. Bu tür bir anlaşma, Grönland’a tam bağımsızlık sağlarken, ABD’ye savunma desteği karşılığında askeri üsler sunabilir. Bu konudaki uzmanlar, Grönland’ın Danimarka’dan ayrılma isteği göz önüne alındığında, ABD’nin bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini savunuyor.

Grönland, dünyanın en seyrek nüfuslu bölgelerinden biri. Öte yandan Adanın bağımsız bir devlet olarak güvenliğini sağlamakta zorlanabileceği de biliniyor. Ayrıca, bölge Çin ve Rusya’nın artan ilgisiyle karşı karşıya. Arktik bölgesindeki stratejik alanlar üzerindeki Rus talepleri ve Grönland’ın zengin altın, gümüş, uranyum, petrol ve bakır rezervleri, adayı küresel güçler için cazip hale getiriyor.

Trump, ilk başkanlık döneminde Grönland’ı satın alma fikrini “büyük bir gayrimenkul anlaşması” olarak nitelendirmişti. Ancak Danimarka hükümeti bu teklifi reddetmişti. Bu kez durum, geçmişte tartışmalı bulunan bu fikrin, yeni jeopolitik koşullarda yeniden değerlendirilmesi gerektiğini gösteriyor. Uzmanlara göre ABD’nin bu stratejik hamlesi, Arktik’teki güç dengelerini yeniden şekillendirebilir.

Geçmişte Rusya, Alaska bölgesini 7,2 milyon dolara ABD’ye satmıştı. 1867yılındaki bu anlaşma, Rusya'nın Alaska'nın yönetim maliyetini karşılamakta zorlanması ve bölgenin stratejik öneminin azaldığı düşüncesiyle gerçekleşmişti. O zamanlar tenkit edilen bu anlaşmanın, ancak, Alaska'nın zengin doğal kaynaklarının (altın, petrol ve doğalgaz gibi) keşfi ile, uzun vadede ABD için son derece kârlı bir yatırım olduğu kanıtlandı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.