Suriye’deki örgütlerin bölgeleri

Dünya (Web Sitesi) - Web Sitesi | 18.02.2025 - 15:22, Güncelleme: 18.02.2025 - 15:22 788+ kez okundu.
 

Suriye’deki örgütlerin bölgeleri

Suriye’deki örgütlerin bölgeleri
Suriye'de Esad yönetiminin devrilmesiyle merkezi yönetim HTŞ liderliğindeki muhalif militanlara geçerken ülkenin kuzeydoğusu YPG ağırlıklı SDF'nin elinde. Suriye'de kabaca yedi farklı aktör bulunuyor: Ülkenin güneybatısındaki İsrail ordusu, kuzeydoğusundaki Kürt ağırlıklı Suriye Demokratik Güçleri (SDF), kuzey bölgelerindeki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve desteklediği Suriye Milli Ordusu (SMO), ülkenin güneydoğusundaki Al-Tanf Askeri Üssü'nde yer alan ABD askeri varlığı ve ülkenin geri kalanında da HTŞ. Yedinci bir aktör olan Rusya'nın ise ülkede iki üssü bulunuyor. Tarsus Deniz Üssü ve Lazkiye'de bulunan Hmeymim Hava Üssü Rusya'nın Akdeniz'e erişimi için önem arz ediyor. Ülkenin kuzeybatısında, İdlib'de konumlanmış ve yaklaşık 4 milyonluk bir nüfusu idare ettiği belirtilen HTŞ tarafı, 27 Kasım Çarşamba günü sabahı Türkiye'nin de desteklediği Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) yardımıyla, Şam'daki Suriye hükümetine ve ordusuna karşı "Saldırganlığı Caydırma - Rad'ul Udvan" operasyonunu başlattı. 29-30 Kasım tarihlerinde ülkenin en büyük ikinci kenti Halep, muhaliflerin elindeydi. Bu gelişme sonrası Rus ve Suriyeli savaş uçakları, 2016'dan bu yana ilk kez, 2024'te muhaliflerin ele geçirdiği düşünülen mevzileri bombaladı. HTŞ'nin kontrolündeki muhalif gruplar 4 Aralık'ta Hama, 7 Aralık'ta Humus ve 8 Aralık'ta Esad'ın ülkeyi yönettiği Şam'ı ele geçirdi.  
Suriye’deki örgütlerin bölgeleri

Suriye'de Esad yönetiminin devrilmesiyle merkezi yönetim HTŞ liderliğindeki muhalif militanlara geçerken ülkenin kuzeydoğusu YPG ağırlıklı SDF'nin elinde.

Suriye'de kabaca yedi farklı aktör bulunuyor: Ülkenin güneybatısındaki İsrail ordusu, kuzeydoğusundaki Kürt ağırlıklı Suriye Demokratik Güçleri (SDF), kuzey bölgelerindeki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve desteklediği Suriye Milli Ordusu (SMO), ülkenin güneydoğusundaki Al-Tanf Askeri Üssü'nde yer alan ABD askeri varlığı ve ülkenin geri kalanında da HTŞ. Yedinci bir aktör olan Rusya'nın ise ülkede iki üssü bulunuyor. Tarsus Deniz Üssü ve Lazkiye'de bulunan Hmeymim Hava Üssü Rusya'nın Akdeniz'e erişimi için önem arz ediyor.

Ülkenin kuzeybatısında, İdlib'de konumlanmış ve yaklaşık 4 milyonluk bir nüfusu idare ettiği belirtilen HTŞ tarafı, 27 Kasım Çarşamba günü sabahı Türkiye'nin de desteklediği Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) yardımıyla, Şam'daki Suriye hükümetine ve ordusuna karşı "Saldırganlığı Caydırma - Rad'ul Udvan" operasyonunu başlattı.

29-30 Kasım tarihlerinde ülkenin en büyük ikinci kenti Halep, muhaliflerin elindeydi. Bu gelişme sonrası Rus ve Suriyeli savaş uçakları, 2016'dan bu yana ilk kez, 2024'te muhaliflerin ele geçirdiği düşünülen mevzileri bombaladı.

HTŞ'nin kontrolündeki muhalif gruplar 4 Aralık'ta Hama, 7 Aralık'ta Humus ve 8 Aralık'ta Esad'ın ülkeyi yönettiği Şam'ı ele geçirdi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.