Sudan'da iç savaş için ateş kes çağrısı

Dünya (Web Sitesi) - Web Sitesi | 01.11.2025 - 17:22, Güncelleme: 01.11.2025 - 17:22 1858 kez okundu.
 

Sudan'da iç savaş için ateş kes çağrısı

Sudan'da iç savaş için ateş kes çağrısı
İngiltere, Almanya ve Ürdün Dışişleri Bakanları, Doğu Afrika Ülkesi'nin Darfur bölgesinde son zamanlarda yaşanan vahşet ve olası insan hakları ihlallerinin ortaya çıkmasının ardından Sudan'da derhal ateşkes çağrısında bulundu. Açıklamada, iki yılı aşkın bir süredir acımasız bir iç savaşın pençesinde olan Sudan'daki durum, paramiliter bir gücün Sudan'ın batı bölgesindeki son büyük şehri ele geçirmesinin ardından "çarpıcı" ve "kıyamet gibi" olarak nitelendirildi. Birleşmiş Milletler yetkilileri, paramiliter Hızlı Destek Güçleri'ne (RSF) bağlı savaşçıların El Faşir kentinin kontrolünü ele geçirdiği, bir hastanede 450'den fazla kişiyi öldürdüğü ve sivillere yönelik etnik hedefli cinayetler ve cinsel saldırılar gerçekleştirdiği konusunda uyarıda bulundu. Bahreyn'de düzenlenen Manama Diyaloğu güvenlik zirvesinde konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı Yvette Cooper, cumartesi günü El Faşir'de yaşanan ve medya kuruluşları ile sosyal medya platformlarında geniş yankı uyandıran olaylarla ilgili sert açıklamalarda bulundu. Bakan, "Liderlik ve uluslararası iş birliği kombinasyonu Gazze'de nasıl ilerleme sağladıysa, şu anda Sudan'daki insani kriz ve yıkıcı çatışmayla başa çıkmakta da fena halde başarısız oluyor, zira son günlerde Darfur'dan gelen haberler gerçekten dehşet verici vahşetlere işaret ediyor," dedi ve "Toplu infazlar, açlık ve tecavüzün bir savaş silahı olarak yıkıcı bir şekilde kullanılmasıyla 21. yüzyılın en büyük insani krizinin yükünü kadınlar ve çocuklar çekiyor. Bu korkunç çatışma çok uzun süre ihmal edildi ve acılar daha da arttı." İfadelerini kullandı. Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul da Cooper'ın endişelerini yineledi ve El Faşir'de uyguladığı şiddet nedeniyle doğrudan RSF'yi suçladı. Wadephul, "Sudan kesinlikle bir kıyamet durumu," dedi. Ürdün'ün üst düzey diplomatı Ayman Safadi ise Sudan'ın "hak ettiği ilgiyi görmediğini" söyledi. Orada insanlık dışı boyutlarda bir insani kriz yaşanıyor," dedi. "Bunu durdurmak zorundayız," diye ekledi. Sudan'daki savaş Nisan 2023'te, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdülfettah El Burhan ve RSF şefi Muhammed Hamdan Dagalo arasındaki anlaşmazlıkların, birlikte yönettikleri geçici yönetim konseyinde patlak vermesinin ardından başladı. BM rakamlarına göre savaş 40 binden fazla insanın ölümüne neden oldu, ancak yardım grupları bunun eksik bir sayım olduğunu ve gerçek sayının çok daha fazla olabileceğini söylüyor.
Sudan'da iç savaş için ateş kes çağrısı

İngiltere, Almanya ve Ürdün Dışişleri Bakanları, Doğu Afrika Ülkesi'nin Darfur bölgesinde son zamanlarda yaşanan vahşet ve olası insan hakları ihlallerinin ortaya çıkmasının ardından Sudan'da derhal ateşkes çağrısında bulundu.

Açıklamada, iki yılı aşkın bir süredir acımasız bir iç savaşın pençesinde olan Sudan'daki durum, paramiliter bir gücün Sudan'ın batı bölgesindeki son büyük şehri ele geçirmesinin ardından "çarpıcı" ve "kıyamet gibi" olarak nitelendirildi.

Birleşmiş Milletler yetkilileri, paramiliter Hızlı Destek Güçleri'ne (RSF) bağlı savaşçıların El Faşir kentinin kontrolünü ele geçirdiği, bir hastanede 450'den fazla kişiyi öldürdüğü ve sivillere yönelik etnik hedefli cinayetler ve cinsel saldırılar gerçekleştirdiği konusunda uyarıda bulundu.

Bahreyn'de düzenlenen Manama Diyaloğu güvenlik zirvesinde konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı Yvette Cooper, cumartesi günü El Faşir'de yaşanan ve medya kuruluşları ile sosyal medya platformlarında geniş yankı uyandıran olaylarla ilgili sert açıklamalarda bulundu.

Bakan, "Liderlik ve uluslararası iş birliği kombinasyonu Gazze'de nasıl ilerleme sağladıysa, şu anda Sudan'daki insani kriz ve yıkıcı çatışmayla başa çıkmakta da fena halde başarısız oluyor, zira son günlerde Darfur'dan gelen haberler gerçekten dehşet verici vahşetlere işaret ediyor," dedi ve "Toplu infazlar, açlık ve tecavüzün bir savaş silahı olarak yıkıcı bir şekilde kullanılmasıyla 21. yüzyılın en büyük insani krizinin yükünü kadınlar ve çocuklar çekiyor. Bu korkunç çatışma çok uzun süre ihmal edildi ve acılar daha da arttı." İfadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul da Cooper'ın endişelerini yineledi ve El Faşir'de uyguladığı şiddet nedeniyle doğrudan RSF'yi suçladı.

Wadephul, "Sudan kesinlikle bir kıyamet durumu," dedi.

Ürdün'ün üst düzey diplomatı Ayman Safadi ise Sudan'ın "hak ettiği ilgiyi görmediğini" söyledi. Orada insanlık dışı boyutlarda bir insani kriz yaşanıyor," dedi.

"Bunu durdurmak zorundayız," diye ekledi.

Sudan'daki savaş Nisan 2023'te, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdülfettah El Burhan ve RSF şefi Muhammed Hamdan Dagalo arasındaki anlaşmazlıkların, birlikte yönettikleri geçici yönetim konseyinde patlak vermesinin ardından başladı.

BM rakamlarına göre savaş 40 binden fazla insanın ölümüne neden oldu, ancak yardım grupları bunun eksik bir sayım olduğunu ve gerçek sayının çok daha fazla olabileceğini söylüyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.