Rosatom, Türkiye ile Akkuyu santrali için 60 yıllık hizmet sözleşmesi imzaladı

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 29.08.2024 - 12:15, Güncelleme: 29.08.2024 - 12:15 250 kez okundu.
 

Rosatom, Türkiye ile Akkuyu santrali için 60 yıllık hizmet sözleşmesi imzaladı

Rusya’nın devlet nükleer şirketi Rosatom, Türkiye’de inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali için 60 yıllık bir hizmet sözleşmesi imzaladı.
TASS haber ajansının aktardığına göre Rosatom Servis Şirketinin genel müdür yardımcısı Dmitriy Paseviç, sektör dergisi Vestnik Atomproma‘ya verdiği mülakatta, “Akkuyu Nükleer Santrali için yapılan sözleşme teknik bakım, ekipman onarımı, yedek parça temini ve onarımlar için teknolojik dokümantasyonun geliştirilmesini kapsıyor. Ancak operasyonel danışmanlık dahil değil,” dedi. Paseviç, “Sözleşme, öngörülen 60 yıllık işletme ömrünün tamamı için geçerli,” ifadesini kullandı. Öte yandan Paseviç, hizmet sözleşmelerinin her zaman tek seferde tüm işletme dönemi için imzalanmadığını, zira bunun ülkenin yasal çerçevesi ve tedarik prosedürleri de dahil olmak üzere yerel özelliklere bağlı olduğunu belirtti. Yetkili, “Uzatma hükümleriyle birlikte 3 ila 12 yıl arasında değişen sözleşmelerimiz var. Türkiye’deki Akkuyu ve Mısır’daki ed-Debaa Nükleer Santrali gibi projeler için tüm işletme ömrü boyunca geçerli olacak uzun vadeli sözleşmeler mevcut,” diye konuştu. Ayrıca bakım çalışmalarının hem Rus hem de yerel uzmanlar tarafından yürütüleceğinin altını çizen Paseviç, “Her zaman yerli şirketlerle çeşitli derecelerde işbirliği yapıyoruz, bu da karşılıklı yarar sağlıyor ve kaynakların daha verimli kullanılmasına olanak tanıyor,” diye ekledi. Akkuyu, tamamı Rusya tarafından finanse edilen Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olma özelliğini taşıyor. Rosatom, santralin tasarım, inşaat, bakım, işletme ve nihai olarak işletmeden çıkarılmasından sorumlu şirket olan Akkuyu Nükleer’in çoğunluk hissesine sahip. Bu proje, küresel nükleer endüstride yap-işlet-devret modeli kapsamında hayata geçirilen ilk proje. Hükümetler arası anlaşmaya göre, Akkuyu santralinin ilk güç ünitesinin gerekli tüm izinlerin alınmasından itibaren yedi yıl içinde faaliyete geçmesi planlanıyor ve ilk ünite için inşaat lisansının 2018’de verildiği göz önüne alındığında, projenin tamamlanma tarihi 2025 olarak belirleniyor.
Rusya’nın devlet nükleer şirketi Rosatom, Türkiye’de inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali için 60 yıllık bir hizmet sözleşmesi imzaladı.

TASS haber ajansının aktardığına göre Rosatom Servis Şirketinin genel müdür yardımcısı Dmitriy Paseviç, sektör dergisi Vestnik Atomproma‘ya verdiği mülakatta, “Akkuyu Nükleer Santrali için yapılan sözleşme teknik bakım, ekipman onarımı, yedek parça temini ve onarımlar için teknolojik dokümantasyonun geliştirilmesini kapsıyor. Ancak operasyonel danışmanlık dahil değil,” dedi.

Paseviç, “Sözleşme, öngörülen 60 yıllık işletme ömrünün tamamı için geçerli,” ifadesini kullandı.

Öte yandan Paseviç, hizmet sözleşmelerinin her zaman tek seferde tüm işletme dönemi için imzalanmadığını, zira bunun ülkenin yasal çerçevesi ve tedarik prosedürleri de dahil olmak üzere yerel özelliklere bağlı olduğunu belirtti.

Yetkili, “Uzatma hükümleriyle birlikte 3 ila 12 yıl arasında değişen sözleşmelerimiz var. Türkiye’deki Akkuyu ve Mısır’daki ed-Debaa Nükleer Santrali gibi projeler için tüm işletme ömrü boyunca geçerli olacak uzun vadeli sözleşmeler mevcut,” diye konuştu.

Ayrıca bakım çalışmalarının hem Rus hem de yerel uzmanlar tarafından yürütüleceğinin altını çizen Paseviç, “Her zaman yerli şirketlerle çeşitli derecelerde işbirliği yapıyoruz, bu da karşılıklı yarar sağlıyor ve kaynakların daha verimli kullanılmasına olanak tanıyor,” diye ekledi.

Akkuyu, tamamı Rusya tarafından finanse edilen Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olma özelliğini taşıyor.

Rosatom, santralin tasarım, inşaat, bakım, işletme ve nihai olarak işletmeden çıkarılmasından sorumlu şirket olan Akkuyu Nükleer’in çoğunluk hissesine sahip.

Bu proje, küresel nükleer endüstride yap-işlet-devret modeli kapsamında hayata geçirilen ilk proje.

Hükümetler arası anlaşmaya göre, Akkuyu santralinin ilk güç ünitesinin gerekli tüm izinlerin alınmasından itibaren yedi yıl içinde faaliyete geçmesi planlanıyor ve ilk ünite için inşaat lisansının 2018’de verildiği göz önüne alındığında, projenin tamamlanma tarihi 2025 olarak belirleniyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.