Mavi Kur’an

Dünya (Web Sitesi) - Web Sitesi | 29.11.2024 - 13:48, Güncelleme: 29.11.2024 - 13:48 215 kez okundu.
 

Mavi Kur’an

Mavi Kur’an
9.yüzyıl sonu ve 10.yüzyıl başı arasında Kayrevan Müslümanları için oluşturulan mavi renkli Tunus Kufi el yazması Mavi Kuran, Kuran’ın en sanatsal kopyalarından birini temsil ederken aynı zamanda İslam Sanatının en büyük eserlerinden biri arasında yer alıyor. Zayid Ulusal Müzesi tarafından yapılan araştırmalar sonucu dünyanın en eski Kur'an-ı Kerim'lerinden ve Müslüman hat sanatının en meşhur örneği olan Mavi Kuran’ın sayfaları arasında altın renkli dekoratif bir yaprak çiziminin altına gizlenmiş, Nisa Suresine ait bir ayet çıkartıldı. Kaligrafın kendi hatasını kapatmak için yaptığı varsayılan altın renkli bir yaprak figürün altında gizlenen bu ayet, gözle görülmeyen ve zamanla silinmiş yazıları ortaya çıkartmak için kullanılan multispektral görüntüleme tekniği ile ortaya çıkartıldı. İndigo ile boyanmış, kuzu derisinden yapılmış parşömen üzerine altın (krisografi) ve gümüş yazı tekniği kullanılarak yazılmış el yazması Mavi Kuran yaklaşık 600 sayfadan oluşuyor. Günümüzde sadece 100 sayfasının keşfedilmiş olduğu Mavi Kuran’ın beş sayfası Zayid Ulusal Müzesi’nde sergilenecek. İslam kültürünün derinlikli araştırılması ve Arap dilinin gelişmesi için Zayid Ulusal Müzesi geniş bir akademik kadroyla çalışmalarına devam ediyor.  Zayid Ulusal Müzesi'nin misyonu, dünya standartlarında bir araştırma kurumu oluşturmak ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin antik geçmişten günümüze tarihi ve kültürü konusunda güvenilir bir otorite olmak yer alıyor. Kaynak: Euronews
Mavi Kur’an

9.yüzyıl sonu ve 10.yüzyıl başı arasında Kayrevan Müslümanları için oluşturulan mavi renkli Tunus Kufi el yazması Mavi Kuran, Kuran’ın en sanatsal kopyalarından birini temsil ederken aynı zamanda İslam Sanatının en büyük eserlerinden biri arasında yer alıyor.

Zayid Ulusal Müzesi tarafından yapılan araştırmalar sonucu dünyanın en eski Kur'an-ı Kerim'lerinden ve Müslüman hat sanatının en meşhur örneği olan Mavi Kuran’ın sayfaları arasında altın renkli dekoratif bir yaprak çiziminin altına gizlenmiş, Nisa Suresine ait bir ayet çıkartıldı.

Kaligrafın kendi hatasını kapatmak için yaptığı varsayılan altın renkli bir yaprak figürün altında gizlenen bu ayet, gözle görülmeyen ve zamanla silinmiş yazıları ortaya çıkartmak için kullanılan multispektral görüntüleme tekniği ile ortaya çıkartıldı.

İndigo ile boyanmış, kuzu derisinden yapılmış parşömen üzerine altın (krisografi) ve gümüş yazı tekniği kullanılarak yazılmış el yazması Mavi Kuran yaklaşık 600 sayfadan oluşuyor. Günümüzde sadece 100 sayfasının keşfedilmiş olduğu Mavi Kuran’ın beş sayfası Zayid Ulusal Müzesi’nde sergilenecek.

İslam kültürünün derinlikli araştırılması ve Arap dilinin gelişmesi için Zayid Ulusal Müzesi geniş bir akademik kadroyla çalışmalarına devam ediyor. 

Zayid Ulusal Müzesi'nin misyonu, dünya standartlarında bir araştırma kurumu oluşturmak ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin antik geçmişten günümüze tarihi ve kültürü konusunda güvenilir bir otorite olmak yer alıyor.

Kaynak: Euronews

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.