Lübnan'daki Trablusşam Mevlevihanesi TİKA'nın desteğiyle kültür merkezi haline getirildi

Gündem (AA) - Anadolu Ajansı | 11.09.2024 - 13:31, Güncelleme: 11.09.2024 - 13:12 383+ kez okundu.
 

Lübnan'daki Trablusşam Mevlevihanesi TİKA'nın desteğiyle kültür merkezi haline getirildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Lübnan'ın Trablusşam kentinde bulunan tarihi Trablusşam Mevlevihanesi'ni, restore ederek gençlik ve kültür merkezi haline getirdi.
ANKARA (AA) - TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Trablusşam Abu Ali Nehri'nde meydana gelen taşkınlar ve Lübnan'daki iç savaş nedeniyle metruk hale gelen tarihi Trablusşam Mevlevihanesi, TİKA tarafından restore edilerek orijinal görüntüsüne kavuşturuldu.2024'te Arap Kültür Başkenti ilan edilen Trablusşam'da, mevlevihanenin yeni işleviyle hizmet vermesi amacıyla yürütülen çalışmalar tamamlandı. Doğa şartları sebebiyle oluşan yıpranmalar giderilerek, mevlevihane gençlik ve kültür merkezi olarak kullanılmak üzere Mevlevi Mütevellisine teslim edildi.1619'da Samsunlu Ali Paşa tarafından hac yolu üzerindeki ilim merkezi olarak kurulan mevlevihane, ünlü seyyah Evliya Çelebi tarafından 1672 yılında ziyaret edilmiş ve "limon, turunç, gül bahçeleriyle çevrili, nehre bakan dervişhaneleriyle hoş bir yapı" olarak tanımlanmıştı.Muhabir: Büşranur Koca
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Lübnan'ın Trablusşam kentinde bulunan tarihi Trablusşam Mevlevihanesi'ni, restore ederek gençlik ve kültür merkezi haline getirdi.

ANKARA (AA) - TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Trablusşam Abu Ali Nehri'nde meydana gelen taşkınlar ve Lübnan'daki iç savaş nedeniyle metruk hale gelen tarihi Trablusşam Mevlevihanesi, TİKA tarafından restore edilerek orijinal görüntüsüne kavuşturuldu.

2024'te Arap Kültür Başkenti ilan edilen Trablusşam'da, mevlevihanenin yeni işleviyle hizmet vermesi amacıyla yürütülen çalışmalar tamamlandı. Doğa şartları sebebiyle oluşan yıpranmalar giderilerek, mevlevihane gençlik ve kültür merkezi olarak kullanılmak üzere Mevlevi Mütevellisine teslim edildi.

1619'da Samsunlu Ali Paşa tarafından hac yolu üzerindeki ilim merkezi olarak kurulan mevlevihane, ünlü seyyah Evliya Çelebi tarafından 1672 yılında ziyaret edilmiş ve "limon, turunç, gül bahçeleriyle çevrili, nehre bakan dervişhaneleriyle hoş bir yapı" olarak tanımlanmıştı.


Muhabir: Büşranur Koca

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.