Londra Büyükelçiliğimizde Rüya Taner Konseri
Londra Büyükelçiliğimizde Rüya Taner Konseri
Londra Büyükelçiliğimizde Rüya Taner Konseri
21 Mayıs 2025 akşam Büyükelçilik İkametgahında Büyükelçimiz Koray Ertaş ve Sefiremiz tarafından düzenlenen etkinlikte Piyanist Rüya Taner’in. “ Asya’nın Tatlı Suları” temalı konserini izledik.
Rüya Taner’in piyanodaki ustalığını sizlere tekrarlamamın gereği yok, tabii. Ama sunduğu programı anlatmak isterim.
Başlangıç için Glinka’nın (düzenlemesini Balakırev’in yaptığı) The Lark/Tarla Kuşu”nu tercih etmişti Rüya Taner. Bence de iyi seçilmiş bir başlangıç parçasıydı.
İkinci olarak Borodin’nin Scherzo’sunu çaldı.
Üçüncü sırada Türk Bestekar Fazıl Say vardı, meşhur “Kumru”suyla.
Ardından bence konserin en can alıcı eseri geldi: Sergei Lyapunkov’un “Lezglinka” simli bestesi. Lypunkov,İlk defa dinlediğim icrası çok zor bu eserini herhalde sadece çok iyi, en iyi piyanistler için bestelemiş olmalı. Rüya Hanım bunun üstesinden başarı ile geldi.
Sırada, her ikisinin de piyano düzenlemesini piyanistimizin yaptığı, Dede Efendinin “Gülnihal”i ile anonim “Aman Avcı” vardı. Diğer konukları bilmem ama ben Rüya hanıma içimden eşlik ettim.
Bölgede dolaşırken Can Azerbeycan’a uğramamak olur mu hiç. Vasıf Adıgüzelof’un “24.Prelüdü”nü dinledik zevkle.
Rüya Taner, doğum yeri olan KKTC bestekarlarını en sona saklamıştı. Aziza Mustafazadeh’nin “Always/Daima”sı ve Sayram Akdil’in “6 no.lu piyano parçaları” ile kapanış yaptı.
Alkışlar, alkışlar ve Büyükelçimizin de teşviki ile Rüya Tsner tekrar piyanonun başına oturdu ve bis parçsası olarak bizi bu kez çok uzaklara, taa Arjantin’e götürdü……Piazzola’nın benim en sevdiğim tangosunu çaldı. Hani ortam uygun olsa hemen kalkıp dans edecektim.
Kordiplomatikten, İngilizlerden Türk ve Kıbrıslı Türklerden oluşan seçkin konukların keyifle izledikleri bu konseri Büyükelçiliğimizin damak çatlatan sıcak ve soğuk kanepelerinin ikram edildiği kokteyl takip etti.
Konuklar bu güzel gece anısına Büyükelçimiz ve zarif eşiyle, Rüya Taner ile fotograf çektirmek için birbirleriyle adeta yarışırken ben bir köşeye oturup anılarımla başbaşa kaldım.
Büyükelçi İkametgahında, ilk kez, 1980 yılında Londra’ya tayin olduğumda bir konser izlemiştim. Büyükelçi Vahap Aşiroğlu döneminde. Aradan 45 yıl geçmiş. Neredeyse yarım asır, dile kolay.
Sadece o 45 yıl boyunca değil daha önceki yılları da hesaba katarsak İkametgahın Steinway marka, beyaz renkteki, altın yaldızlı , tarihi piyanosunun tuşlarında kim bilir kimlerin , hangi piyanistlerin usta parmakları dolaşmıştır diye düşündüm. Salon duvarlarının, tavanının hafızasında hangi sanatçıların yarattığı nameler kayıtlıdır diye düşündüm……Rüya Taner’in o isimler aradına kaydedildiğinin farkında olup olmadığını düşündüm.
Velhasıl güzel bir akşamdı.
*** Yazarımız E. Ahmet Rıfat ÖKÇÜN'ün haberi
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.