İspanya ve Filistin arasında ilk hükümetler arası toplantı: Dört iş birliği anlaşması imzalandı

Dünya (Web Sitesi) - Web Sitesi | 22.11.2024 - 12:38, Güncelleme: 22.11.2024 - 12:38 302 kez okundu.
 

İspanya ve Filistin arasında ilk hükümetler arası toplantı: Dört iş birliği anlaşması imzalandı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa arasındaki görüşme, Filistin devletinin Mayıs ayında tanınmasından bu yana yapılan ilk üst düzey toplantı olma özelliği taşıyor.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez Perşembe günü Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa ile bir araya geldi. Görüşme, İspanya ve diğer Avrupa Birliği ülkelerinin Filistin devletini tanımasından altı ay sonra ve Orta Doğu'daki çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde gerçekleşti. Sanchez, Filistinli mevkidaşını ilk İspanya-Filistin hükümetler arası toplantısının yapıldığı Moncloa Sarayı'nda karşıladı. Bu toplantı, Filistin devletinin Mayıs ayında tanınmasından bu yana yapılan ilk üst düzey toplantı olma özelliği taşıyor. İkili zirve Filistin ile bağları güçlendirmeyi amaçlıyor. İki ülke çeşitli alanlarda ilişkilerini geliştirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda iki ülke arasında iş gücü, eğitim, gençlik ve tarım alanlarında çeşitli iş birliği anlaşmaları imzalandı. Euronews tarafından görüşlerine başvurulan uzmanlar bu toplantının diplomatik ve kurumsal normalliğin bir parçası olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte, bu toplantının özel bir önemi olabileceğinin de farkındalar. Etki danışmanı Álex Cortés, "Uluslararası jeopolitik durum göz önüne alındığında, bu çok önemli bir toplantı," dedi. Cortés, bu önemin "sadece Filistin için değil, İspanya'nın uluslararası konumu için de geçerli olduğunu" belirterek, "uluslararası politikaya ilişkin kararlarımızda çok ihtiyatlı ve çok net olmalıyız," dedi. Analist, "demokrasileri ve hukukun üstünlüğünü savunan ülkelerin yanında" olmanın da önemli olduğunu belirtti. Toplantı sırasında İspanya Cumhurbaşkanı'na İkinci Başkan Yardımcısı ve İstihdam Bakanı Yoanda Díaz eşlik etti. Ayrıca Dışişleri Bakanı José Manuel Albares, İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska, Eğitim Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Pilar Alegría ile Gençlik ve Çocuk Bakanı Sira Rego da hazır bulundu. Filistin Başbakanına Çalışma, İçişleri ve Eğitim Bakanlarından oluşan geniş bir heyet eşlik etti. Pedro Sanchez ayrıca 19 Eylül'de Filistin'in tanınmasının yürürlüğe girmesinden bu yana ilk devlet ziyaretini gerçekleştiren Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı Moncloa Sarayı'nda kabul etti. Filistin devletinin tanınması Pedro Sanchez Filistin devletinin tanınmasının sadık bir destekçisi. Mayıs 2024'te Filistin devletinin Bakanlar Kurulu tarafından resmen tanındığını açıkladı. Sanchez, "İspanya böylece Filistin'i halihazırda bir devlet olarak tanıyan 140'tan fazla ülkeye katılmış olacak," demişti. İrlanda ve Norveç gibi diğer Avrupa ülkeleri de Sanchez'in Gazze'deki çatışmaya bir çözüm bulmayı amaçlayan ancak şimdilik İsrail'le diplomatik ilişkilerin bozulmasına hizmet eden, hatta diplomatik personelinin o dönemde ülkeyi terk etmesine neden olan girişimine katıldı. Bu olayların ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas İspanya'yı ziyaret etti ve 1991 yılında barış sürecini başlatmak amacıyla düzenlenen Orta Doğu Barış Konferansı'nın bir benzerinin Madrid'de düzenlenmesi çağrısında bulundu.   euronews.com
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa arasındaki görüşme, Filistin devletinin Mayıs ayında tanınmasından bu yana yapılan ilk üst düzey toplantı olma özelliği taşıyor.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez Perşembe günü Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa ile bir araya geldi. Görüşme, İspanya ve diğer Avrupa Birliği ülkelerinin Filistin devletini tanımasından altı ay sonra ve Orta Doğu'daki çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde gerçekleşti.

Sanchez, Filistinli mevkidaşını ilk İspanya-Filistin hükümetler arası toplantısının yapıldığı Moncloa Sarayı'nda karşıladı. Bu toplantı, Filistin devletinin Mayıs ayında tanınmasından bu yana yapılan ilk üst düzey toplantı olma özelliği taşıyor.

İkili zirve Filistin ile bağları güçlendirmeyi amaçlıyor. İki ülke çeşitli alanlarda ilişkilerini geliştirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda iki ülke arasında iş gücü, eğitim, gençlik ve tarım alanlarında çeşitli iş birliği anlaşmaları imzalandı.

Euronews tarafından görüşlerine başvurulan uzmanlar bu toplantının diplomatik ve kurumsal normalliğin bir parçası olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte, bu toplantının özel bir önemi olabileceğinin de farkındalar.

Etki danışmanı Álex Cortés, "Uluslararası jeopolitik durum göz önüne alındığında, bu çok önemli bir toplantı," dedi.

Cortés, bu önemin "sadece Filistin için değil, İspanya'nın uluslararası konumu için de geçerli olduğunu" belirterek, "uluslararası politikaya ilişkin kararlarımızda çok ihtiyatlı ve çok net olmalıyız," dedi.

Analist, "demokrasileri ve hukukun üstünlüğünü savunan ülkelerin yanında" olmanın da önemli olduğunu belirtti.

Toplantı sırasında İspanya Cumhurbaşkanı'na İkinci Başkan Yardımcısı ve İstihdam Bakanı Yoanda Díaz eşlik etti. Ayrıca Dışişleri Bakanı José Manuel Albares, İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska, Eğitim Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Pilar Alegría ile Gençlik ve Çocuk Bakanı Sira Rego da hazır bulundu. Filistin Başbakanına Çalışma, İçişleri ve Eğitim Bakanlarından oluşan geniş bir heyet eşlik etti.

Pedro Sanchez ayrıca 19 Eylül'de Filistin'in tanınmasının yürürlüğe girmesinden bu yana ilk devlet ziyaretini gerçekleştiren Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı Moncloa Sarayı'nda kabul etti.

Filistin devletinin tanınması

Pedro Sanchez Filistin devletinin tanınmasının sadık bir destekçisi. Mayıs 2024'te Filistin devletinin Bakanlar Kurulu tarafından resmen tanındığını açıkladı. Sanchez, "İspanya böylece Filistin'i halihazırda bir devlet olarak tanıyan 140'tan fazla ülkeye katılmış olacak," demişti.

İrlanda ve Norveç gibi diğer Avrupa ülkeleri de Sanchez'in Gazze'deki çatışmaya bir çözüm bulmayı amaçlayan ancak şimdilik İsrail'le diplomatik ilişkilerin bozulmasına hizmet eden, hatta diplomatik personelinin o dönemde ülkeyi terk etmesine neden olan girişimine katıldı.

Bu olayların ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas İspanya'yı ziyaret etti ve 1991 yılında barış sürecini başlatmak amacıyla düzenlenen Orta Doğu Barış Konferansı'nın bir benzerinin Madrid'de düzenlenmesi çağrısında bulundu.

 

euronews.com

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.