İmralı çağrısının dünyada yankısı

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 28.02.2025 - 12:51, Güncelleme: 28.02.2025 - 12:51 442 kez okundu.
 

İmralı çağrısının dünyada yankısı

İmralı çağrısının dünyada yankısı
Öcalan’ın PKK'ya 'silah bırakma' çağrısında bulunmasına ilk tepkiler Almanya, Avrupa Parlamentosu (AP), Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden geldi. Almanya Dışişleri Bakanlığı, Öcalan'ın örgüte yönelik fesih çağrısını "tarihi fırsat" olarak değerlendirirken, gelişmelerin Türkiye için "önemli bir adım olacağını" vurguladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin "bu siyasi sürecin şekillendirilmesinde ve üzerinde uzlaşılan çözümlerin bağlayıcı bir şekilde yaşama geçirilmesinde" merkezi rol oynadığına işaret edildi ve Almanya'nın "böylesi bir süreci desteklemek için elinden geleni yapmaya hazır olduğu" vurgulandı. Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü de, Öcalan'ın çağrısının "memnuniyetle karşılanan tarihi bir adım olduğunu" söyledi ve "Türkiye'deki Kürt meselesini diyalog ve uzlaşı temelinde, barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturacak, potansiyel bir siyasi ve kapsayıcı süreç için en iyi başlangıç noktası," şeklinde yorumladı. Son olarak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, Öcalan'ın açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, PKK'yı söz konusu çağrıyı uygulamaya davet etti. Sonraki aşamanın, diğer partilerin de katılım sağladığı bir "barış ve çözüm aşaması" olmasını dileyen Barzani, "Biz Kürdistan Bölgesi olarak barış sürecini tam olarak destekliyoruz ve sürecin başarıya ulaşması için üzerimize düşen her türlü rolü oynamaya hazırız. İktidarının başından bu yana net bir vizyonla barış için çalışan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti hükümetinin rolünü de takdir ediyoruz," diye konuştu.  
İmralı çağrısının dünyada yankısı

Öcalan’ın PKK'ya 'silah bırakma' çağrısında bulunmasına ilk tepkiler Almanya, Avrupa Parlamentosu (AP), Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden geldi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Öcalan'ın örgüte yönelik fesih çağrısını "tarihi fırsat" olarak değerlendirirken, gelişmelerin Türkiye için "önemli bir adım olacağını" vurguladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin "bu siyasi sürecin şekillendirilmesinde ve üzerinde uzlaşılan çözümlerin bağlayıcı bir şekilde yaşama geçirilmesinde" merkezi rol oynadığına işaret edildi ve Almanya'nın "böylesi bir süreci desteklemek için elinden geleni yapmaya hazır olduğu" vurgulandı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü de, Öcalan'ın çağrısının "memnuniyetle karşılanan tarihi bir adım olduğunu" söyledi ve "Türkiye'deki Kürt meselesini diyalog ve uzlaşı temelinde, barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturacak, potansiyel bir siyasi ve kapsayıcı süreç için en iyi başlangıç noktası," şeklinde yorumladı.

Son olarak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, Öcalan'ın açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, PKK'yı söz konusu çağrıyı uygulamaya davet etti.

Sonraki aşamanın, diğer partilerin de katılım sağladığı bir "barış ve çözüm aşaması" olmasını dileyen Barzani, "Biz Kürdistan Bölgesi olarak barış sürecini tam olarak destekliyoruz ve sürecin başarıya ulaşması için üzerimize düşen her türlü rolü oynamaya hazırız. İktidarının başından bu yana net bir vizyonla barış için çalışan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti hükümetinin rolünü de takdir ediyoruz," diye konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.