FED’in son faiz kararından sonra enflasyon ve işsizlik endişesi artıyor

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 08.05.2025 - 12:36, Güncelleme: 08.05.2025 - 12:36 363 kez okundu.
 

FED’in son faiz kararından sonra enflasyon ve işsizlik endişesi artıyor

FED’in son faiz kararından sonra enflasyon ve işsizlik endişesi artıyor
Fed, faiz oranını art arda üçüncü toplantıda da yüzde 4,25 - 4,5 seviyesinde bıraktı. Geçen yılın sonunda üç kez üst üste indirilen faiz oranı, o zamandan bu yana değişmedi. Birçok ekonomist Fed’in bu yıl iki ya da üç kez daha faiz indireceğini öngörüyor. Ancak Trump tarafından uygulanan geniş kapsamlı gümrük vergileri, ABD ekonomisinde ve Fed’in politikalarında büyük bir belirsizlik yarattı. Hem enflasyonun hem de işsizliğin artma riskine aynı anda dikkat çekmesi Fed açısından nadir bir durum. Ancak ekonomistler, Trump’ın geniş çaplı vergilerinin tam olarak böyle bir tehdit oluşturduğunu söylüyor. İthalat vergileri, ithal edilen malları ve hizmetleri daha pahalı hale getirerek enflasyonu artırabilir. Aynı zamanda şirketlerin artan maliyetleri nedeniyle işten çıkarmalara gitmesi, işsizliği de yükseltebilir. Fed’in hedefi de fiyat istikrarını sağlamak ve maksimum istihdamı desteklemek. Genel olarak, enflasyon yükseldiğinde Fed faizleri artırarak borçlanma ve harcamayı yavaşlatır. İşsizlik arttığında ise, harcamayı ve büyümeyi teşvik etmek için faizleri düşürür.  
FED’in son faiz kararından sonra enflasyon ve işsizlik endişesi artıyor

Fed, faiz oranını art arda üçüncü toplantıda da yüzde 4,25 - 4,5 seviyesinde bıraktı.

Geçen yılın sonunda üç kez üst üste indirilen faiz oranı, o zamandan bu yana değişmedi.

Birçok ekonomist Fed’in bu yıl iki ya da üç kez daha faiz indireceğini öngörüyor.

Ancak Trump tarafından uygulanan geniş kapsamlı gümrük vergileri, ABD ekonomisinde ve Fed’in politikalarında büyük bir belirsizlik yarattı.

Hem enflasyonun hem de işsizliğin artma riskine aynı anda dikkat çekmesi Fed açısından nadir bir durum.

Ancak ekonomistler, Trump’ın geniş çaplı vergilerinin tam olarak böyle bir tehdit oluşturduğunu söylüyor.

İthalat vergileri, ithal edilen malları ve hizmetleri daha pahalı hale getirerek enflasyonu artırabilir.

Aynı zamanda şirketlerin artan maliyetleri nedeniyle işten çıkarmalara gitmesi, işsizliği de yükseltebilir.

Fed’in hedefi de fiyat istikrarını sağlamak ve maksimum istihdamı desteklemek.

Genel olarak, enflasyon yükseldiğinde Fed faizleri artırarak borçlanma ve harcamayı yavaşlatır. İşsizlik arttığında ise, harcamayı ve büyümeyi teşvik etmek için faizleri düşürür.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.