Dumlupınar ve Atılay’ı anma

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 04.04.2025 - 12:32, Güncelleme: 04.04.2025 - 12:32 kez okundu.
 

Dumlupınar ve Atılay’ı anma

Dumlupınar ve Atılay’ı anma
Milli Savunma Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 12 denizaltı ile 'Çanakkale Boğaz Geçişi' yapılacağını bildirdi. Sözkonusu geçiş Çanakkale Boğazı'nın derinliklerinde yatan Dumlupınar ve Atılay denizaltılarımızda şehit olanları anmak üzere  icra edilecektir. 1937’de inşasına başlanarak 1938'de bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından adı verilen Türkiye'nin ilk denizaltısı Atılay, 1939'da suya inişinin ardından ilk tatbikatında 39 kişilik mürettebatıyla birlikte suyun 80 metre derinliğine indi ve günler süren arama çalışmalarına rağmen haber alınamadı. Yıllar sonra Atılay'ın güçlü akıntının etkisiyle rotasından çıktığı ve I. Dünya Savaşı’ndan kalma bir mayına çarparak dibe oturduğu belirlenmişti. Dizel-elektrikli denizaltı Dumlupınar, yapılan bir tatbikatın ardından 3 Nisan'ı 4 Nisan'a bağlayan gece 1953'te Gölcük'teki üssüne geri dönerken, Ege’ye açılmak için Çanakkale Boğazından geçen bir İsveç şilebiyle çarpışmış, 81 asker şehit düşmüştü.
Dumlupınar ve Atılay’ı anma

Milli Savunma Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 12 denizaltı ile 'Çanakkale Boğaz Geçişi' yapılacağını bildirdi.

Sözkonusu geçiş Çanakkale Boğazı'nın derinliklerinde yatan Dumlupınar ve Atılay denizaltılarımızda şehit olanları anmak üzere  icra edilecektir.

1937’de inşasına başlanarak 1938'de bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından adı verilen Türkiye'nin ilk denizaltısı Atılay, 1939'da suya inişinin ardından ilk tatbikatında 39 kişilik mürettebatıyla birlikte suyun 80 metre derinliğine indi ve günler süren arama çalışmalarına rağmen haber alınamadı. Yıllar sonra Atılay'ın güçlü akıntının etkisiyle rotasından çıktığı ve I. Dünya Savaşı’ndan kalma bir mayına çarparak dibe oturduğu belirlenmişti.

Dizel-elektrikli denizaltı Dumlupınar, yapılan bir tatbikatın ardından 3 Nisan'ı 4 Nisan'a bağlayan gece 1953'te Gölcük'teki üssüne geri dönerken, Ege’ye açılmak için Çanakkale Boğazından geçen bir İsveç şilebiyle çarpışmış, 81 asker şehit düşmüştü.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.