Avrupa ve Türkiye’de emlak piyasası

Ekonomi (Web Sitesi) - Web Sitesi | 15.05.2025 - 14:27, Güncelleme: 15.05.2025 - 14:27 748+ kez okundu.
 

Avrupa ve Türkiye’de emlak piyasası

Avrupa ve Türkiye’de emlak piyasası
2015 ile 2024 yılları arasında Türkiye'de konut fiyatları 17 kat arttı. AB genelinde ise fiyatlar yüzde 53 oranında artarken, bazı ülkelerde üç katına çıktı. Fiyatlardaki en büyük sıçrama 2015 yılındaki seviyenin 17 katı artması ile Türkiye'de yaşandı. İstanbul'da iki yatak odalı bir dairenin fiyatı bugünlerde 120 bin euro civarında. Batı Avrupa fiyatlarına kıyasla iyi bir fiyat gibi görünebilir, ancak tüketici fiyatları yıllık bazda neredeyse yüzde 38 artmış durumda ve ortalama brüt maaşlar aylık 600 euro'nun biraz üzerinde kalıyor. Macaristan, ikinci sırada yer alıyor. Ülkede konutlar 2015 yılına kıyasla üç kat daha pahalı hale geldi. Bugünlerde ülkenin başkenti Budapeşte'de bir dairenin fiyatı ortalama 250 bin euro ile 1,5 milyon euro arasında değişiyor. Macaristan'ı, fiyatların 2015 yılındakinin yaklaşık 2,5 katı olduğu İzlanda takip ediyor. Başkent Reykjavik ve çevresindeki altı bölgede konutlar, ortalama 558 bin euro'luk satın alma fiyatlarıyla en pahalı konutlardır. Avrupa'nın diğer ülkelerinde de son dokuz yılda konut fiyatlarında kayda değer bir artış yaşandır Litvanya, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Estonya ve Polonya'da fiyatlar iki kattan fazla arttı. Bu arada, listenin en altında, emlak fiyatlarının neredeyse on yıl öncesine göre önemli ölçüde yüksek olmadığı Finlandiya yer alıyor. Ancak, örneğin Helsinki'deki konutlar ile kırsal bölgelerdeki konutların maliyetleri arasında büyük farklar bulunuyor. AB İstatistik Ofisi Eurostat'ın Yunanistan'daki konut fiyatlarına ilişkin verisi bulunmamakla birlikte, Yunanistan Merkez Bankası'nın Konut Emlak Endeksi'ne göre fiyatlar kentsel alanlarda 2008 seviyesinin biraz üzerinde.
Avrupa ve Türkiye’de emlak piyasası

2015 ile 2024 yılları arasında Türkiye'de konut fiyatları 17 kat arttı. AB genelinde ise fiyatlar yüzde 53 oranında artarken, bazı ülkelerde üç katına çıktı.

Fiyatlardaki en büyük sıçrama 2015 yılındaki seviyenin 17 katı artması ile Türkiye'de yaşandı. İstanbul'da iki yatak odalı bir dairenin fiyatı bugünlerde 120 bin euro civarında. Batı Avrupa fiyatlarına kıyasla iyi bir fiyat gibi görünebilir, ancak tüketici fiyatları yıllık bazda neredeyse yüzde 38 artmış durumda ve ortalama brüt maaşlar aylık 600 euro'nun biraz üzerinde kalıyor.

Macaristan, ikinci sırada yer alıyor. Ülkede konutlar 2015 yılına kıyasla üç kat daha pahalı hale geldi. Bugünlerde ülkenin başkenti Budapeşte'de bir dairenin fiyatı ortalama 250 bin euro ile 1,5 milyon euro arasında değişiyor.

Macaristan'ı, fiyatların 2015 yılındakinin yaklaşık 2,5 katı olduğu İzlanda takip ediyor. Başkent Reykjavik ve çevresindeki altı bölgede konutlar, ortalama 558 bin euro'luk satın alma fiyatlarıyla en pahalı konutlardır.

Avrupa'nın diğer ülkelerinde de son dokuz yılda konut fiyatlarında kayda değer bir artış yaşandır Litvanya, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Estonya ve Polonya'da fiyatlar iki kattan fazla arttı.

Bu arada, listenin en altında, emlak fiyatlarının neredeyse on yıl öncesine göre önemli ölçüde yüksek olmadığı Finlandiya yer alıyor. Ancak, örneğin Helsinki'deki konutlar ile kırsal bölgelerdeki konutların maliyetleri arasında büyük farklar bulunuyor.

AB İstatistik Ofisi Eurostat'ın Yunanistan'daki konut fiyatlarına ilişkin verisi bulunmamakla birlikte, Yunanistan Merkez Bankası'nın Konut Emlak Endeksi'ne göre fiyatlar kentsel alanlarda 2008 seviyesinin biraz üzerinde.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.