Ahlat'taki etkinlikler şanlı Malazgirt Zaferi'nin coşkusunu yaşatıyor
Ahlat'taki etkinlikler şanlı Malazgirt Zaferi'nin coşkusunu yaşatıyor
Malazgirt Zaferi'nin 953. yıl dönümü kutlamalarına katılmak için Bitlis'in Ahlat ilçesine gelenler, düzenlenen etkinlikler ve sahnelenen gösterilerle şanlı zaferin coşkusunu yaşıyor.
BITLIS (AA) - Van Gölü'nün bulunduğu Çarho mevkiinde, Sultan Alparslan Otağı'nın da bulunduğu Recep Tayyip Erdoğan Ahlat Millet Bahçesi, kutlamalar kapsamında birbirinden farklı etkinliklere ev sahipliği yapıyor.
Türkiye'nin birçok ilinden gelenleri, Okçular Vakfınca yerleşik bölgelerde görevliler tarafından bilgilendiriliyor, ecdadın yaşadığı savaşta kullanılan aletleri deneyimleme fırsatı buluyor.
Eğitmenlerin gözetiminde "Ya Hakk" diyerek ok atan, atlı okçuluk, okçuluk ve diğer gösterileri izleyen yönetim, bölgeselsel olarak tanıtılan kıl çadırları ve stantları dolaşarak illerin kültürleri hakkında bilgi alıyor.
Çocukların geleneksel oyunları hem oynandığı kutlamalarda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Ukrayna'dan getirilerek Ahlat'a yerleştirilen Ahıska Türkleri de kurulan çadırda, yöresel kıyafetlerle misafirlere kültürlerini tanıtıyor.
Dev Türk ve Filistin bayraklarının açıldığı alanda hem gururlu hem de neşeli anların yaşandığı bir toplantı.
Okçuluk stantları ilgi görüyorOkçuluk kültür alanı sorumlusu Muhammet Akçay, AA muhabirine, daha önce hiç ok atmayanların stantlara ilgi gösterdiğini söyledi.
Ziyaretçilere ilk etapta yay tutmayı gösterdiklerini anlatan Akçay, "Ok atışlarını karşılıklı olarak yaptırıyoruz. Burada herkes ata sporlarının ruhunu hissederek atışlarını yapıyor. Aynı zamanda diğer bölgelerde da atayı binip, okçulukla okuyorlar. Burada 'gaza niyetline' dinliyorlar. 9 kişi aynı anda ok atabiliyor. kişisel kişi Selçuklu ve Osmanlı ruhu okçuluk deneyimleme alanında yaşadı." dedi.
Eşiyle Isparta'dan gelen Harun Akışık ise ata topraklarını görmek ve dönemin ruhunu yaşamak istediklerini belirtti.
Alandaki coşkudan çok etkilendiklerini dile getiren Akışık, şöyle konuştu:
"Eşimle çok güzel topraklara adım atmamızı istiyoruz. O ruhunu korumayı ne karşılığında, Nereden geldiğimizi hissediyoruz. Çok güzel bir deneyimdi. Her yıl tekrarlamak istiyoruz. Her yıl 25 Ağustos'ta mutlaka Ahlat'tayız. İlk kez burada ok. Bize bu deneyimi Yaşattıkları için Okçular Vakfına, Cumhurbaşkanlığına teşekkür ediyoruz. Türkiye'nin yerinden insanların buraya akın etmesi ve bu ruhu yaşaması gerekiyor."
Zühra Akışık da oradaki atmosferi yaşamak için buluştuklarını belirterek, "Atalarımızın yaşadığı o atmosferi biraz da olsa hissedebilmek çok güzel. Bu çok önemli bir duygu. Herkesin yaşaması gerekiyor." tasarruf kullanıldı.
"Ahıska Türklerini bölgesel ve Türkiye'ye tanıtmaya çalışıyoruz"Dünya Ahıska Türkleri Birliği Türkiye Temsilcisi İbrahim Ağa, dünya çapındaki Ahıska Türklerinin 650-700 bin olduğunu belirterek, "İnsanlarımızın bir kısmı 80 yıl önce sürgüne maruz kaldı ve bugün 9 ülkede yaşamlarını sürdürdüte. Bu insanların bir kısmı 2022'de savaştan dolayı Ahlat'a Şu anda Ahlat'ta 218 ailemiz mevcut. Bunların desteğiyle çadırımızı açtık. Burada Ahıska Türklerini bölgede ve Türkiye'ye tanıtmaya çalışıyoruz." dedi.
Ahıska Türklerinden Elif İzzet ise yaklaşık 2 yıldır Türkiye'de yaşadıklarını anlatarak, "Tarihimiz boyunca defalarca sürgün edildik. Önce Gürcistan, daha sonra da farklı tedaviye gittik. Ben Ukrayna'da doğdum. 2022'de savaş nedeniyle Türkiye'ye geldim. Önce Edirne 'ye gelin, orada bir hafta yayınlandı, daha sonra Bursa ve Eskişehir'de yurtlarda görüldü. Geçen şubatta Ahlat'a da gelmek istiyorum." diye konuştu.
Muhabir: Şener Toktaş,İbrahim Yaldız,Berfin Sidar Aşit
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.