ABD-İran müzakereleri 12 Nisan’da Umman’da başlayacak

Dünya (Web Sitesi) - Web Sitesi | 08.04.2025 - 12:30, Güncelleme: 08.04.2025 - 12:30 379 kez okundu.
 

ABD-İran müzakereleri 12 Nisan’da Umman’da başlayacak

ABD Başkanı Donald Trump’ın yeniden göreve gelmesinin ardından İran ile ilk temas niteliğindeki müzakereler, 12 Nisan’da Umman’da başlayacak.
İran tarafı bu görüşmeleri “dolaylı” olarak tanımlarken, Trump görüşmelerin doğrudan diplomasi formatında gerçekleşeceğini öne sürüyor. Taraflar arasında bu konuda farklı ifadeler kullanılsa da görüşmelerin üst düzey olacağı konusunda ortak görüş bulunuyor. Trump, dün akşam İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu Beyaz Saray’da ağırladığı görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “İran’la doğrudan görüşüyoruz. Belki de harika olacak bir anlaşma yapılacak. Bu İran için gerçekten harika olur. Cumartesi günü en üst düzeyde bir araya geleceğiz” dedi. Bu açıklamadan yalnızca birkaç saat sonra İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda görüşmeleri doğruladı ancak formatı farklı açıkladı: “İran ve ABD, cumartesi günü Umman’da üst düzey dolaylı görüşmelerde bir araya gelecek. Bu bir fırsat olduğu kadar bir sınavdır da. Top artık ABD’nin sahasında.” Görüşmelere Irakçi ve Witkoff başkanlık edecek İran basınında yer alan bilgilere göre, müzakerelerde İran heyetine Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD heyetine ise Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff başkanlık edecek. Görüşmelerin kaç gün süreceği konusunda ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Amwaj Media’ya konuşan kaynaklara göre İranlı yetkililer, müzakerelerin dolaylı olacağı yönündeki açıklamalarını sürdürüyor. Ancak bazı siyasi çevreler, Umman’daki gelişmelere bağlı olarak doğrudan temas ihtimalinin tamamen dışlanmadığını da belirtiyor. Müzakerelerin başarı şansı var mı? Washington merkezli Quincy Enstitüsü Başkan Yardımcısı Trita Parsi’ye göre, Trump’ın müzakere hedefi bu sürecin gidişatını belirleyecek. Parsi’ye göre eğer ABD tarafı İran’ın nükleer programını “Libya modeliyle” tamamen tasfiye etmeyi amaçlıyorsa bu diplomatik girişim başlamadan bitebilir. Ancak Trump’ın yalnızca İran’ın nükleer silah geliştirmesini engelleyecek bir denetim mekanizmasını hedeflemesi hâlinde görüşmelerin başarı şansı bulunuyor.
ABD Başkanı Donald Trump’ın yeniden göreve gelmesinin ardından İran ile ilk temas niteliğindeki müzakereler, 12 Nisan’da Umman’da başlayacak.

İran tarafı bu görüşmeleri “dolaylı” olarak tanımlarken, Trump görüşmelerin doğrudan diplomasi formatında gerçekleşeceğini öne sürüyor. Taraflar arasında bu konuda farklı ifadeler kullanılsa da görüşmelerin üst düzey olacağı konusunda ortak görüş bulunuyor.

Trump, dün akşam İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu Beyaz Saray’da ağırladığı görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “İran’la doğrudan görüşüyoruz. Belki de harika olacak bir anlaşma yapılacak. Bu İran için gerçekten harika olur. Cumartesi günü en üst düzeyde bir araya geleceğiz” dedi.

Bu açıklamadan yalnızca birkaç saat sonra İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda görüşmeleri doğruladı ancak formatı farklı açıkladı: “İran ve ABD, cumartesi günü Umman’da üst düzey dolaylı görüşmelerde bir araya gelecek. Bu bir fırsat olduğu kadar bir sınavdır da. Top artık ABD’nin sahasında.”

Görüşmelere Irakçi ve Witkoff başkanlık edecek

İran basınında yer alan bilgilere göre, müzakerelerde İran heyetine Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD heyetine ise Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff başkanlık edecek. Görüşmelerin kaç gün süreceği konusunda ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Amwaj Media’ya konuşan kaynaklara göre İranlı yetkililer, müzakerelerin dolaylı olacağı yönündeki açıklamalarını sürdürüyor. Ancak bazı siyasi çevreler, Umman’daki gelişmelere bağlı olarak doğrudan temas ihtimalinin tamamen dışlanmadığını da belirtiyor.

Müzakerelerin başarı şansı var mı?

Washington merkezli Quincy Enstitüsü Başkan Yardımcısı Trita Parsi’ye göre, Trump’ın müzakere hedefi bu sürecin gidişatını belirleyecek. Parsi’ye göre eğer ABD tarafı İran’ın nükleer programını “Libya modeliyle” tamamen tasfiye etmeyi amaçlıyorsa bu diplomatik girişim başlamadan bitebilir. Ancak Trump’ın yalnızca İran’ın nükleer silah geliştirmesini engelleyecek bir denetim mekanizmasını hedeflemesi hâlinde görüşmelerin başarı şansı bulunuyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.